כבר כמה שנים שאנחנו שומעים על נפלאות הטבילה במים קפואים, על כוח הריפוי הטבעי שלה ועל כך שכל אחד יכול ללמוד להתמודד איתה. השיטה שפיתח הספורטאי ההולנדי הנודע וים הוף, של חשיפה הדרגתית לצד טכניקת נשימה המבוססת על מדיטציה טיבט, יכולה לטענתו לסייע במגוון רחב של מצבים, והוא קורא לכולם להתנסות ולבדוק זאת. הבעיה – מלבד כמה מחקרים המפקפקים בטענות אלה – היא שורת מקרי המוות הנערמים בגלל השיטה.

הצגת פוסט זה באינסטגרם

‏‎פוסט משותף על ידי ‏‎Wim Hof‎‏ (@‏‎iceman_hof‎‏)‎‏

על פי הדיילי מייל הבריטי, מאז 2015, 11 מקרי מוות, כולל אחד של נערה בת 17, ככל הנראה התרחשו לאחר שאנשים ניסו את השיטות שלו או שיטות דומות. שני ההיבטים של תוכניתו של הוף, מים קרים ותרגילי נשימה, נושאים סיכונים שגוברים כשהשניים משולבים - דבר שהוף מזהיר מפניו. אז מהם היתרונות ומהן והסכנות של השיטות הללו? לא מעט מומחים בעולם כבר  ניסו לענות על כך.

>> מכוויות ועד נמק: הסכנות הטמונות בטרנד אמבטיות הקרח
>> החוקרים שבידדו את השפעת כל אחד ממרכיבי הטבילה באמבטיית קרח

הצגת פוסט זה באינסטגרם

‏‎פוסט משותף על ידי ‏‎Cristiano Ronaldo‎‏ (@‏‎cristiano‎‏)‎‏

היפרוונטילציה תוך שניות מרגע הכניסה למים קרים

הוף, שלעיתים קרובות נראה שוחה באגמים קפואים, מתעמל על קרחונים ועושה שכיבות סמיכה ביד אחת על הרים מושלגים, מאמין שזה משפר את זרימת הדם, מפחית דלקות ועוזר בירידה במשקל- טענות שללא ספק תרמו לפופולריות אמבטיות הקרח בקרב ידוענים רבים, מראסל ברנד ורונאלדו ועד מדונה וליזו. אבל טבילה במים שהטמפרטורה שלהם פחותה מ-15 מעלות ללא הכנה עלולה לגרום לתוצאות חמורות ואפילו קטלניות. "הלם מים קרים" הוא מונח המתאר את הצעדים הדרסטיים והפתאומיים שהגוף עובר כשהוא מוטבע במים קרים במיוחד.

בעוד שבתיאוריה, צעדים אינסטינקטיביים ולא רצוניים אלו נועדו לסייע לנו לשרוד בטמפרטורות קפואות, הם יכולים למעשה להעמיד אותנו בסיכון למוות. הדבר הראשון שקורה לאחר שהגוף נחשף בפתאומיות למים קרים הוא שאיפה פתאומית כשהגוף דורש חמצן – המלווה בהיפרוונטילציה, קצב נשימה מהיר פי עשרה מהרגיל.

השינוי הפתאומי והדרישה לחמצן מגדילים את הסיכון לטביעה משום שהמים יכולים להיכנס לריאות, בייחוד אם הפה והאף מתחת למים. זה יכול גם להחמיר תחושות של פאניקה, מה שעלול להוביל לבלבול ולהגביר את הסיכון לטביעה.

דקה במים קרים ולבכם עלול להפסיק לפעום

חשיפה פתאומית למים קרים מגדילה באופן דרמטי את הסיכון לדום לב כאשר הגוף מגיב בעוצמה לטמפרטורות הקרות. השוק מכניס את הגוף למצב הישרדות כשהוא מנסה נואשות להאט את כמות החום הנמלט ולשמור על תפקוד האיברים החיוניים.

זה מוביל להתכווצות כלי הדם בגוף בניסיון לעצור את החום החיוני מדליפתו דרך העור והקצוות. באותו זמן קצב הלב קופץ בגלל המאמץ הקיצוני שלו, מה שמוביל לעלייה קטלנית בלחץ הדם ויכול להוביל לדום לב.

מצב זה פוגע בעיקר לסובלים מבעיות לב, אך גם בקרב אנשים צעירים ובריאים יש סיכוי של 3-1 אחוזים להפרעת קצב לא סדירה, הקדמה לדום לב מהתגובה. מומחים אומרים שתגובה זו היא חלק מהסיבה לכך ש-60 אחוז מהאנשים שנופלים לאוקיינוס מתים בדקה הראשונה.

הצגת פוסט זה באינסטגרם

‏‎פוסט משותף על ידי ‏‎Madonna‎‏ (@‏‎madonna‎‏)‎‏

בתוך דקות מספר הגפיים עלולות להפסיק לתפקד

גם אם עברתם את הדקה הראשונה של ההלם מהמים הקרים לא אומר שיצאתם מכלל סכנה. הגוף ממשיך לתעדף את האיברים החיוניים, ואספקת הדם לזרועות ולרגליים ממשיכה להאט. זה מוביל לאובדן כוח בשרירים בקצוות אלו, מה שיכול להגביל באופן דרסטי את היכולת להחזיק את הראש מעל המים.

אם אדם נשאר במים קפואים לפרקי זמן ארוכים, הוא יתחיל לסבול מהיפותרמיה, מה שיוביל לעייפות, בלבול וקצב נשימה מואט, מה שעלול להוביל לטביעה. החולשה הקשורה לקור בגפיים משתנה במהירותה בהתאם לטמפרטורת המים ואם האדם לובש ציוד כמו חליפת צלילה תרמית.

הצגת פוסט זה באינסטגרם

‏‎פוסט משותף על ידי ‏‎Lukasz Stasiuk‎‏ (@‏‎wariacki_mors‎‏)‎‏

איך תרגילי נשימה יכולים להגביר את הסיכונים במים קרים?

נוסף לצלילה במים קרים, טכניקות נשימה הן הנדבך השני של "שיטת וים הוף". זה כולל לקיחת סדרת 30 נשימות עמוקות, ולאחר מכן החזקת הנשימה למשך כמה שיותר זמן לפני לקיחת נשימה נוספת והחזקתה למשך 15 שניות. על המחזור הזה אמורים לחזור שלוש עד ארבע פעמים. לטענת הוף, זה עוזר להילחם בלחץ ולהתאושש מהאימון במהירות רבה יותר, משפר את השינה, עוזר להשיג יעדי כושר ומגביר את היצירתיות והיכולות המנטליות.

מהם היתרונות של טבילה באמבט קרח?

הוף פיתח את הטכניקה שלו לאחר שאשתו הראשונה, מריבל-מריה, התאבדה לאחר שסבלה מסכיזופרניה. מה שהחל כמסע אישי של הוף בגיל 65 הפך לעסק בתחום הבריאות והכושר עם אלפי עוקבים, והוף ובני משפחתו בנו אימפריה בשווי מיליוני פאונדים מהטכניקות שלו.

האתר שלו טוען שזה יכול לעזור להפחית דלקת, לחזק את מערכת החיסון, להקל מצבים כמו דלקת מפרקים, להוריד לחץ דם, לשרוף שומן ולעזור להילחם בדיכאון. עם זאת, הראיות המדעיות לתמיכה בטענות אלו לא חד משמעיות כלל.

כמה מחקרים דיווחו שזה אכן מפחית דלקת. עם זאת, מדענים שבחנו זאת הוסיפו כי יש צורך במחקר נוסף לפני שיהיה אפשר להמליץ על השיטה בשל בעיות בגודל המדגם והסיכון הגבוה להטיה בניסויים הנוכחיים.

הטענות כי זה משפר את הביצועים הפיזיים בספורט ובכושר הכללי קיבלו תוצאות מעורבות כאשר נבחנו בניסויים עצמאיים.

הצגת פוסט זה באינסטגרם

‏‎פוסט משותף על ידי ‏‎Ice Recovery ❄️‎‏ (@‏‎ice_recovery‎‏)‎‏

איך לעשות אמבט קרח בצורה בטוחה

בריאן קלארק, מומחה לרווחה ומנהל UK Saunas , סיפק לדיילי מייל טיפים לאמבט בטוח ככל האפשר:

  1. מלאו את האמבט במים קרים ושניים עד שלושה שקי קרח והמתינו שהטמפרטורה תגיע ל-10 עד 15 מעלות צלזיוס.
  2. שמרו את הבגדים שלאחר האמבטיה בקרבת מקום, רצוי מחוממים על רדיאטור.
  3. במהלך האמבט הקרח, לבשו מכנסיים קצרים וחולצה כדי להגן על עורכם. זכרו לכוון תזכורת לעשר דקות.
  4. התמקמו לאט במים הקרים, תחילה הכניסו את הרגליים והמותניים כדי להימנע משוק למערכת.
  5. המתינו להסתגלות לטמפרטורה ואז התמקמו עם שאר הגוף למשך עד עשר דקות.
  6. ברגע שהזמן עבר, צאו מהאמבטיה לאט והסירו את הבגדים מיד.
  7. התייבשו במגבת ולבשו בגדים חמים. שתו משקה חם.