עד לא מזמן רובנו הסתובבנו לא מעט עם מסיכה. אפשר להגיד עליה אינספור דברים: שהיא מעיקה, מכבידה, מקשה על הנשימה וגורמת לריחוק חברתי ולא פחות חשוב רגשי, אבל היו בה כמובן גם כמה צדדים חיוביים לצד העובדה הפעוטה שהיא גם הסתירה את כל מה שאנחנו פחות רוצים לחשוף. בין אם זה לילה ארוך שעבר על כוחותינו, טיפולים אסתטיים כאלו או אחרים שיכולנו לגרום לתופעות הלוואי שלהם לחמוק מעיני אחרים ולא פחות חשוב: סינון ריח רע מהפה.
אבל עם מסיכה או בלעדיה, ריח רע מהפה הוא סיפור שחשוב וכדאי לטפל בו. בין אם מסיבה בריאותית ובין אם חברתית. "ריח פה לא נעים (או בשמו הרפואי 'הליטוזיס') הוא מטרד לא קטן, אך החדשות הטובות הן שברוב המקרים יש פיתרון", אומרת עדי יערן, דיאטנית קלינית מלאומית שירותי בריאות. עם זאת, היא מסבירה שחשוב להבין מה מקור הבעיה. הנה כמה דברים ששווה לבדוק ולנסות.
-
בדיקת שיננית
ראשית כל, מומלץ לבקר אצל השיננית לפחות אחת לחצי שנה. עששת, דלקת בחניכיים ובעיות נוספות בחלל הפה בהחלט יכולות להוות גורם לריח פה לא נעים. -
חיידק בקיבה
סיבה נוספת שעלולה לגרום להבל פה הוא הליקובקטור פילורי - חיידק שכיח מאוד הנמצא במערכת העיכול ובעל יכולת לשרוד בקיבה למרות רמת החומציות הגבוהה שלה. הליקובקטור פילורי עלול לגרום לתסמינים לא נעימים במערכת העיכול וביניהם גם, כאמו,ר ריח לא נעים מהפה. במידה ויש חשד להימצאותו - חשוב לבצע תבחין נשיפה/ בדיקת צואה על מנת לדעת האם נדבקתם בחיידק. הטיפול בחיידק כולל שימוש בשלושה סוגי אנטיביוטיקה לכן גם חשוב לדאוג לפרוביוטיקה איכותית כמו כבישה ביתית של ירקות. -
כיב/ריפלוקס או כל בעיה במערכת העיכול
כל אלו עלולים לגרום לצרבות. החזרה של מיצי קיבה אל הוושט עלולה לגרום לריח פה לא נעים, מענה לאותה בעיה במערכת העיכול בהחלט גם יכול לפתור את מטרד הריח. -
חיידקים בחלל הפה
יש אנשים שיש להם באופן טבעי הצטברות חיידקית גדולה יותר בחלל הפה ובעיקר סביב הלשון - מה שמוביל לריח לא נעים.
מה עושים? פיתרון פשוט לכך הוא לצחצח שיניים כראוי עם דגש על צחצוח הלשון בעזרת מברשות יעודיות לכך. מי פה גם יכולים לעזור בצמצום אוכלוסיית החיידקים באיזור חלל הפה. -
שימו לב לתזונה
דיאטה קטוגנית היא דיאטה המבוססת בעיקר על שומנים, חלבון וירקות ומעט מאוד פחמימות, כך שהגוף מפיק אנרגיה בעיקר משריפת שומן ופירוקו לגופי קטו אשר יכולים לספק אנרגיה למוח במקום גלוקוז. גופיפי הקטו עצמם מייצרים ריח של אצטון מהפה מה שמוביל לריח פה לא נעים.
מה עושים? הפיתרון כאן יכול להיות מסטיק / שטיפה במי פה. -
מיעוט קלוריות
כל דיאטה אשר מספקת מעט מדי קלוריות יכולה לגרום להפקת גופי קטו (קטונים), להבדיל מדיאטה קטוגנית בה ניתן להגיע לכמות קלוריות גבוהה ומספקת ובכל זאת ישנם גופי קטו, במקרה של דיאטה כללית (פחמימה, חלבון ושומן בצורה מאוזנת) אשר מספקת כמות קלוריות מועטה מדי עד כדי הפקת גופי קטו.
מה עושים? ההמלצה היא להעלות צריכה קלורית! דיאטה שכזו לא מומלצת לאף אדם. -
יובש בפה
נתחיל בנתון המרגיע הבא: אין אדם שקם בבוקר עם ריח פה נעים. עכשיו כשכולנו מרגישים טוב יותר עם עצמינו, הנה ההסבר: דבר זה קורה משום שבלילה ישנה הפחתה בייצור הרוק. יובש בפה יכול לקרות גם אחרי שעות רבות ללא אכילה ושתייה וכן עקב נטילת תרופות מסויימות הגורמות ליובש בפה והפחתה בייצור הרוק.
מה עושים? צחצוח שיניים, שתייה ואכילה הם הפיתרון ליובש בפה. -
סינוסיטיס
אותה דלקת טורדנית בסינוסים עלולה גם לגרום לריח רע עקב הצטברות החיידקים או עקב גוף זר הגורם לזיהום בחלל האף, אשר נמצא קרוב מאוד לחלל הפה.
מה עושים? טיפול בדלקת/מקור הזיהום יתפור גם את בעיית הריח. -
עישון
עישון כשלעצמו מייצר ריח פה לא נעים אך גם עלול לגרום לבעיות בחלל הפה ובעיות חניכיים הגורמות לו ללא קשר לפעולת העישון עצמה. -
פתרונות נוספים מבית סבתא
צמחי תבלין כמו פטרוזיליה ובזיליקום יכולים לסייע בהפחתת הריח הלא נעים, כמו כן גם קינמון נמצא במפחית ריח לא נעים וכן שתיית תה ירוק ותה שחור.
"המסקנה העיקרית ששמירה על אורח חיים בריא הכולל ארוחות מאוזנות, שתייה מספקת של מים, אכילת מזונות העשירים בנוגדי חימצון, הימנעות מעישון ושמירה על הגיינה אישית תפחית בצורה ניכרת סיכון לתחלואה מכל סוג שהיא וכן כן, גם תשפר את ניחוח הפה שלכם", מסכמת יערן.