בתחילת השבוע דיווחנו על תופעה מדאיגה שצוברת תאוצה בקרב בני נוער ונשים צעירות - שימוש בזריקות הרזיה, ללא מרשם וללא פיקוח, כאשר חלקם כלל אינם עומדים בקריטריונים לנטילת תרופה שכזו. זריקות הרזיה הפכו בשנים האחרונות פופולריות מאוד, ועם הביקוש הגובר, ולאחר שהוכיחו את יעילותן בטיפול בסוכרת ובמחלת ההשמנה, החל להתפתח גם שוק שחור ומסוכן שנגיש לאותם צעירים. כעת, גם בכירים במרפאות לטיפול בהפרעות אכילה מתריעים מפני הסכנה הטמונה בכך. 

"טרנדים כאלה מטרידים אותי מאוד, בייחוד בשל העובדה שאי אפשר לדעת לאן זה יגיע", אומרת ד"ר קרן פרידולד, פסיכיאטרית ילדים ונוער, מנהלת היחידה לטיפול יום בהפרעות אכילה במרכז שניידר לרפואת ילדים, מקבוצת כללית.

לדבריה, זריקות הרזיה משבשות את מנגנון השובע והרעב, לכאורה דרך "פשוטה" יותר בעבור אותן צעירות לפתוח בדיאטה. "הבעיה היא שזה מדרון חלקלק לדיאטה שאי אפשר לעצור. כל המנגנון הטבעי משתבש, וקשה לשוב לאכול בצורה תקינה". היא מוסיפה כי הירידה ההתחלתית במשקל מלווה לעיתים בפרגון מהסביבה, "אותן צעירות מתמכרות לתחושת השובע, לתגובות מהחברה, ו"אותן צעירות מתמכרות לתחושת השובע.  

תרופות הרזיה (צילום: שאטרסטוק | צילום מסך | עיבוד סטודיו mako)
שוק פרוץ גם לבני הנוער | צילום: שאטרסטוק | צילום מסך | עיבוד סטודיו mako

>> "התרופה הזאת מסכנת את בריאותי, אבל אני לא יכולה להפסיק. נהייתי מכורה"

>> "פני אוזמפיק": האם שימוש בתרופה גורם לשינוי במראה הפנים?

"הקיבה מפסיקה לעבוד באופן תקין"

ד"ר פרידולד מסבירה כי במצב של תת משקל ישנה פגיעה גם במדדים החיוניים, לרבות לחץ דם נמוך, וכן תופעות לוואי כגון כאבי בטן וראש, חוסר ריכוז, סחרחורות, רגזנות ובעיות עיכול, "משום שהקיבה כבר לא עובדת באופן תקין". לדבריה, נתקלה גם במקרה שבו מטופלת נהגה להשתמש בזריקות ההרזיה של אמה כדי לרדת במשקל, אף שלא עמדה בקריטריונים המתאימים. "העיסוק בדימוי הגוף היה נוכח מאוד בחייה של אותה נערה מתבגרת, וזיהינו שיש שימוש לא תואם בזריקות האלה, וזה בהחלט עלול להיות מסוכן, פיזית ונפשית".

"צעירים וצעירות מושפעים מאוד מהרשתות החברתיות, גם מתמונות שאינן אותנטיות, והם צעירים מכדי לעצור ולהתבונן במצב ובמורכבות שלו. לא סתם יש עקומות גדילה, זה גרף שכל הזמן עולה ואתה לא אמור לשבור אותו"

ד"ר קרן פרידולד, פסיכיאטרית ילדים ונוער, שניידר

ד"ר פרידולד מדגישה כי באופן כללי, גיל ההתבגרות הוא שלב מורכב שמאופיין בעיסוק נרחב בדימוי העצמי ובדימוי הגוף. "צעירים וצעירות מושפעים מאוד מהרשתות החברתיות, גם מתמונות שאינן אותנטיות, והם צעירים מכדי לעצור ולהתבונן במצב ובמורכבות שלו כמו שהוא".

לטענתה, יש לעקוב באופן רציף גם אחרי מי שנוטלים תרופות מסוג זה באופן מבוקר. "צריך להבין באיזה גיל מאשרים לצעירים זריקות הרזיה, ולהיות כל הזמן עם יד על הדופק. חשוב לזכור שדיאטות בגיל ההתבגרות, שלב של גדילה, הן בעייתיות. לא סתם יש עקומות גדילה ובכל גיל צריך לשקול אחרת, זה גרף שכל הזמן עולה ואתה לא אמור לשבור אותו".

"דינמיקה של שליטה וירידה במשקל"

יואב לרון, פסיכולוג קליני מדריך ומנהל היחידה להפרעות אכילה של הכללית במחוז חיפה והגליל המערבי, מתייחס לתופעה גם הוא, ואומר כי שימוש בזריקות הרזיה ללא מרשם בקרב בני נוער מעלה באופן משמעותי את הסיכון להתפתחות הפרעות אכילה. "מלכתחילה מי שמתעניינת בזריקות כאלה סביר להניח שעסוקה במידה רבה בסוגיות של דימוי גוף ומראה, ושיש לה משאלה לרדת במשקל".

לדבריו, עם התחלת השימוש בתרופה ישנה ירידה בתאבון שמלווה בתחושת שליטה חזקה ואשליה שאפשר להסתדר גם בלי אוכל או עם כמויות קטנות מאוד. "ככל שיש גם ירידה במשקל, נכנסים במהרה למעגל של חיזוקים מהסביבה ומתוך העצמי בנוגע להרזיה, מה שמעצים עוד יותר את הדחף לצמצם את האכילה. מכאן הדרך להתדרדרות מהירה כבר קצרה מאוד – עיסוק בלתי פוסק באוכל, צמצום אכילה, דינמיקה של שליטה וירידה במשקל שאינה מאוזנת ולעיתים קרובות אף מסוכנת".

"ככל שיש ירידה במשקל, נכנסים במהרה למעגל חיזוקים מהסביבה ומתוך העצמי בנוגע להרזיה, מה שמעצים עוד יותר את הדחף לצמצם את האכילה. מכאן הדרך להתדרדרות מהירה קצרה מאוד"

יואב לרון, פסיכולוג קליני, הכללית

ד"ר פרידולד מסכמת ואומרת כי "בסופו של יום זו תרופה, זה לא משחק, ובשימוש לא מבוקר זריקות הרזיה יכולות לגרום לנזק בלתי הפיך בקרב צעירים ולפתח אצלם הפרעות אכילה".