עדשות מגע הן כלי פופולרי ונוח עבור רבים מאתנו. למעשה, הן מיועדות להחליף את זגוגיות המשקפיים ויש להן יתרונות רבים - החל מאיכות וצלילות ראייה המתאפשרים בזכותן ועד פתרון אסתטי ונוח שהן מספקות - כל עוד משתמשים בהן בהתאם להוראות המקובלות, כמובן.
בסרטון שפורסם לאחרונה באתר 'people', ניתן לראות כיצד שולפת ד"ר קתרינה קורטייבה, רופאת עיניים מקליפורניה, לא פחות מ - 23 עדשות מגע מעיניה של מטופלת שהשתמשה בהן אחת אחרי השנייה, ולא טרחה להוציא את העדשות הקודמות. מצב כזה למעשה גורם לדחיסתן של העדשות הקודמות אל מתחת לעפעף העליון ולהצטברותן באזור זה.


ד"ר קורטייבה ציינה שהמטופלת הגיעה אליה עם תלונות על כאבים וראייה מטושטשת. היא לא הצליחה להבין בעצמה כיצד הגיע למצב כזה שבו שכחה להוציא את עדשות המגע הקודמות שבהן השתמשה. למרות המקרה הביזארי שתואר בסרטון, הרופאה דווקא לא נשמעת מופתעת במיוחד. "כאשר מרכיבים עדשות מגע במשך עשרות שנים, הקרנית שלנו, שהיא החלק הרגיש ביותר של העין, הופכת לחסרת רגישות. אלא שעדשה היא גוף זר בעין ולכן הרגישות הזאת דווקא חיונית. במצב שתואר, הכיס של העפעף העליון הופך ממש עמוק, מה שמסביר את העובדה שכל עדשות המגע האלה היו מסוגלות להסתתר עמוק בתוכו, ממש כמו ערמה של פנקייקים".

 

@california_eye_doctor A rare occasion when someone "forgot" to remove contact lenses at night and kept on putting a new one in every morning. 23 days in a row!!! I got to deliver the contact lens bunch yesterday in my clinic. #drkurteeva #katerinakurteevamd #ophthalmologists #ophthalmologist #ophthalmology #ophthalmologyresident #ophthalmologistgram #eyedoctor #eyedoctors #eyedoctorfun #caleye #contactlenses #contactlens #contactlense ♬ original sound - Dr. Katerina Kurteeva, M.D.


אין ספק שמדובר בתופעה נדירה ביותר, שכן אצל רוב האנשים החלל שמתחת לעפעף הוא קטן ביותר וגם דחיסה אקראית של עדשת מגע בודדת לשם יכולה לגרום לאי - נוחות משמעותית ולעיתים בצורך לפנות לרופא העיניים, כדי שיבחין ויוציא את העדשה המיותרת. כפי הנראה, לפי מה שמתועד בסרטון אומנם לא אירע אסון, אולם שימוש לא נכון בעדשות מגע עלול להוביל עד לכדי הצטלקות בלתי הפיכה של הקרנית ולפגיעה בלתי הפיכה בראייה. לכן, באופן כללי חשוב מאוד לפנות לאופטומטריסט מוסמך לצורך התאמת סוג עדשות המגע למטופל או המטופלת. מעקב רופא העיניים וגם של האופטומטריסט המטפל חשובים לצורך שמירה על איכות הראיה ובריאות העיניים ורכישה של העדשות מגורמים שאינם מוסמכים אינה מומלצת.


עדשות מגע רכות (גמישות) מתאימות לשימוש חד-פעמי (יומי), שבועי, חודשי או בשימוש ארוך יותר. מנגד, עדשות מגע קשות הן עדשות קבועות המיועדות לשימוש במשך שנה ואף יותר. את העדשות מניחים ממש על גלגל העין ולכן יש להקפיד על ההנחיות הניתנות על ידי האופטומטריסט: רחצת ידיים לפני כל מגע בעין או בעדשה, וחיטוי העדשות הרב-יומיות בחומרים המיועדים לכך. חשוב להפסיק את השימוש בהן בכל מצב שבו קיים חשד לזיהום: כאב, אי נוחות, אודם, הפרשה וכו'. יש לציין כי רוב עדשות המגע לא נועדו לשימוש בלילה, ויש להוציאן מהעין לפני השינה. פעולת השליפה למעשה מאפשרת לחמצן לחלחל בחופשיות אל הקרנית – מצב החשוב לצורך שמירה על בריאות העין.

הכותבת היא ד"ר אלוירה גור לאוטמן, מומחית למחלות עיניים ורשתית, מנהלת תחום עיניים, ב"מכבי שירותי בריאות" מחוז צפון. ייעוץ: ניב קפלן (אופטיקפלן), אופטומטריסט קליני מוסמך, "מכבי ממבט ראשון".