אתמול (שלישי) פונו לבית החולים סבן לילדים בסורוקה, 8 ילדים מהעיר אופקים, בעקבות שאיפת כלור בעת שבילו בג'קוזי בבריכה ציבורית בעיר. מבית החולים נמסר כי הילדים פונו במצב קל - מרביתם סבלו מגירוי בעור ובעיניים, ואחת מהם סבלה גם מקוצר נשימה. לאחר שעברו הערכה וטיפולי רפואי על ידי הצוותים בחדר המיון, הם שוחררו לביתם.

ממשטרת ישראל נמסר כי נפתחה חקירה בגין דליפת הכלור מהג'קוזי שבבריכה הציבורית. לאחר בדיקה, צוותים של המשרד להגנת הסביבה הורו על הפסקת השימוש במתחם עד לתיקון הליקויים.

הסכנות הבריאותיות בשאיפת כלור

בימים חמים אלה ובפתחה של חופשת הקיץ, משפחות רבות מבלות בבריכות, היכן שמשתמשים באופן נרחב בחומר חיטוי זה, ולכן חשוב להכיר את הסכנות הבריאותיות ואת דרכי הטיפול. פרופ' אמנון להד, מנהל המחלקה לרפואת המשפחה של הכללית במחוז ירושלים, מסביר כי גז כלור הוא גז חסר צבע, שעלול להזיק מאוד לבני אדם שבאים איתו במגע, בהתאם למידת החשיפה ולריכוז החומר. לדבריו, תעשיות רבות משתמשות בחומר זה לצורך חיטוי, בעיקר בבריכות ובג'קוזי, בייחוד לאור העובדה שמדובר בחומר נוח לשימוש וזול. 

להד סבור כי הבעיה נובעת משימוש במינון גדול מדי של החומר, או לחלופין - כשמתרחשת תקלה טכנית ודליפה של הגז, מה שעלול להוביל לנזקים בריאותיים קשים. "מי שנחשף לחומר חש באופן מיידי צריבה, לרוב באזור העיניים, שנעשות אדומות ומגורות, וכן באזור האף. אצל רבים ההשפעה תתבטא גם בהתקף אסתמטי, בייחוד בקרב מי שסובל מבעיות בדרכי הנשימה". הוא מוסיף כי במקרה של חשיפה לחומר יש להתפנות במיידי לבית החולים לצורך קבלת טיפול, שיכלול בין השאר שטיפת עיניים אינטנסיבית וכן נטילת תרופות להרחבת הסימפונות על מנת לטפל בקוצר הנשימה. הוא מוסיף כי לעיתים יטופלו הנפגעים גם בסטרואידים כדי להפחית את הדלקת.

"במצבים נדירים, כשהחשיפה לחומר בעוצמה גבוהה מאוד, הפגיעה עלולה להיות חמורה יותר, ולהביא לכוויות כימיות, פגיעה בריאות ואף לאי-ספיקה נשימתית ומוות במצבים קיצוניים", מזהיר הפרופ'.

בחור בג'קוזי (אילוסטרציה: סאלי פאראג, shutterstock)
בג'קוזי או בבריכה - ריח חזק של כלור אמור להטריד | אילוסטרציה: סאלי פאראג, shutterstock

כיצד ניתן לזהות אם יש דליפת כלור בבריכה שבה אתם מבלים?

לדברי הפרופ', קשה להבין מהו מינון הכלור, שכן רק בריכוזים גבוהים מאוד מקבל הגז צבע ירוק צהבהב. עם זאת, הוא מציין כי יש לו ריח מוכר, וכאשר הוא חזק מאוד, זה עלול להעיד על מינון גבוה. במצב שכזה, הוא ממליץ לפנות למפעיל הבריכה ולהסב את תשומת ליבו.

מלבד בריכות ציבוריות, בשנים האחרונות יותר ויותר אנשים רוכשים בריכות ביתיות, וחלקם רוכשים גם חומר חיטוי שאמור לשמש למטרה זו. הפרופ' ממליץ לכל המשתמשים להתייעץ עם איש מקצוע בטרם השימוש, על מנת לוודא שהמינון אכן מדויק ומותאם לגודל הבריכה, ולא חורג מהמינון המומלץ.