החשמל, הטלפון וגם המזגן - אין ספק שיש כמה המצאות שלא ממש ברור איך הסתדרו בלעדיהן אי פעם. ועכשיו, כשחום יולי-אוגוסט נראה קרוב מתמיד, המזגנים של כולנו מתחילים לעבוד שעות נוספות ועושים לנו כיף בגוף. אבל חשוב לעצור שנייה ולחשוב אם זה בכלל בריא לנו, ומה צריך לעשות כדי להפחית את הבעיות שעלולות לנבוע מהשימוש בו.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
"לגוף שלנו יש סבילות מסוימת לחום, ולכן יש ערך וחשיבות לשימוש במזגן", מסביר ד"ר דוד שגב, מומחה לרפואת ריאות ומנהל רפואי במחוז שומרון ב"כללית"."אך מעבר לתועלת שהוא מביא, יכולות להיות למזגן השלכות על חולי אסתמה ועל מי שסובל מרגישות יתר של דרכי הנשימה או מאלרגיה. טמפרטורה נמוכה מדי למשל, עלולה לגרום להחמרה בהפרעה החסימתית בדרכי הנשימה אצל חולי אסתמה שיכולה לגרום להם להתקף נשימתי".
כמו כן, דרך המזגן מגיעים גם חלקיקי האבק ולכלוך גס, שלרוב נתפסים בפילטרים. אלו עלולים להתפזר בחדר ולגרום לתופעות אלרגיות שונות בעיקר בקרב אלה הסובלים מאלרגיה לאבק. לדברי ד"ר שגב, במקרים מסוימים, האוויר היוצא מהמזגן כולל בתוכו חיידקים וגורמים נוספים העלולים לגרום לזיהומים בדרכי הנשימה של השוהים בסמיכות אליו.
"כשמדובר בילדים, מומלץ לקרר את החדר בטמפ' שלא יורדת מ-24 מעלות. קירור החדר יתר על המידה עלול לגרום לתינוקות וילדים להרגיש לא טוב ולעיתים אף לחלות בשפעת", מוסיפה ד"ר רות בן עזרא, רופאת משפחה ב"כללית". "בנוסף, רצוי לא לכוון עליהם את אוויר המזגן באופן ישיר, במיוחד בזמן השינה".
מעבר קיצוני מדי מחום לקור
מכירים את המשפט: "זה המעבר מחום לקור"? כאבי שרירים, כאבי ראש, נזלת וצינון - בקיץ רבים מאיתנו נוטים לקשר בין הבעיות הגופניות שתוקפות אותנו לבין הבדלי הטמפרטורה, אך האם זה באמת פוגע בנו? תלוי במי מדובר. "חשוב לציין כי אין עדויות מחקריות התומכות בטענות אלה", אומר ד"ר אמיר בר שי, רופא בכיר וחוקר מחלות ריאה בבית החולים איכילוב. "גם לגבי עניין המעבר בין סביבה חיצונית חמה לחדר קר ממוזג אין ממש הוכחות לכך שזה גורם למחלות או לפגיעה במערכת החיסון, על אף שמטופלים רבים רואים את הקשר הישיר הזה. לכן, עבור מי שחשיפה למזגנים או מעבר מחום לקור גורמת לחוש ברע, אני בהחלט ממליץ להימנע מכך".
ובכל זאת, יש כאלה הרגישים לכך יותר. "המעבר המהיר מקור לחום כן עלול להיות בעייתי בעיקר עבור חולי אסתמה או למי שרגיש לעניין. צריך לקחת בחשבון שהגוף נמצא בדרך כלל במצב של פעילות מחוץ לבית, ואז נכנס למצב של חוסר פעילות בבית או במשרד ממוזג", מסבירה ד"ר בן עזרא. "מצב זה מוריד באופן דרסטי את הטמפרטורה של הגוף, ועלול לגרום לבעיות שרירים בקרב האוכלוסייה הכללית ולמצבים של התקררות, בעיקר בקרב הסובלים מאסתמה".
עוד ב-mako בריאות:
>> האם תפוצצו את החצ'קון הזה: עד כמה אתם דוחים?
>> תזונה נכונה שלא הכרתם: שמן זית ואגוזים לא באמת משמינים
>> זה רק ספורט: 9 תרגילים פשוטים שיזיזו לכם את השרירים
מה שכן חשוב לעשות בעת השימוש במזגן הוא לאוורר את החדר מדי פעם. "חשוב לציין כי חדר מאוורר ללא מזגן בטמפרטורה מתאימה בדרך כלל עדיף על חלל ממוזג וסגור", אומר ד"ר בר שי. "בעיקר מפני שככל שהחדר מאוורר יותר יש פחות חשיפה לווירוסים וחיידקים. לכן, אם לא חם מדי – תמיד עדיף לפתוח חלון".
כך תעשו את זה נכון
ד"ר שגב מייעץ איך הכי נכון להשתמש במזגן.
לא קר מדי - יש להימנע מקירור החדרים לטמפרטורות קרות מדי, בייחוד כאשר יש באזור חולים הסובלים מאסתמה או מרגישות יתר של דרכי הנשימה. טמפרטורה נמוכה מדי עלולה לעורר התקפי אסתמה.
קודם לאוורר - אם אתם באוטו, אווררו ופתחו חלונות בתחילת השימוש. לרוב אין תחזוקה שוטפת של הפילטרים במזגן המכוניות, ובדקות הראשונות של השימוש עלולות להשתחרר כמויות גדולות של אבק ולכלוך.
מזגן וחלון פתוח זה בסדר - לאנשים הסובלים ממחלות זיהומיות בדרכי הנשימה לא כדאי להימצא בקרבת אנשים אחרים במערכות אוורור סגורות - שם הסיכון להדבקה גדל, וכך גם כשחולים. במקרים כאלה רצוי לפתוח חלון ולהשתמש במזגן במקביל רק אם חייבים – כאמור, השימוש בו עלול להגדיל את הסיכוי למעבר של מזהמים דרך דרכי הנשימה.
בלי מזגן באובך – אם יש אובך בחוץ, עדיף לסגור חלונות ולהימנע משימוש במזגן. עומס החלקיקים באוויר עלול להיכנס דרך המזגן ולהשפיע בעיקר על אנשים שסובלים מאסטמה או מרגישות בדרכי הנשימה.
אל תשכחו לנקות את המסננים - חשוב לנקות את הפילטרים במזגנים הביתיים בהתאם להמלצות היצרן.