מחקר חדש על תאומות זהות (מונוזיגוטיות) שגדלו בנפרד בדרום קוריאה ובארצות הברית ממחיש כיצד גורמים גנטיים, תרבותיים וסביבתיים משפיעים, יחד ובנפרד, ואת הכוח האפקטיבי של התרבות בעיצוב האישיות כולל השפעה על רמת האינטליגנציה. המחקר החדש שפורסם בכתב העת המדעי Personality and Individual Differences, נחשב לייחודי לאור העובדה שהוא מתמקד בתאומים שגדלו במדינות שונות.
לדברי החוקרים נצפו הרבה קווי דמיון בין הזוג, אבל גם ההבדלים היו בולטים, בעיקר בתחום הקוגניטיבי, מה שמצביע, לדבריהם על כך שצריך לחשוב מחדש עד כמה מהאינטליגנציה שלנו נובעת מהגנים שלנו וכמה ממנה תלויה בסביבה.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
פערים באינטליגנציה, דמיון בתכונות
התאומות נולדו בדרום קוריאה ב-1974, ונפרדו בגיל שנתיים לאחר שאחת מהן הלכה לאיבוד בשוק. היא נלקחה לבית חולים ולמרות המאמצים של משפחתה הביולוגית למצוא אותה, היא אומצה בסופו של דבר על ידי זוג בארה"ב.
התאומות התאחדו ב-2020 לאחר שהתאומה האמריקאית סיפקה דגימת DNA כחלק מתוכנית למעקב אחר ילדים שאבדו למשפחות בדרום קוריאה. לאחר מכן חוקרים יצרו איתן קשר והן עברו סדרה של מבחנים וראיונות.
למרות קווי דמיון רבים' כמו למשל בתחומי בריאות הנפש ותכונות אישיות שונות - נמצאו פערים משמעותיים בהקשרים קוגניטיביים. בעוד ש-IQ הוכח בעבר כמושפע בעיקר מתורשה, במקרה הזה היה הבדל משמעותי של 16 נקודות בין האחיות. כמו כן, התאומה שגדלה בדרום קוריאה השיגה ציון גבוה יותר במונחים של חשיבה תפיסתית ומהירות עיבוד. "בניגוד למחקרים קודמים, ציוני האינטליגנציה הכללית וההיגיון הלא מילולי של התאומות הראו כמה הבדלים ניכרים", מציינים החוקרים.
הדמיון בין התאומות בא לידי ביטוי במבחני אישיות במדדים של הערכה העצמית, בריאות הנפשית, שביעות הרצון בעבודה ובהיסטוריה של החיים הרפואיים - מה שאומר שלמרות הסביבות השונות שבה הן גדלו יש תכונות מסוימות שנותרו זהות.
"כלל התכונות הן שילוב מורכב של גנטיקה וסביבה"
התאומה האמריקאית סבלה משלושה זעזועי מוח בבגרותה, והחוקרים מציינים שהם גרמו לה להרגיש כמו "אדם אחר". עם זאת, אי אפשר לומר בוודאות אם זה השפיע על הציונים שנראו במבחנים הקוגניטיביים.
החוקרים סבורים כי להבדלים התרבותיים בין המדינות היו כנראה השפעה על חלק מציוני האישיות שדווחו. באופן כללי, ארה"ב נחשבת לתרבות יותר אינדיבידואליסטית בהשוואה לדרום קוריאה.
לא רק שהתאומות חוו תרבויות שונות, הן גם גדלו בסביבות משפחתיות שונות מאוד. התאומה שנשארה בדרום קוריאה גדלה באווירה משפחתית תומכת ומגובשת יותר, לעומת זאת, התאומה שאומצה על ידי בני הזוג האמריקאי דיווחה על סביבה נוקשה יותר, בעלת אוריינטציה דתית יותר, וכזאת שכללה סכסוכים משפחתיים. "התאומים גדלו בסביבות שונות מאוד, מלבד המדינות והתרבויות השונות שלהם", כותבים החוקרים.
אחת ממחברות הדו"ח, פרופ' ננסי סגל מאוניברסיטת קליפורניה\ אמרה בשיחה עם ניוזוויק כי: "הממצאים מראים שלמרות הבדלים תרבותיים, כמה תכונות נשארות דומות להפליא בתאומים זהים, מה שמדגים את כוחן של ההשפעות הגנטיות".
"המחקר מראה בצורה דרמטית שגנטיקה משפיעה על תכונות רבות, אבל כלל התכונות הן שילוב מורכב של גנטיקה וסביבה", אמרה. "כמו כן, לא כל התכונות מושפעות באותה מידה מגנים ומסביבה, כך שאי אפשר לומר אם הטבע או הסביבה חשובים יותר".