כמדי שנה, ערב השנה החדשה מושך אלפי מבלים למסיבות ולחגיגות. מלבד הסכנות בשתיית אלכוהול מופרזת כגון פגיעות פיזיות ותאונות, במד"א מזהירים מפני מצבים של היפותרמיה (חום גוף נמוך), שעלולה להיות מסכנת חיים. "זה שכיח יותר ממה שנדמה לך", אומר ד"ר שפיר בוטנר, מנהל בית הספר לפארמדיקים במד"א. "כל שנה אנחנו מטפלים בכמה מקרים של היפותרמיה בסילבסטר".

לדבריו, ערב השנה החדשה מתרחש בתקופה של מזג אוויר קר, ובשילוב עם צריכת אלכוהול, רבים מהצעירים מאבדים שיקול דעת ולא שמים לב לכך שהם מאבדים מחום גופם. "חלק מהם נכנסים לבריכות באמצע הלילה, הולכים לים, או אפילו נשכבים ברחוב על המדרכה, שעלולה להיות קרה מאוד בשעות הלילה".

כמו כן, אומר הדוקטור, אלכוהול עשוי לגרום לתחושת חום מתעתעת, על שבפועל בשתיית אלכוהול כלי הדם מתרחבים, והגוף מאבד חום פנימי בצורה מהירה עוד יותר מהרגיל. עוד הוא מוסיף כי אלכוהול גם מפחית את יכולת הגוף לשלוט בוויסות החום, כלומר מקשה על מערכת העצבים לזהות שהטמפרטורה הסביבתית נמוכה מדי ושיש צורך לחמם את הגוף.

נערה עם בקבוק וודקה (אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock)
השילוב עם אלכוהול הופך את המצב למסוכן | אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock

הפרעות בקצב הלב, איבוד הכרתי וקשיי נשימה

היפותרמיה מתחלקת לשלושה שלבים. "במצב של היפותרמיה קלה, כשטמפרטורת הגוף עומדת על בין 32 ל-35 מעלות צלזיוס, המטופל חיוור וסובל מתחושת קור, רעד בגוף, וכיחלון בקצות האצבעות", מסביר ד"ר בוטנר. "בדרגה בינונית של היפותרמיה, זרימת הדם לאיברים פחות חיוניים, כמו אצבעות הידיים והרגליים, נפגעת. למעשה הגוף מנסה 'לשמור' את הדם בתוך 'הליבה', עבור האיברים החיוניים. מצב כזה יתבטא בתסמיני בלבול, פגיעה בקוארדינציה ועייפות".

"אנחנו משתמשים בשמיכות חמות ובשקיות חימום מיוחדות, וזה תהליך שיכול להימשך כמה שעות. חשוב מאוד שזה יתבצע באופן הדרגתי, כדי לא לגרום להפרעות בקצב הלב ובקרישיות הדם"

ד"ר שפיר בוטנר, מנהל בית הספר לפארמדיקים במד"א

ד"ר בוטנר מסביר כי כאשר טמפרטורת הגוף יורדת מתחת ל-28 מעלות צלזיוס, כלומר המטופל סובל מהיפותרמיה חמורה ומסכנת חיים, התסמינים כוללים הפרעות בקצב הלב, איבוד הכרתי וקשיי נשימה. "לרוב אנחנו נקראים לשטח במצבים של היפותרמיה בינונית וקשה, ויש צורך מיידי בטיפול ופינוי לבית החולים", הוא אומר.

הטיפול בהיפותרמיה מתמקד בראש ובראשונה בהפסקת המשך החשיפה לקור ובחימום הגוף. "אם אנחנו מבחינים כי המטופל שכוב על הרצפה, או שבגדיו רטובים, אנחנו קודם כל נדאג להעביר אותו למחסה ולהתחיל בחימום הליבה של הגוף", הוא מסביר, ומציין כי זוהי פעולה מורכבת, שאינה מסתכמת רק באמצעים 'רגילים' לחימום הגוף, כמו מפזרי חום. "אנחנו משתמשים בשמיכות חמות ובשקיות חימום מיוחדות, וזה תהליך שיכול להימשך כמה שעות. חשוב מאוד שזה יתבצע באופן הדרגתי, כדי לא לגרום להפרעות בקצב הלב ובקרישיות הדם כתוצאה מחימום הגוף באופן מהיר מדי".

היפותרמיה (צילום: Tero Vesalainen, Shutterstock)
היפותרמיה | צילום: Tero Vesalainen, Shutterstock

הדוקטור מסכם ואומר כי "יש נטייה לחשוב כי היפותרמיה היא מצב רפואי שמשפיע על מבוגרים בלבד. אף שזה אכן מצב מסכן חיים אצל מבוגרים, ובכל שנה בתקופת החורף ישנם מקרי מוות כתוצאה מכך, היפותרמיה יכולה להתרחש גם בקרב צעירים, והשילוב עם אלכוהול הופך את המצב למסוכן עוד יותר. לכן חשוב מאוד להיות מודעים לכך".