הסנונית הראשונה הייתה השתלת שיער. מאז עברו כמה שנים, והיום זה כבר לא דילים של "הכל כלול", זה יותר "הכל כלול פלוס" - פלוס בוטוקס פלוס טיפולי שיניים, פלוס ניתוח פלסטי ועוד ועוד. השילוב של חופשה עם טיפול קוסמטי או רפואי הפך את טורקיה ליעד מוביל עבור הישראלים. האם מדובר גם בדיל בטוח מבחינה רפואית? לא בטוח.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
הטרנד הכי חם כיום בטורקיה הם טיפולי שיניים, ובחודשים האחרונים נוספו גם צילומי MRI. בארץ כידוע אפשר לחכות גם חצי שנה ויותר לבדיקה הזאת, וגם אם מוכנים לשלם 5,000 שקל לבדיקה פרטית, התורים ארוכים. למה לחכות? אם אפשר פשוט לקחת טיסה, ואפילו לחזור באותו יום עם התוצאות בסכום של 2,300 שקל (לא כולל טיסה).
"בין לבין טיילנו, וזה השכיח את הכאב"
"טורקיה נחשבת לאחת המדינות הכי מפותחות בתחום האסתטי. זה התחיל עם השתלות שיער, הפך למקום הכי זול לעשות בו ניתוחים לשינוי מין, והיום היא נחשבת למעצמה לניתוחים פלסטיים", אומר דניאל שועה שיחד עם שותפתו אורלי עוז מנהלים חברה לנסיעות מרפא DO Global Asthetics.
אחת הראשונות שגילתה את קסם טיפול השיניים בטורקיה והפכה אותו למקצוע, היתה אוסי הוד. הוד שהייתה בעלת עסק מצליח לנעלי נשים במידות גדולות, נסעה לעשות שתלים וכתרי זירקוניה לעצמה. החיוך ההוליוודי הצחור שלה עבר מפה לאוזן, והיא פתחה עסק מצליח אחר, הטסת קבוצות לטיפולי מרפא-שיניים, השתלות שיער וטיפולים אסתטיים אחרים.
"הגעתי למרפאה ממש במקרה דרך מתווך טורקי ואז הם בכלל לא שמעו על ישראל", היא מספרת, "אני מאד סומכת על האינטואיציות שלי, ראיתי את הצוות ואת המכשור והחלטתי לעשות את זה. עשו לי שיניים מדהימות. בארץ דיברו איתי על סכומים עצומים של מאה אלף על ארבעה שתלים ו-28 כתרי זירקוניה. בטורקיה זה עלה לי רבע פלוס מלון וטיסה שזה זניח".
הוד עושה מאז חבילות הכל כלול. המחיר ל- 28 כיתרי זירקוניה, פלוס טיפולי שורש, פלוס טיסות, מלון, שלוש ארוחות ביום ונהג צמוד לאורך כל היום הוא כ- 6,000 דולר. היא מוציאה קבוצות של 40-50 ישראלים בחודש. הפרוצדורה עובדת ככה - הצילום הפנורמי נשלח מהארץ אל הרופא המטפל. הוא שולח הצעת מחיר ויוצאים למסע. הנסיעה אורכת כששה ימים והיא מאפשרת לנוסעים לנצל את הטיול גם לקניות וטיולים. "אני ממש עוטפת אותם", היא אומרת, "יש לי משרד במלון, והמטופלים לא מרגישים לבד לרגע אחד. יש נהג שעומד לרשותם לאורך כל שעות היום. אם יש דלקת או משהו קטן יש מרפאה תומכת, וביטוח לעשר שנים".
אורית דמרי שעוקבת אחרי אוסי בשנה האחרונה, וסוחבת איתה פוביה מרופאי שיניים, החליטה לקפוץ למים העמוקים, וממש בימים אלה שבה מטורקיה עם חיוך לתפארת. "הייתי זקוקה לזירקוניה בשביל האסתטיקה", היא מספרת, "בארץ רצו ממני 60 אלף שקל, ובטורקיה קיבלתי דיל של 5,000 דולר כולל הכל. לקחתי את גיסתי הפכנו את זה לטיול פלוס טיפול. הטיפול הזה אורך ארבע שעות, אבל הם כל כך אדיבים, ודואגים לכדורים נגד כאבים, וכל מה שצריך, שעבר ממש בסדר. בין לבין טיילנו, וזה השכיח את הכאב. התוצאה הסופית שווה את זה. אוסי זמינה לכל שאלה וכל בקשה וזה נותן תחושה טובה".
עשרות סיבוכים בשנה של ניתוחים אסתטיים
באיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית ואסתטית בהסתדרות הרפואית מזהירים כי בכל שנה מגיעים לחדרי המיון של בתי החולים הציבוריים כ-60 נשים וגברים בעקבות סיבוכים של ניתוחים אסתטיים שנערכו מחוץ לגבולות מדינת ישראל. באיגוד מדגישים כי הסיבוכים הללו עשויים להגיע לסכנת מוות ממשית, לזיהום קשה ולעתים להותיר צלקות קשות לכל החיים.
"בכל ניתוח פלסטי ישנם סיכונים ותקופת החלמה ולכן חיוני שהציבור יבין שבישראל מי שמבצע את הניתוחים הללו ואף מלווה בכל תקופת ההחלמה הוא מומחה בכירורגיה פלסטית", אומר ד"ר מאיר כהן, יו"ר האיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית ואסתטית בהסתדרות הרפואית. "מדובר ברופא שלאחר קבלת הרישיון לעסוק ברפואה כללית בחר להמשיך את הכשרתו ולהתמחות בענף הרפואי הנקרא כירורגיה פלסטית ואסתטית, השלים את תקופת ההתמחות שנמשכה 6 שנים, במהלכה טיפל בפצועי מלחמה, נפגעי כוויות ונשים שזקוקות לשחזור שד, עמד בהצלחה בכל הדרישות הכרוכות בה וקיבל ממשרד הבריאות תעודת רופא מומחה בתחום זה.
לדברי ד"ר כהן - "לוותר על כל זה לטובת ביצוע ניתוח פלסטי מורכב בהרדמה כללית בחו"ל מחוץ למערכת הבריאות זה ממש כמו רולטה רוסית. בחו"ל לא ניתן לדעת מי הרופא המטפל ואיזה הכשרה עבר. בנוסף קיים צורך חיוני של החלמה ראויה בפיקוח צמוד של פלסטיקאי".
"יש כל כך הרבה אנשים שעושים את זה, שטורקיה מלאה באנשים חבושים ברחוב"
אלונה ויהודה כהן חזרו לפני כמה חודשים מטורקיה, הוא עשה השתלת שיער והיא טיפולי שיניים. כעובד התעשייה האווירית במשך זמן רב לא התאפשר לו לנסוע בגלל המצב המדיני המתוח בין שתי המדינות, אבל אלונה אשתו לא חשבה לרגע לוותר. היא קיבלה הצעת מחיר, מבחינה ביטחונית העניינים נרגעו ותוך שלושה שבועות מצאו את עצמם בדרך לטורקיה להשתלת שיער. אלונה החליטה שאם נוסעים אז למה שלא תעשה גם היא כמה כתרים.
איך עבר התהליך?
יהודה: "התהליך לא כואב אבל צריך המון סבלנות. שוכבים במיטה יותר משמונה שעות. רוב הזמן אסור לזוז. בשלב מסוים איבדתי את הסבלנות. ההחלמה מאד קשה הגוף שלי קיבל את זה קשה. אבל עכשיו אני חצי שנה אחרי ואנשים לא מאמינים שעברתי השתלה. אנחנו נשואים 27 שנה ואני תמיד עם מפרצים שהלכו והחמירו, עכשיו אין לי מפרצים יש לי רעמה. יש אחריות. הצוות של דליה דאג לכל, הם היו מדהימים. למחרת הטיפול עלה לי החום ומיד שלחו מישהי למלון לחפוף לי את הראש והרגשתי הרבה יותר טוב.
מחיר ההשתלה תלויה בכמות הזקיקים שמוציאים מראש המטופל. "לי זה עלה 2200 דולר אז למה לעשות בארץ כשאפשר לעשות בחו"ל", הוא אומר. "בארץ מחיר מינימום הוא 16 אלף שקל, בטורקיה אני גם מקבל מחיר נהדר, גם טיפול תומך וגם זוכה לטייל. יש כל כך הרבה אנשים שעושים את זה, שטורקיה מלאה באנשים חבושים ברחוב. שום דבר לא מוזר שם".
לא חששתם?
אלונה: "ממש לא. אמא שלי היא ילידת איסטנבול וכשביקרנו שם ב-88 היא עשתה כתרים בכל הפה. אז לא היו שתלים. כבר אז הבנתי שרמת הרפואה שם מאד גבוהה ומאד זולה. סמכתי על דליה בעיניים עצומות. כל כתר שאני מחליפה עלה שם 210 דולר. גם אם לוקחים בחשבון את הטיסה והמלון זה משתלם. הבוטוקס עולה לפי אמפולה 460 שקל זה מספיק לשלושה אזורים בפנים, פלוס חיוך פלוס לסת. היה נהדר. טסנו לטיול ועל הדרך עשינו בוטוקס, שיניים והשתלת שיער. עשינו קניות, בילינו במלון נהדר ב- 80 דולר לילה".
"אפשר לארגן טיסה ולחזור באותו יום"
דליה עליה מדברים אלונה ויהודה היא דליה שוורץ, שהובילה לא מעט טיולי תיירות לטורקיה והתרחבה גם לטיולי מרפא. היא לא התכוונה להתחייב בפני אף אחד למשהו שהיא לא עוברת אותו בעצמה. אחרי מסע מחקרי של מרפאות עם המלצות ורופאים טובים, עשתה לעצמה השתלת שיער וטיפולי שיניים.
"אני ממש מרוצה", היא אומרת, "השתלת השיער הקטינה לי את רוחב המצח, לפני שעשיתי את טיפולי הזירקוניה בחנתי עבודות אחרות של הרופא, בדקתי מאיפה הזירקוניה, והתברר שזה החומר הכי טוב מגרמניה. הם עושים צילומים ממחושבים בתוך הפה על המילימטר, בוחרים צבע שולחים לעבודה במעבדה ואת מקבלת פה חדש לגמרי. הייתה לי נסיגת חניכיים והשיניים התרחקו אחת מהשנייה, עכשיו יש לי כתרים חדשים בכל הפה, הכל צמוד וישר.
"טיפול שעולה בארץ 100 אלף שקל יכול בטורקיה לעלות 12 אלף דולר, גם אחרי טיסה ומלון. בארץ שתל עולה 3500 שקל, שתל גרמני עולה 480 דולר באיסטנבול. כתר זירוקניה עולה בטורקיה 200 דולר. לפני כמה חודשים התחילו להגיע אנשים ל-MRI מאד קשה להשיג תור בארץ. אפשר לארגן טיסה ולחזור באותו יום. אין בירוקרטיה. אני קובעת תור עם איש קשר".
"קבוצות של לא יותר מעשרה כדי שנוכל לתת תשומת לב לכל אחד"
אז האם זה משתלם בסוף? תלוי את מי שואלים, הפלסטיקאים ורופאי השיניים בארץ כנראה יגידו שלא, אבל החברות הרבות שעוסקות בזה מבטיחות שזה לחלוטין משתלם. "בארץ פלסטיקה ושיניים מאד יקרים, בטורקיה המחירים מאד נמוכים. אנחנו דואגים לכל מרגע הטיסה מהארץ ועד החזרה", אומרת אורלי עוז, "הטיפול כולל ביטוח. במידה ויש סיבוכים זה ללא עלות.. הממשלה הטורקית נותנת את הכוח לבתי חולים פרטיים לתת את כל השרות הביטוחי. הרמת פנים למשל עולה בטורקיה 4500 דולר זה כולל את הניתוח עצמו ואחר כך יומיים בבית חולים עם אחות צמודה, ומלון לכמה ימים. בדרך כלל נשארים שבוע אבל לפעמים יש טיפולים שזקוקים לזמן ארוך יותר של החלמה כמו שאיבת שומן או הצרת היקפים. אנחנו מוציאים קבוצות של לא יותר מעשרה כדי שנוכל לתת תשומת לב לכל אחד".