בין העבודה, המשפחה והמטלות היומיומיות שכולנו צריכים לעשות, למי יש זמן לתחביבים? רובנו זונחים אותם בבגרותנו, אבל לאלה, מסתבר, יתרונות בריאותיים לא מבוטלים: הם עוזרים בהפגת לחץ, מספקים הפסקה נחוצה מהחיים, מסייעים ביצירת קשרים חברתיים ובכלל הופכים אותנו לאנשים הרבה יותר שמחים. וכשאנחנו שמחים - גם הגוף שלנו שמח. מחקרים שונים מראים כי לאנשים שעוסקים בפעילות מהנה בזמנם הפנוי יש לחץ דם נמוך, כולסטרול נמוך ובאופן כללי מצבם הבריאותי טוב יותר מאנשים שסתם רואים טלוויזיה בסוף כל יום. בנוסף לכך, נמצא כי אנשים עם תחביבים הם בעלי סיכוי הרבה יותר נמוך ללקות בהפרעות חרדה או דיכאון.
אז מה זה בדיוק תחביב בריא? תתפלאו לשמוע, לא מדובר רק בפעילות גופנית. ואמנם כל תחביב יכול להוסיף הנאה לחייכם, אבל יש דברים שפחות מומלצים, כמו למשל ערב פוקר מלא אלכוהול וסיגריות, שלא ממש יועיל לבריאותכם. אספנו עבורכם כמה רעיונות לתחביבים מהנים ובעיקר מאוד טובים לגוף שלנו.
1. גינון: מצב רוח טוב
גינון אולי נתפש כפעילות של סבתות, אבל למעשה, הוא יכול להיות מפיג לחץ נהדר, בעיקר בגלל שאתם יוצאים לאוויר הצח, סופגים קצת שמש ומקיפים עצמכם בצמחים ופרחים. פסיכולוגים אבולוציוניים מצאו כי נופים, פרחים וטבע באופן כללי משפרים מיידית את מצב הרוח. בניסוי שנערך על 112 גברים עם בעיות סטרס חילקו את הנבדקים לשתי קבוצות: האחת עשתה טיולים בטבע, בעוד שהשנייה סיירה באזור עירוני. באופן לא מפתיע, הקבוצה שנחשפה לעצים וטבע גילתה שיפור משמעותי ואף מיידי במצב הרוח ובלחץ - אצל חלק מהנבדקים נרשם שינוי במצב הרוח תוך כמה דקות ממש. אז קדימה חברים, העציצים שלכם מחכים לכם.
2. בישול: טעים ובריא
בישול משלב שני גורמי הנאה בטוחים: ראשית, מדובר בעיסוק יצירתי, ושנית - במידה וכמובן מה שרקחתם יוצא לטעמכם, הדבר גורים לסיפוק אדיר, בטח ובטח אם לא רק אתם נהנים ממנו. בנוסף, כשאתם מבשלים אתם שולטים במה שאתם מכניסים לאוכל שלכם. כך תוכלו לדאוג להכנסי לגופכם מזון ומגוון - במקום אוכל מעובד או עתיר שומן שתקנו בחוץ.
3. מוזיקה: הכי טוב למוח
בין אם אתם יוצרים מוזיקה משלכם ובין אם אתם אוהבים להאזין למוזיקה - העיסוק הזה הרבה יותר בריא ממה שאתם חושבים. מחקרים מצאו כי מוזיקה עוזרת כמעט בכל ההיבטים הגופניים, ממחלות לב ועד הורדת לחץ וסטרס, ואפילו הקלה על כאב כרוני. להגברת האפקט וההשפעה על הגוף נסו גם ללמוד לנגן על כלי נגינה. שיעורי מוזיקה מגבירים את היצירתיות, מאתגרים את המוח, משפרים את הזיכרון וחלוקת הקשב, וכמובן מעלים את מצב הרוח.
>> וגם: הדיאטה שתוציא מכם את החשק לנשנש
4. כתיבה: הבעת רגשות
כתיבת יומן, ספר או אפילו שירה עשויה לעזור לכם לבטא את הרוח היצירתית שלכם וגם לספק מקום מידי להבעת רגשות ותחושות. מחקר שנערך בטקסס גילה שכתיבת יומן עוזרת להפחית לחץ, כאב כרוני, פוסט טראומה, חרדה, דיכאון ועוד. כך מסתבר שכתיבה, במיוחד של יומן או טקסט רגשי, עוזרת להתמודד בצורה טובה יותר עם מצבים קשים בחיים - מחקר שנעשה על חולי סרטן גילה שכתיבה של כ-20 דקות ביום עוזרת לסיכויי ההישרדות מהמחלה.
5. טיולים: לגוף ולנפש
נכון שרובנו מבלים את מרבית שעות היום שלנו בין ארבע קירות ומול מסך מחשב, אבל נהיר וברור כמעט מאליו שלא לשם כך באנו לעולם. בני אדם אוהבים לגלות מקומות חדשים, לראות נופים יפים ולכבוש יעדים. לכן בדיוק טיולים מאוד חיוניים לנפש שלנו, ויכולים גם לעזור לבריאות הגופנית. מחקר חדש מצא כי שטיולים, בעיקר בגיל פנסיה, עשויים למנוע דמנציה ואלצהיימר. לפי הממצאים, נשים שלקחו חופשה או טיילו לפחות פעמיים בשנה הקטינו משמעותית את הסיכוי להתקף לב או שבץ. לגברים שלא יצאו לחופש היה סיכוי של 30 אחוזים יותר למות מהתקף לב. בנוסף, נמצא כי טיולים משפרים משמעותית את מצב הרוח ומגבירים את הסיפוק בחיים. לא חייבים להזמין חופשה יקרה בחו"ל: אפשר תמיד לטייל ליד הבית או ברחבי הארץ היפה שלנו.
6. ספורט: לא צריך להשתתף בטריאתלון
טוב, כאן אנחנו בטוח לא מגלים לכם את אמריקה. אבל מה שחשוב הוא שתדעו שאתם לא חייבים להפוך לרצי מרתון כדי להפיק מספורט את המיטב לגופכם. כל פעילות מתונה עוזרת לבריאות ולמצב הרוח. נסו לרכב על אופניים בפארק, לשחות בים או לצאת להליכות ארוכות בשקיעה. שלבו את הפעילות עם עוד אנשים שידרבנו אתכם ויאפשרו לכם להפוך את זה גם לאירוע חברתי.
7. פעילות התנדבותית: לתת ולקבל
התנדבות לרוב כוללת תרומה של הזמן שלך למען ארגונים שעוזרים לקהילה או לאנשים שזקוקים לעזרה. אמנם זה לא תמיד כיף לעזור לאנשים אחרים, אבל להתנהגות אלטרואיסטית יש יתרונות רבים: היא משפרת את הערך העצמי והביטחון העצמי, מאפשרת לרכוש חברים חדשים, עוזרת להילחם בדיכאון ובחרדה, ובאופן כללי הופכת אותך למאושר יותר. מחקרים מצא שלאנשים שהתנדבו, בעיקר בגיל הפנסיה, היו שיעורי תמותה נמוכים בהרבה מאנשים שלא תרמו מזמנם.
8. ציור: אמנות או נמות
אמנות מאפשרת לנו למצוא את הצד היצירתי שלנו וליצור מאפס משהו יפה משלנו. ציור, למשל, יכול להכניס אותנו להירגעות כללית שמורידה את רמות החרדה ותורמת לבריאות. בנוסף, התחביב הוכח כעוזר ליכולות קוגניטיביות, מגביר זיכרון ויכולות פתרון בעיות, ואפילו עוזר במניעת אלצהיימר ודמנציה אצל אנשים מבוגרים. ציור משמש גם לטיפול בבעיות כגון פוסט טראומה, כאב כרוני, לחץ דם גבוה ואפילו סרטן.
9. ריקוד: תיאום בין המח לגוף
מריקודי שורות ועד ריקודים סלוניים: ריקוד יכול להיות פעילות מהנה במיוחד, שמעלה את דופק הלב ומאפשרת גם להתעמל קצת - בהיותה שורפת שומן ומחזקת את העצמות. בנוסף לכך, מכיוון שמדובר בפעילות חברתית יש לה את כל היתרונות של מגע עם אנשים. ריקוד גם יכול לעזור למוח שלכם: במחקר שנעשה על קשישים במשך 5 שנים התגלה כי אנשים מבוגרים שרקדו היו בעלי סיכוי מופחת ללקות בדמנציה. החוקרים משערים כי הדבר נובע מכך שריקוד דורש תיאום בין המוח לגוף וזכירת צעדים.
10. קראו ספר טוב: התעמלות למח
בעידן הפייסבוק אין הרבה אנשים שמצליחים להכניס קריאת ספרים לסדר היום. קריאה יכולה לשפר את השפה שלכם ולהגדיל את הידע. היא משפרת את היכולות הקוגניטיביות ומוגדרת על ידי חוקרים כ"התעמלות למוח": סריקות MRI הראו שכשאנחנו קוראים אנחנו מדמיינים את ההתרחשויות בספר ומפעילים כמעט את כל האזורים במוחנו. בנוסף, קריאה הוכחה כמפחיתה חרדה, אפילו יותר מהליכה קצרה או האזנה למוזיקה.