מגמת ההתחממות הגלובלית מורגשת היטב בישראל. כמות ימי השרב הולכת וגדלה, ועמה גם החום הקיצוני. כך למשל, באפריל האחרון נרשמו טמפרטורות שיא שלא נראו כאן זה 30 שנה. לגלי החום השפעה מרחיקת לכת על הגוף האנושי, המובילה לעלייה בתחלואה ובתמותה, ויש לדעת כיצד להתמודד עם עומסי החום הכבדים כדי לצלוח אותם בשלום.
"בימי השרב אנו עדים לעלייה חדה במקרי התייבשות, בייחוד באוכלוסיות רגישות כמו ילדים וקשישים", מסביר ד"ר מוחמד קבהא, מנהל רפואי במרכז לרפואה דחופה של מאוחדת בחדרה, "זיהוי מוקדם וטיפול מושכל יכולים למנוע סיבוכים קשים כמו מכת חום ואשפוז. על כן, ההיערכות וההבנה של ההבדלים הקריטיים בין התייבשות למכת חום חיוניים, בייחוד כשמדובר בילדים".
התייבשות - מצב שכיח אך מסוכן
"התייבשות (Dehydration) מתרחשת כאשר מאזן הנוזלים בגוף מופר, איבוד נוזלים דרך הזעה, שתן, הקאות או שלשולים מבלי השלמה מספקת", מסביר ד"ר קבהא. לדבריו, באוכלוסייה הכללית, סימני ההתייבשות כוללים תחושת צמא מוגברת, שתן כהה או מיעוט שתן, עייפות, כאבי ראש, סחרחורת ויובש בפה ובלשון.
"אצל ילדים, סימני ההתייבשות עשויים להיות עדינים יותר, וכוללים בכי ללא דמעות, רפיון וחוסר תגובה, ירידה בתדירות מתן שתן (פחות מ-1–2 חיתולים רטובים ב-12 שעות), שקיעה של המרפס אצל תינוקות (הרווח בין הראש לגולגולת) וחום גוף שעולה בהיעדר הסבר אחר", הוא מוסיף.
>> לגזור ולשמור: איך לזהות ולטפל במכת חום?
מכת חום – מצב חירום רפואי
לדברי ד"ר קבהא, מכת חום (Heat Stroke) היא מצב חירום רפואי הדורש טיפול מיידי, ועלול לגרום לנזק מוחי ואף למוות. היא מתפתחת כאשר טמפרטורת הגוף עולה מעל 40 מעלות ולא מצליחה לרדת. סימני מכת חום כוללים בלבול, דיבור לא ברור, אובדן הכרה, עור אדום, חם ויבש, דופק מהיר, נשימה מואצת וחוסר הזעה.
"אצל ילדים, מכת חום עלולה להתפתח מהר יותר", אומר הדוקטור, "הסיכון גבוה במיוחד אצל תינוקות וילדים קטנים בשל שטח גוף גדול יחסית לנפח, ומנגנוני ויסות חום לא בשלים. הסימנים של מכת חום כוללים שינוי במצב ההכרה, עצבנות קיצונית או אפתיה, פרכוסים והקאות חוזרות".

הבחנה בין השניים – מתי לחשוד במעבר מהתייבשות למכת חום?
"מכת חום לרוב מתפתחת לאחר שלב של התייבשות מתקדמת. הופעת בלבול, שינוי התנהגות, הפסקת הזעה וחום גבוה מצריכים התערבות רפואית מיידית", טוען ד"ר קבהא.
כיצד מונעים את התופעה?
"מומלץ מאוד להיערך למצב. יש להדגיש כי ההכנות הינן לפי קבוצות הגיל", מדגיש ד"ר קבהא. לדבריו, אצל תינוקות וילדים מומלץ על שתייה תכופה, אפילו אם אינם מבקשים, שהייה בצל ובמקום ממוזג, לבוש קל ובהיר, והכי חשוב לא להשאיר ברכב את הילדים, אפילו לא לדקה. בקרב מבוגרים וקשישים מומלץ על שתייה יזומה לאורך היום, מעקב אחר צבע השתן, הימנעות ממאמץ גופני בשעות החמות וניטור תרופות מגבירות סיכון (כמו משתנים).
מתי לפנות לטיפול רפואי דחוף?
"בכל מקרה של ירידה במצב ההכרה, בלבול, פרכוסים, או חום גבוה שאינו מגיב לנוזלים יש לפנות באופן מיידי לבדיקת רופא או למרכזי רפואה דחופה", מבהיר ד"ר קבהא.

טיפול במכת חום
מכת חום היא מצב חירום, ובמרכזי רפואה דחופה מבצעים קירור מיידי של הגוף (קומפרסים קרים, מאווררים, עירוי נוזלים קרים), ניטור מתמיד של חום הגוף, לחץ דם ותפקוד נוירולוגי ומתן חמצן במידת הצורך.
"יש לפנות במהירות לחדר מיון במידה שיש פגיעה נוירולוגית, אי יציבות המודינמית או חום גוף מעל 40 מעלות שאינו מגיב לטיפול", מסביר הדוקטור, "מטרת ההתערבות המיידית: למנוע החמרה, לאזן את מאזן הנוזלים והמלחים ולזהות מקרים שמצריכים הפניה לבתי חולים והמשך אשפוז".
תגובות