הודות להתפתחות טכנולוגיות חדשניות בשנים האחרונות, יותר ויותר סטארטאפים בתחום הבריאות קמים כדי לנסות ולענות על צורכי המטופלים. ההשפעה של סטארטאפים אלה ניכרת בכל תחומי הרפואה, החל מאבחון מוקדם ומדויק יותר של מחלות, דרך פיתוח תרופות וטיפולים מותאמים אישית ועד שיפור דרמטי בחוויית המטופל. אספנו כמה מהם ששווה שתכירו. 

>> איתור פוליפים: הבדיקה השגרתית שיכולה להציל חיים

Synchrony Medical

מתי הוקם ועל ידי מי: החברה הוקמה בשנת 2020 על ידי פרופ' אורי אפרתי, ד"ר משה אשכנזי, גיל סוקול וענת שני.

על איזה צורך עונה: מערכת לטיפול פיזיותרפיה נשימתית ביתית לחולי ריאות כרוניים.

האם נמצא כיום בשוק ואיפה: בוצעו שני ניסויים קליניים מוצלחים, יציאה לשוק מתוכננת ל-2025.

Synchrony Medical (צילום: יחצ Synchrony Medical)
וסט לריאות של סינכרוני מדיקל | צילום: יחצ Synchrony Medical

ענת שני, ממקימי הסטארטאפ, מספרת כי הרעיון החל לקרום עור וגידים בתקופת הקורונה, אז למעשה חלה הידרדרות במצבם של חולי מחלות ריאה כרוניות שלא קיבלו טיפול. "טיפול הפיזיותרפיה הנשימתית, המפנה את הליחה שמצטברת בריאות, חיוני לחולים אלה כדי להישאר במצב יציב ולמנוע החמרה ואשפוז", היא אומרת, "עם פרוץ מגיפת הקורונה, החולים לא יכלו לקבל טיפול מפיזיותרפיסט בעקבות הסגרים והבידודים, והרעיון היה לפתח מערכת שתחקה את העבודה של הפיזיותרפיסט הנשימתי. מהר מאוד זיהינו כי גם ללא קשר למגיפה, קיים צורך גדול במערכת שכזו, שכן יש מחסור עצום בפיזיותרפיסטים נשימתיים ומיליוני חולים שזקוקים לטיפול יומיומי. המערכת שפיתחנו מורכבת מווסט שהמטופל לובש, שמתנפח ומפעיל לחץ בצורה שמחקה את הידיים של הפיזיותרפיסט. באמצעות אפליקציה שמחוברת למערכת ואלגוריתם הטיפול שלנו, המטופל מקבל הנחיות וליווי, כאילו יש פיזיותרפיסט איתו בחדר שמכווין ומדייק את הטיפול. בשני מחקרים קליניים שעשינו הוכחנו שהמערכת טובה פי שניים ממכשירים שמוצעים כיום בארה"ב לחולים אלה, ומקבילה לביצועים של פיזיותרפיסט מיומן. בימים אלה אנחנו מגישים את המוצר לאישור ה-FDA, ובמקביל אנחנו מתחילים בתהליכי רישום של המוצר גם בארץ".

אינוקאפ/ INNOCAP - פקקים חכמים

מתי הוקם ועל ידי מי: החברה הוקמה בינואר 2021 על ידי איב סיבוני ולירון שרוני.

על איזה צורך עונה: חלק גדול מהמוצרים בשוק התרופות, תוספי התזונה ותחליפי הנקה הם בעלי תוקף משתנה מהפתיחה הראשונה. שימוש בתרופה לאחר שפג תוקפה, או בתחליף כלשהו שאינו טרי, לרוב אינו יעיל, ולעיתים אף יכול לגרום לנזק. באמצעות הפקק החכם, שמגיע עם התרופה, יוכלו הצרכנים לציין את תאריך הפתיחה. נוסף לכך, על ידי הנחת הטלפון על גבי הפקק ייפתח עמוד וירטואלי של התרופה או התכשיר ובו מגוון כלים מתקדמים לניטור ולשימוש נכון ובטוח במוצר. כך למשל התראות חכמות לקראת תפוגת המוצר, מחשבון מינון, טבלת צריכה אינטראקטיבית, אפשרות רכישה של מוצר חדש עד הבית ועוד.

האם נמצא כיום בשוק ואיפה: הפקקים החכמים הושקו השנה לראשונה בישראל על מוצרי חברת התרופות כצט. נוסף לכך פיתחה החברה פתרון זהה גם לשוק תחליפי ההנקה והיא נמצאת בשלבים מתקדמים ליישום הפקקים החכמים על מוצרים אלה בישראל ובאירופה.

הפקק החכם של אינוקאפ (צילום: יחצ אינוקאפ)
הפקק החכם של אינוקאפ | צילום: יחצ אינוקאפ

הפקק החכם של אינוקאפ (צילום: יחצ אינוקאפ)
הפקק החכם של אינוקאפ | צילום: יחצ אינוקאפ

"אנו פוגשים מדי יום מוצרים בעלי תוקף נוסף, תוקף לשימוש מיום הפתיחה", מספר מנכ"ל ומייסד אינוקאפ איב סיבוני, "מוצרים אלו כוללים תרופות, ויטמינים, תוספי תזונה ואף תחליפי הנקה שבעלי תוקף של עד חודש מהפתיחה. נתקלתי בבעיה שרוב הצרכנים לא זוכרים את תאריך הפתיחה ובעצם חשופים לשימוש בתכשירים פגי תוקף. כיזם, המוח כל הזמן מחפש פתרונות, וגם כאן ניסינו למצוא פתרון אמיתי ונוח שיונגש לציבור בצורה נוחה, עם המוצרים עצמם". לירון שרוני, מייסד משותף ומנהל הפיתוח בחברה, מוסיף כי "לאורך כל הדרך מטרת העל שלנו הייתה היכולת להנגיש את הפתרון לכלל האוכלוסייה על ידי פיתוח מוצר ייחודי בעל יכולות אדפטציה המסוגל להשתלב בפסי ייצור קיימים, שמירה ועמידה בתקנים המחמירים ביותר ולרבות שימור מחיר נמוך עבור היצרנים".


innocap kazat version from Innocap on Vimeo.

 

זיגמונד - פלטפורמה להתאמת טיפול

מתי הוקם ועל ידי מי: הפלטפורמה הושקה במאי 2023 על ידי הפסיכולוג נתנאל זינגבוים.

על איזה צורך הוא עונה: זיגמונד היא פלטפורמה (אתר ואפליקציה) חינמית המציעה התאמה בין פסיכולוג למטופל, שנולדה מתוך צורך אמיתי לעזור למשפחה וחברים למצוא מטפלים מומלצים עבורם. הפלטפורמה מציעה חיבור לכ-750 פסיכולוגים ופסיכולוגיות, המותאמים לכל אדם באופן אישי על פי העדפותיו, מיקום גיאוגרפי, תכיפות ודחיפות הטיפול, וכן על פי שיקולי תקציב. האלגוריתם יודע להציע גם מטפלים שנמצאים בהסדר עם קופות החולים. היתרון הגדול של האפליקציה הוא שישנה זמינות מיידית, בניגוד לתורים הרגילים בקופות החולים שלעתים מחכים להם בין שנה וחצי לשנתיים. הפלטפורמה הוקמה לפני פרוץ מלחמת חרבות ברזל, אך צפוי שתיתן מענה גם בתקופה המורכבת הזו, בין השאר למי שמתמודד עם טראומה ופוסט טראומה.

האם נמצא כיום בשוק ואיפה: האפליקציה פעילה וזמינה לכל דורש.

אפליקציית זיגמונד  (צילום: יחצ )
אפליקציית זיגמונד | צילום: יחצ

הפסיכולוג הקליני נתנאל זינגבוים יזם אפליקציית זיגמ (צילום: יחצ )
הפסיכולוג הקליני נתנאל זינגבוים יזם אפליקציית זיגמונד | צילום: יחצ

הפסיכולוג ומייסד הסטארט-אפ נתנאל זינגבוים מספר: "במבצע צוק איתן שירתתי ביחידת אגוז כקלע וחבלן, ונקלעתי לחוויה של כמעט-מוות, שלא טופלה במסגרת צבאית. החוויה הזאת היא שהביאה אותי בסוף השירות ללכת ללמוד פסיכולוגיה ובהמשך להקים את האפליקציה. כמי שמכיר את זוועות המלחמה ואת הטראומה, שתתפתח לפוסט טראומה, שהיא גורמת, אני יודע שחשוב להתייחס ולטפל בה. כיום הצבא מתייחס במרבית המקרים אחרת למקרי טראומה ופוסט טראומה ומכיר בבעיות הנפשיות שהמלחמה גורמת לאנשים ובקושי שלהם לחזור אל חיי השגרה. כאיש מקצוע וכמי שהתמודד ומתמודד בעצמו עם הקשיים הללו, אני שמח שהדברים השתנו בעשור האחרון ונראים אחרת".

GaitBetter - למניעת נפילות בקרב קשישים ולשיקום הליכה

מתי הוקם ועל ידי מי: החברה נוסדה ב-2018 על ידי חיליק הררי (המנכ"ל) ועידן אבוקסיס (סמנכ"ל התפעול), וזכתה במכרז משרד הבריאות בישראל "פתרונות דיגיטליים למניעת נפילות בגיל המבוגר". חברה בפורטפוליו של קרן eHealth Ventures, קרן הון סיכון המתמחה בהשקעות בתחום הבריאות הדיגיטלית בשלבים מוקדמים.

על איזה צורך עונה: הפתרון מתמודד עם אחת התופעות הרפואיות הקשות והנפוצות בקרב מבוגרים - נפילות. החברה מציינת כי כ-30 אחוזים מהאוכלוסייה המבוגרת, בני 65 פלוס, יחוו מקרה נפילה אחד לפחות בכל שנה, ובכ-20 אחוז מהמקרים תיגרם חבלה המצריכה טיפול רפואי. לטענתם מערכת GaitBetter מאפשרת להפחית בשיעור של עד 80 אחוזים את הסיכון לנפילה, באמצעות אימון מוטורי-קוגניטיבי במציאות רבודה הכולל סימולציה של הליכה יומיומית בדרגות קושי שונות. האימון, המותאם אישית לכל מטופל, משלב מעבר מכשולים וירטואליים, תוך כדי התמודדות עם הסחות דעת, ניווט על פי זיכרון, קבלת החלטות ועוד. המערכת עושה שימוש בטכנולוגיית AI ומשמשת גם לשיקום הליכה במטופלים עם רקע נוירולוגי ו/או אורתופדי.

האם נמצא כיום בשוק ואיפה: מערכות GaitBetter פועלות ביותר מ-60 מרכזים ובהם מכוני קופות החולים (מכבי, כללית ומאוחדת), בתי חולים, מכונים פרטיים ומרכזי יום לקשיש. שכיחות השימוש במערכת עלתה בצורה דרמטית בעקבות המלחמה. כמו כן, החברה הודיעה לאחרונה כי הפתרון התקבל רשמית לתוכנית ביטוח הבריאות הפדרלית של ארה"ב. החברה קיבלה קוד CPT - קוד לשיפוי -  שמוכר לתשלום כבר ב-13 מדינות, ובעקבות כך צופה גידול משמעותי בקצב המכירות בשוק האמריקאי והנגשת השירות לעשרות אלפי מטופלים.

מערכת GaitBetter (צילום: יחצ מערכת GaitBetter)
מערכת GaitBetter. שכיחות השימוש במערכת עלתה בצורה דרמטית בעקבות המלחמה | צילום: יחצ מערכת GaitBetter

חיליק הררי, מנכ"ל החברה, אומר כי "הפתרון הוכח כיעיל על ידי חוקרים מובילים מבית החולים איכילוב שפרסמו את תוצאות מחקרם בכתב העת 'The Lancet'. מחקר זה הוביל להתעניינות רבה בקרב מטפלים וחוקרים ברחבי העולם ועודד אותנו להקים את חברת GaitBetter כדי להנגיש את הטכנולוגיה הייחודית לעשרות מיליוני אנשים הסובלים מבעיות הליכה ונפילות".

סליגנוסטיקס/ Salignostics) - בדיקת רוק לגילוי סרטן חלל הפה

מתי הוקם ועל ידי מי: החברה נוסדה בשנת 2016 על ידי צוות חוקרים מהאוניברסיטה העברית בירושלים: פרופ' אהרון פלמון, חוקר וסגן נשיא למחקר ופיתוח באוניברסיטה, מנכ"ל החברה ד"ר עומר דויטש, ד"ר גיא קריאף, משנה למנכ"ל,  ד"ר רלוקה כהן, המנהלת המדעית של החברה, והחוקר ד"ר יואב נוימן.

על איזה צורך עונה: החברה פיתחה ומספקת בדיקות מהירות המבוססות על דגימות רוק. הערכות של סליגנוסטיקס מאפשרות בדיקות ביתיות באמצעות דגימת רוק פשוטה תוך דקות ספורות, ובין מוצרי החברה בשנים האחרונות אפשר למצוא בדיקות לגילוי מוקדם של היריון ובדיקות קורונה. לאחרונה החלה החברה לשתף פעולה עם המרכז הרפואי שיבא בפיתוח בדיקה לאבחון סרטן חלל הפה. סרטן חלל הפה נבחר כיעד הראשון של שיתוף הפעולה משום שהרוק בא במגע ישיר עם הרקמות הנגועות וגדל הסיכוי שיימצאו בו סמנים המעידים על קיום המחלה. זיהוי שכזה עשוי לאתר חלק ניכר מהגידולים בשלב מוקדם.

האם נמצא כיום בשוק ואיפה: הבדיקה נמצאת כעת בשלבי פיתוח.

הצגת פוסט זה באינסטגרם

‏‎פוסט משותף על ידי ‏‎ISRAEL21c‎‏ (@‏‎israel21c‎‏)‎‏

"שיתוף הפעולה בין סליגנוסטיקס והמרכז הרפואי שיבא יוליד פיתוח פורץ דרך שיאפשר לראשונה זיהוי מוקדם של סוג סרטן שכיום אין אפשרות לאבחנו בשלב מוקדם", מסביר ד"ר גיא קריאף, מייסד משותף ומשנה למנכ"ל, "גילוי מוקדם עשוי להגדיל את הסיכוי להאריך את חייהם של חולי סרטן חלל הפה ולהבריא. נוסף על כך, אם הפיתוח יצליח, תיפתח הדרך לאבחון סוגי סרטן נוספים על בסיס דגימות רוק. שיתוף הפעולה הוא נקודת מפנה גם בדרכה העסקית והטכנולוגית של סליגנוסטיקס. עד עתה התמקדנו בפיתוח ושיווק בדיקות מהירות מבוססות רוק למגזר הפרטי ולשימוש ביתי. עתה, באמצעות שיבא, אנו מתחילים ליישם מודל עסקי נוסף – Salignostics Inside -  שבמסגרתו תוטמע הטכנולוגיה בסדרה של מכשירים רפואיים בבית חולים לשימוש מקצועי".