מים קשורים לרוב התהליכים הפיזיולוגיים בגוף החל מהפרשת פסולת דרך הכליות, איזון לחצי דם ושמירה על הומאוסטזיס וערכי אלקטרוליטים ומלחים תקינים החיוניים לפעילותם של כל תאי הגוף. היתרון של שתיית מים הוא ברור, אבל כמו כל דבר חיובי גם שתייה עודפת של מים עלולה להוות סכנה ואף לגרום למוות.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
מהי כמות המים המומלצת?
כל אדם צריך לשתות כ-8-10 כוסות מים ביום (סביב 2 ליטר). ניתן לחשב 30 מ"ל מים ליום לכל ק"ג גוף, כך שאדם ששוקל 60 ק"ג יומלץ לו לשתות 1.8 ליטר מים בעוד אדם ששוקל 90 ק"ג יומלץ לו לשתות 2.7 ליטר מים. כמובן שכללי האצבע האלו לא לוקחים בחשבון יציאה לפעילות גופנית מאומצת או ימים חמים במיוחד אז מומלץ להעלות את צריכת המים בעוד כליטר.
עדיין לא בטוחים שהבנתם כמה מים עליכם לצרוך? תסתכלו על צבע השתן שלכם, ממש כמו בשיר הילדים שלמדתם בגן: "פיפי צהוב זה לא טוב, פיפי לבן זה מצוין, פיפי שקוף אתה אלוף", ואכן, ככל שהשתן נוטה לצבע שקוף יותר כך סביר שאתם צורכים כמות מספקת של מים (אלא אם כן אתם לוקחים תוספי ויטמיני B ואז השתן נצבע בצבע צהוב).
מהי הרעלת מים?
הרעלת מים נגרמת כתוצאה משתייה מוגברת של מים ואם נפשט את מה שקורה בגוף ניתן להגיד שהאדם מטביע את עצמו מבפנים. מה הכוונה? כשאדם מכניס לגופו כמות מים גדולה מדי הוא גורם לחוסר איזון במשק המים והמלחים. כתוצאה מכמות המים הגבוהה בדם יופחת ריכוז הנתרן – מצב שנקרא היפונתרמיה, שעלול לגרום לשלל בעיות גופניות שכן לנתרן תפקיד חיוני במערכות הגוף.
היפונתרמיה יכולה לגרום לבלבול, חוסר שיווי משקל ובחילות ולהגיע עד למצבים מסכני חיים שכן היא עלולה להוביל לבצקות. כאשר ישנה בצקת מוחית המצב עלול לגרום למוות ולפיכך מצב זה מצריך התערבות רפואית דחופה.
באלו מקרים עלולים להגיע להרעלת מים?
הגורם העיקרי לשתייה מוגזמת של מים הוא מצב של פולידפיסיה, צמא מוגבר שיכול להתרחש במספר מצבים:
- סוכרת. אז ישנו צמא מוגבר עקב ערכי סוכר גבוהים בדם, מה שגורם לשתייה מוגברת ותכיפות בהטלת שתן שמהווה את אחד מסממני הזיהוי הראשונים לסוכרת לא מאובחנת.
- תרופות. מצב נוסף של פולידפסיה יכול להיגרם עקב נטילת תרופות מסוימות שגורמות לצמא מוגבר אז הפתרון הוא הפסקת נטילת אותן תרופות (באישור הרופא המטפל) או הרטבת הפה מפעם לפעם/מציצת קרח.
- פסיכוזה. פולדיפסיה פסיכוגנית – נגרם כתוצאה מהפרעה פסיכיאטרית אז הטיפול הוא בעיקר התנהגותי.
- פעילות גופנית. מצבים נוספים המעלים את הסיכון להרעלת מים הם פעילות גופנית מאומצת כמו מרתון לדוגמה, אך חשוב לציין כי מקרים אלו הם נדירים ולרוב נדאג יותר מהתייבשות ושתייה לא מספקת.
עדי יערן, דיאטנית קלינית במרפאה לבריאות הנפש לאומית שירותי בריאות ובמחלקה לבריאות הנפש במרכז רפואי העמק