תקופת המנופאוזה נחשבת לתקופה שבה נפסק המחזור החודשי ומסתיימת תקופת הפוריות. לשינויים הרבים אחראית ירידה חדה ברמת ההורמונים, שנגרמת מהפסקה כמעט מוחלטת של הפעילות השחלתית.

ההגדרה המקובלת לגיל המעבר היא שנה ללא מחזור, אך רבות לא מכירות את "טרום גיל המעבר" – תהליך של 4–6 שנים (ולפעמים יותר), שבהן סדירות המחזור משתבשת, עד שהוא מפסיק למשך שנה. כלומר, נשים בגיל 42 כבר יכולות להיות בטרום גיל המעבר.

תופעות טרום גיל המעבר ותופעות גיל המעבר:

אי-סדירות במחזור: במקום להופיע בכל חודש, הוא יכול להופיע מדי שבועיים, או לאחֵר בכמה שבועות.

גלי חום

הפרעות שינה

ירידה קוגניטיבית

השמנה

כבר בשלב הזה יש מערכות שעלולות להיפגע, כמו הלב, המוח והעצם. בגילים צעירים נשים יכולות אמנם להתעלם מהתופעות, אבל בגילים מבוגרים יותר אורח החיים עלול להיפגע באופן ניכר.

 אישה ערה במיטה (צילום: shutterstock)
הפרעות שינה כבר יש? | צילום: shutterstock

מה באמת קורה לך בגיל המעבר?

פגיעה בפעילות המוחית: במוח יש יותר מ-110 ביליון תאי גזע רדומים, שמתחלפים כל הזמן – ותחלופה זו תלויה בפעילות הורמונלית שחלתית תקינה. נוסף לכך, בגלל הרגישות שלו לטמפרטורה, המוח עלול להיפגע גם מגלי החום. לכן, בזמן גל חום, המוח מגן על עצמו באמצעות חסימה של מעבר דם חם שבעורקים אליו, אבל כך גם אספקת החמצן והגלוקוז למוח נפגעת, ועולה הסיכון לפגיעה קוגניטיבית. בהתחלה "בורחת" מילה, ובהמשך מגיע Brain Fog – ערפול מוח ("איפה שמתי את המפתחות?"). זו אחת הסיבות שדמנציה ואלצהיימר שכיחות יותר בקרב נשים.

פגיעה בהפרשת הסרוטונין במוח שגורמת לשינויים דיכאוניים במצבי הרוח

פגיעה בחיוניות הכללית

אובדן שינה

פגיעה במערכות גוף - מהלב ועד לעצם:

  1. שינויים בלב האישה: עד גיל 50 התקפי לב ומחלות לב הם בעיה בעיקר של גברים, אך מגיל 65 ואילך, בהיעדר הורמונים, יותר ויותר נשים סובלות מהתקפי לב ומהפרעות קצב.
    התקף לב (צילום: unsplash)
    יותר ויותר נשים סובלות מהתקפי לב ומהפרעות קצב | צילום: unsplash
  2. פגיעה בעצם: בהיעדר פעילות אסטרוגנית שחלתית, יש חוסר איזון בין קצב ההרס הטבעי של תאי עצם ישנים לקצב הבנייה של תאי עצם חדשים, וכך מתקדם תהליך האוסטאופורוזיס, שיכול לגרום בגיל 70 ואילך לשברים מסכני חיים בצוואר הירך ובחוליות הגב התחתון.
  3. השמנה: השומן בגוף הוא הורמונלי. בגיל המעבר אין אסטרוגן, אך יש טסטוסטרון, והשומן האסטרוגני שאישה צברה בישבן ובירכיים נודד אל הבטן. גם אם היא מקפידה על פעילות גופנית ותזונה נכונה, בתוך חמש שנים יתווספו למשקלה 5–8 ק"ג, והגוף שלה יהפוך מנקבי לזכרי - כולל נשירת שיער, הופעת שיער בפנים, צלוליט בישבן ובירכיים. השומן מתרכז בבטן, ומשם הוא נודד גם לאיברים הפנימיים וגורם לכבד שומני, המגדיל את רמת הכולסטרול ומעלה את לחץ הדם והסיכוי לטרום סוכרת.
  4. פגיעה בקולגן ובאלסטיות: הרס רקמות חיבור גורם לקמטים בעור וכן לירידה בנפח שלפוחית השתן (ולכן נשים רבות מתעוררות בלילה כדי להתרוקן). נוסף לכך, מתרחשת פגיעה במפרקים.
    מפרקים (צילום: סאלי פאראג)
    פגיעה בקולגן ובאלסטיות מובילה גם לפגיעה במפרקים | צילום: סאלי פאראג
  5. תפקוד מיני: הנרתיק מורכב מסיבים אלסטיים, ובגיל המעבר נפוצות יותר התקצרות והתייבשות שגורמות לחוסר נוחות, כאבים בחדירה, אובדן החשק המיני ואובדן ההנאה מיחסי מין. השינוי במבנה הנרתיק גורם לדלקות חוזרות בנרתיק וייתכנו דלקות חוזרות בדרכי השתן.
  6. תיתכן פגיעה בחוש הטעם, בשמיעה ובראייה. כמו כן, עלולה להתרחש סרקופניה – פגיעה בשרירים. בתופעה זו השרירים הופכים לרקמת שומן ונדרשת פעילות גופנית לשימורם.

לגבי סרטן השד, כדאי לדעת שחלו טעויות במחקר שקשר בין עלייה זעומה בהישנות סרטן השד לנטילת, והן לא הובאו לידיעת הקהל בצורה נאותה.

באפריל 2024 פורסם מחקר חשוב על נטילת הורמונים בגיל המעבר. לפי תיקיהן הרפואיים של 10 מיליון נשים במנופאוזה שעברו גיל 65 והמשיכו לקבל טיפול הורמונלי, נבדקו המחלות, התופעות, הנזקים והתועלת. המסקנות הסופיות הביאו להמלצה חד-משמעית להמשיך טיפול הורמונלי (HT) לכל החיים. זהו הסקר הכי גדול אי פעם ששלל חד-משמעית הגבלת שנות השימוש בהורמונים או הימנעות מהם.

>> המזונות המומלצים להפחתת תסמיני גיל המעבר

>> תפקידו של המגנזיום בגיל המעבר

טיפולים לגיל המעבר

הטיפולים מתחלקים לכמה סוגים ולכל סוג המאפיינים הייחודיים לו.

  1. טיפול הורמונלי: זהו הטיפול העדיף, והוא נחשב כיום לבחירה בטוחה ויעילה בעיני רופאים רבים, בזכות מחקרים. זכרי שחלון ההזדמנויות לטיפול בתופעות גיל המעבר מוגבל, ועבור כמה הורמונים – עדיף לטפל כבר בתופעות הראשונות של טרום גיל המעבר.
  2. טיפול לא הורמונלי: נבדקו תרכובות צמחיות שיכולות להתאים למי שלא יכולות לקבל טיפול הורמונלי או חלף חלון ההזדמנויות עבורן. נמצא שקוהוש שחור יעיל בהקלת תסמיני גיל המעבר. אם את מעדיפה להשתמש בתכשיר ממקור צמחי, כדאי לבחור תרופות שנרקחו בהשגחה ובפיקוח רפואי, ולוודא שהמינון שהן מכילות הוא המינון הנחוץ לך.
  3. טיפול הורמונלי לנרתיק: חיוני לכולן, נוסף ליתר הטיפולים - היות שכל הנשים, עם הזמן, יסבלו מהתופעות הנרתיקיות השונות שהזכרתי מעלה.
    תרופות על כף יד (צילום: pina-messina, unsplash)
    המלצה חד-משמעית לטיפול הורמונלי | צילום: pina-messina, unsplash

>> תרופות טבעיות לגיל המעבר

>> התופעות הנפשיות בגיל המעבר: איך מאבחנים ואיך מטפלים?

ידע על הצורך בטיפולים בגיל המעבר מאפשר לכל אישה להיוועץ, להחליט עבור עצמה ולבחור את מה שהכי מתאים לה. העיקר שתדעי – יש מה לעשות, והכי חשוב לשמור על בריאות תקינה לאורך החיים.

ד"ר איתן פאר הוא מומחה לגיל המעבר, מרצה ומדריך בתחום