שיער לבן הוא חלק טבעי מתהליך ההתבגרות, ונאמר בעדינות, ההזדקנות של הגוף. הרבה אנשים מנסים להסתיר זאת ככל האפשר, אף כי באחרונה ישנו טרנד להציג שיער אפור/לבן כדבר אופנתי, יפה ומקובל, ואנשים רבים יותר מתחברים אליו.

אז איך נוכל למנוע מהשיער שלנו להאפיר? התשובה הקצרה היא – אי אפשר.

אבל מה בכל זאת אפשר?

>> 6 דרכים למנוע שער שיבה

>> האם שער שיבה בגיל צעיר הוא סימן לבעיה בגוף?

ניקח לרגע צעד אחד אחורה, ונבין מהו התהליך בכלל. את צבע השיער שלנו אנחנו מקבלים משורש השערה, שם שוכנים תאים הנקראים מלנוציטים, המייצרים את הפיגמנט – צבע השיער. המלנין מועבר משם לשאר חלקי השערה. מחזור החיים של השערה נחלק בגדול לצמיחה, מנוחה ונשירה. בזמן הזה מיוצר המלנין ומועבר לשערה, ובכך נראה את צבע השיער שלנו. בשלב מסוים בחיים, אותם תאים כבר לא מייצרים מלנין כמו "פעם", והשיער מאפיר. זהו תהליך טבעי שמתרחש אצל כל אדם, אז האם אפשר לבלום אותו? לא. האם אפשר לדחות אותו או להאט? יש אפשרות כזאת. אלה הפקטורים שזוהו כיכולים להאט את תהליך ההלבנה:

  1. רמות לחץ (סטרס) - הקלישאה של "נעשה לי שיער לבן מרוב לחץ" נכונה יותר משחושבים. מחקר מ-2020 מצא אצל קבוצת אנשים בגילי 25 עד 30 כי הלחץ מייצר רדיקלים חופשיים המובילים לדלקת כרונית, והיא בתורה תורמת למראה השיער האפור בכך שהיא מפעילה לחץ על תאי המלנוציטים האחראים על צבע השיער. עזרה מקצועית בנושא ותרגילים להורדת לחץ יהיו יעילים.
    >> האם מתח באמת גורם לשיער להלבין?
  2. דיאטה נוגדת דלקת – כגון עלי תרד, דגים שמנים כמו סלמון, פירות כמו תותים וכורכום, הידוע בסגולותיו. מנגד, יש להמעיט במאכלים שמעודדים דלקת, כמו לחם לבן, מאפים, משקאות ממותקים ובשרים מעובדים.
    סביצ'ה סלמון ואבוקדו (צילום: rodrigobark, shutterstock)
    תאכלו נכון | צילום: rodrigobark, shutterstock
  3. ויטמינים – כמו B12 ,B9, קלציום, ברזל, ביוטין. מחסור בוויטמינים יגרום לתאים לא לתפקד כראוי ולא לייצר פיגמנט. במחקר מ-2018 נצפה כי שינויים בצבע השיער שנגרמו בשל מחסור בוויטמינים היו בלתי הפיכים.
  4. ייעוץ רופא – למרות שהאפרת השיער היא תופעה טבעית, לעתים נדרש בירור כמו בדיקת דם למחסור בוויטמינים או בדיקה אם בלוטת התריס מאוזנת, שכן אלה עלולים לגרום להופעת שער שיבה מוקדם מהצפוי.
    זוג צעיר גבר עם שיער מאפיר (צילום: shutterstock)
    לעתים נדרש בירור רופא | צילום: shutterstock
  5. עישון – או יותר נכון, להפסיק לעשן. אם הייתם צריכים עוד סיבה להפסיק לעשן, אז תדעו, שעכשיו נמצא קשר בין עישון לשער שיבה. כולל עישון פסיבי. נוסיף גם שיש קשר בין נשירה לעישון.
  6. קרינת UV – קרינת השמש ידועה לכולנו כמשפיעה על העור, מאיצה תהליכי הזדקנות ומגבירה סיכון לסרטן העור. כך גם בשיער, קרינת ה-UV עלולה לגרום נזק לשערה וליכולתה להפיק פיגמנט.
    אישה חובשת כובע לבן (צילום: shutterstock)
    עוד סיבה להישמר מהשמש | צילום: shutterstock

>> 15 דברים שלא ידעתם על שער שיבה

ד"ר איתן לויטס הוא מומחה ברפואת נשים ואסתטיקה רפואית מתקדמת במכבי שירותי בריאות, מחוז הדרום