אם אי פעם חזרתם מהים או מהבריכה וגיליתם לפתע כתמים על עורכם, אתם לא לבד. התופעה הנפוצה נקראת פטריית שמש, אך להופעת הכתמים הללו אין כל קשר לשמש, וכך מוכיח גם מונחה הרפואי, פטרת העור. אז למה דבק בה השם פטריית שמש? משום שלאחר חשיפה לשמש שיזוף העור מבליט את הכתמים הללו והם נגלים לעין.

אז מהי פטרת העור?

פטרת העור היא זיהום העור הנפוץ ביותר. ככלל, שני קילוגרמים מגוף האדם מורכבים מחיידקים ופטריות. למעשה הם חלק מהפלורה – כלומר האיזון של אורגניזמים המסנתזים את ויטמין K שהוא ויטמין הקרישה. לכולנו יש פטריות, אך הן לא תמיד נמצאות במצב פעיל. הפטריות נוצרות כאשר מערכת החיסון אינה מאוזנת, למשל במצבים של עייפות קשה, מתח ותזונה לא מאוזנת. הסיבות להופעת הפטרת הן שינויים של ה-PH (פעמים רבות בעקבות עודף לחות והזעה) - מידת החומציות של העור מאפשרות לפטרייה לצמוח, להתעצם ולפגוע באזורי גוף נרחבים.

פטרת העור עשויה להופיע ככתמים לבנים, כעיגולים אדומים עם קשקשת עדינה מסביב או ככתמים חומים מעט יותר כהים מצבע העור. הפטרייה מתרבה וגדלה באזורים לחים וחמים של הגוף, בעיקר באזורים כמו קיפולים, צידי הצוואר, מאחורי האוזניים, בעורף, בבתי השחי, בקפל תת שדי, מפשעות, עכוז, רגליים ובין אצבעותיהן. זוהי אינה תופעה מסוכנת, והטיפול נועד בעיקר לפן האסתטי.

>> 10 מיתוסים על הגוף בקיץ

האם פטרת העור מידבקת?

לא. על אף שכיחות הפטריות הללו, אין סיכון של הדבקה בין אדם אחד לאחר.

אישה מורחת קרם צוואר (צילום: shin sang eun, shutterstock)
מגוון משחות עם מרשם ובלי מרשם | צילום: shin sang eun, shutterstock

איך מטפלים בפטרת העור?

ישנם תכשירים טיפוליים הניתנים באמצעות מרשם רופא, וישנם גם תכשירים הניתנים לקנייה בבתי המרחקת ללא מרשם. לרוב הטיפול יינתן בדמות סבון לשימוש במשך שבוע עד שלושה שבועות, ובמקביל טיפול משחתי על האזור הרלוונטי למשך כשלושה עד ארבעה שבועות. ישנם מקרים שבהם הפטרייה מגרדת, ועל כן מומלץ להשתמש בכדור נגד גרד, ובמקרים קשים יותר יש להשתמש בכדורים מיוחדים לתקופה של כארבעה עד שבעה שבועות.

נוסף לכך, ישנם כמה הרגלים שכדאי לשים לב אליהם כדי להיפטר מהתופעה:

לבשו בגדים מכותנה: זה יותיר את האזור מאוורר ככל האפשר ויעזור להתגבר על הפטרייה.

יבשו את העור היטב אחרי הרחצה: הלחות, כאמור, מעודדת את שגשוג הפטרייה.

אישה מנגבת פנים, מגבת (צילום: Vladeep, shutterstock)
לנגב היטב | צילום: Vladeep, shutterstock

הימנעו מבישום האזור: בושם עלול להעצים את הפטרת.

פעלו לשמירה על איזון נפשי: מתח ומצבי דחק עלולים להעצים את התופעה עקב ירידה בתפקוד המערכת החיסונית.

לעיתים לאחר הטיפול הפטרייה לא פעילה אך נותרים בעור כתמים לבנים. הכתמים יעברו עצמונית, כיוון שהעור מתחדש אחת לחודש בממוצע. אם הבעיה מעיקה עליכם, כדאי לבצע בדיקות דם ופרופיל הורמונלי ולבקש בדיקת מעבדה לפטריות.

ד"ר מוניקה אלמן היא מומחית עור ורפואה אסתטית והמנהלת הרפואית של מכבי אסתטיקה.