הפלסטיקים מזהמים את הסביבה והים, הם נמצאים בקיבותיהם של הלוויתנים וחיות הים ופוגעים בבריאותם, והיום מסתבר ששרידי פלסטיק גרים גם בתוך איברי הגוף שלנו. כיום ניתן למצוא את הפלסטיק בכל מקום, באריזות המזון שאנחנו קונים בסופרים, בצעצועים של הפעוטות שלנו, במוצרי הקוסמטיקה ובבקבוקי המים שנראים תמימים ואפילו במים שאנחנו שותים, כך נמצא לאחרונה במחקר שהתפרסם בכתב העת Water Research. במחקר נמצאו חלקיקי מיקרו פלסטיק בתוך המים שאנחנו שותים כתוצאה משימוש בבקבוקים מהפלסטיק.

"יש הרבה מחקרים שמדברים על כך שהשימוש בפלסטיק מכניס לנו מיקרונים קטנים שהגיעו אפילו עד לדם ולשליה ומחקר נוסף שהתפרסם לא מזמן, פרסם שאותם חלקיקים מגיעים עד לעוברים". מסבירה התזונאית הקלינית שירי נקש. "אחד החומרים המסוכנים שיש במוצרי פלסטיק שונים הוא ביספנול A שנמצא בפלסטיק, ולכן יש הרבה מוצרים מפלסטיק שמציינים שאינם מכילים את הביספנול A , אבל זה לא אומר שאין עוד חומרים מסוכנים בכלי הפלסטיק ובכלים החד פעמיים, פשוט לא כולם עוד נחקרו. גם כשמחממים מזון בכלי פלסטיק יש יותר זליגה למזון בעיקר כתוצאה מחימום וגם מחשיפה של חומרים חומציים שנמצאים במגע עם הפלסטיק".

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

ומה עושה הימצאות הפלסטיק הזה לגוף שלנו?

"זליגה של הפלסטיק אל הגוף שלנו עלולה לגרום לבעיות בריאותיות רבות שהמחקרים האחרונים מדברים עליהם כמו בעיות הורמונליות, פוריות, רבייה, בעיות כבד, מחלות לב, בעיות בבלוטת התריס".

אז עדיף להימנע מהם לגמרי?

"אני ממליצה להשתמש בכמה שפחות כלי פלסטיק ובעיקר כשמדובר בחימום, במיוחד במיקרוגל שיש את המכסים האלו מהפלסטיק, זה מאוד לא מומלץ. תעברו לזכוכית ולכלים שאינם גורמים לזליגה של הפלסטיק למזון".

כלים חד פעמיים (צילום: unsplash)
גם יפה וגם בריא. maria ilves | צילום: unsplash

פלסטיק במוצרי קוסמטיקה

במחקר ישראלי פורץ דרך שהתפרסם באפריל, נמצא כי נמצאו שאריות פלסטיק בשחלות של נשים בריאות, והחוקרים מקשרים את השימוש בפלסטיק לבעיות פוריות. ד"ר מרינה צדקין-תמיר, פרמקולוגית קלינית, מהמכללה האקדמית ר"ג אומרת: "מעבר לכך שהפלסטיק הזה קיים בכלים חד פעמיים שאנחנו משתמשים בהם כל כך הרבה, הוא נמצא גם בהרבה מוצרים נוספים ואפילו במוצרי הקוסמטיקה. במחקר גם ראו שלנשים בהיריון שלא משתמשות בפלסטיק, שיש להן יותר מודעות לנושא, אז יש פחות שאריות פלסטיק בגוף, שגורם לבעיות פוריות, יש היום מחקרים שמדברים על מצב שבעצם זה מצטבר בגוף באיברים מסוימים.

עוד ב-mako בריאות:
<<מאילו נקודות חן חייבים להיזהר?
>> חוקרים גילו משהו מדהים על שנת צהריים
>> מדענים: צפויה ירידה דרמטית במספר הנשים בעולם

יודעים היום שזה גורם לשיבוש הורמונלי, כאשר מה שהם רואים זה שהמטבוליטים – חומרי פירוק של פלסטיק נמצאים אותם בכל מיני מקומות בגוף. במחקר הספציפי הזה לא בדקו גברים, אך ככל הנראה גם בגברים יש פגיעה הורמונלית. מדובר במחקרים שמאוד קשה להוכיח נסיבתיות, ולכן המחקר הישראלי האחרון הוא בהחלט פורץ דרך.

"בבעלי חיים רואים פגיעה נוירולוגית או הצטברויות באיברים, כמו גם שיבושים הורמונליים. ראו את זה בעכברים וחולדות, בים רואים את זה ממש מטורף עם הצטברות פלסטיקים באלמוגים. אחד המחקרים בדק לפני כמה שנים מי שתייה בכמה מדינות בעולם ומצא חלקיקי פלסטיק במי שתייה כמעט בכל במדינות, בעיקר בארצות הברית, שם יש צריכה עצומה בפלסטיקים".

 

"כלים חד פעמיים מאוד לא מומלצים לאוכל ושתייה חמה. תעברו לזכוכית ולכלים שאינם גורמים לזליגה של הפלסטיק למזון".

 

 

חומר זר לגוף

"הפלסטיק הוא בעצם חומר זר", מסבירה צדקין-תמיר. "ברגע שזה מגיע לגוף, המערכת החיסונית מזהה אותו כמשהו לא תקין והגוף יכול גם לתקוף את זה. המומחים טוענים שלדעתם הכל עניין של כמות, האם מדובר בכמות גבוהה או נמוכה של חלקיקים".

על איזה שימוש בפלסטיק מדובר? חד פעמי?

"מדברים על גם וגם. כל סוגי הפלסטיק. מצאו גם במשחקי ילדים שיש חומרים סרטניים. במקרה הזה זה לא רק הפלסטיק עצמו אלא החומרים שנמצאים במשחקים גם, אך בגדול, ככל שהפלסטיק הוא מתפורר יותר מהר, הוא יותר מסוכן".

כלים חד פעמיים (צילום: unsplash)
הפלסטיק מצטבר בגוף. joice kelly | צילום: unsplash

ומה לגבי בקבוקי השתייה הרב פעמיים מהפלסטיק?

"ההמלצה היא לא להשתמש בהם בכלל ולעבור לשימוש בנירוסטה או זכוכית. גם כלי הפלסטיק האיכותיים יותר, משחררים חלקיקים בתוך המים. אנחנו צרכנים מטורפים של מים ומים מינרלים, וזאת הבעיה הכי גדולה, כי כמעט כל המוצרים שלנו עטופים בזה, כולל האריזות פלסטיק שנוגעות במזון. מחקרים חדשים מצאו פלסטיק גם במי שתייה, כי ברגע שזה מגיע לברז זה אומר שהפלסטיק מתפורר ואנחנו שותים אותו וזה מצטבר לנו בגוף".

מה זה גורם לנו בגוף בטווח הארוך?

"יודעים בעיקר על בעיות נוירולוגית והורמונליות".

מה הכי מסוכן?

"ככל שהפלסטיק הוא פחות איכותי הוא הכי גרוע. הכי גרוע זה הניילון הנצמד, כי הוא נוגע במזון וכלים חד פעמיים והאריזות שנוגעות באוכל. אח"כ בקבוקי מים ובקבוקי ילדים ובקבוקים לשתייה חד פעמיים והשאר. בנוסף, רוב הפלסטיקים לא עומדים בחום ולכן מומלץ להימנע מאכילה ושתייה בכלים חד פעמיים מפלסטיק או בכלים רב פעמיים מפלסטיק. יש תהליך של המסה של הפלסטיק, החלקיקים של הפלסטיק משתחררים ויש מעט מאוד חברות שמייצרות פלסטיק עמיד לחום. כלים חד פעמיים מאוד לא מומלצים לאוכל ושתייה חמה".