תהליכים כירורגיים רבים הינם בלתי הפיכים, אך ניתוח לשינוי מין מהווה חולייה בשרשרת של תהליך ארוך ועמוק הרבה יותר. מדובר בשינוי זהות מינית, על שלל המרכיבים והרבדים שלה אלה הרגשיים, הנפשיים והפיזיולוגיים.
"תהליך שינוי מין אינו מסתכם בניתוח", אומר ד"ר אלון לירן, מומחה בכירורגיה פלסטית ומשחזרת, מיקרו כירורגיה ושינוי מין. "התהליך הינו תפישתי בעיקרו, הכרה בזהות מגדרית השונה מהסממנים החיצוניים עימן נולד האדם. הכרה זו גוררת בעקבותיה שורה של שינויים – רגשיים, חברתיים ופיזיולוגיים. התהליך ממושך, והניתוחים הם השלבים האחרונים של הטיפול".
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
ד"ר לירן מספר כי קיים נוהל בינלאומי, ויש גם נוהל ישראלי של משרד הבריאות מ-1986 אשר עובדים על עדכונו ממש ברגעים אלה. "על מנת לבצע ניתוח לשינוי מין, צריך להיות תחת המעקב של הוועדה לשינוי מין בתל השומר במשך שנה לפחות. המעקב כולל ביקורים אצל מומחים מתחומים שונים העוסקים בטיפול בקבוצה ייחודית זו פסיכולוג ופסיכיאטר, פלסטיקאי, אורולוג, גניקולוג, אנדוקרינולוג, פה ולסת, אא"ג. על המטופלים ליטול הורמונים במשך שנה לפחות, ונטילתם אמורה להימשך במינונים שונים משך כל חייהם. קיימת חשיבות מרובה לנטילת ההורמונים באופן סדיר ובמעקב של אנדוקרינולוג על השינויים ההורמונליים".
קשה להבדיל בין וגינה שנוצרה בניתוח לבין זו הטבעית
את מרבית הניתוחים ניתן לבצע באופן פרטי: חזה, נישוי של הפנים (פמיניזציה) - סדרה של ניתוחים בה מתקנים את מבנה המצח, ארובות העיניים, אף, זוויות הלסת והסנטר. אך בהתאם לנוהל משרד הבריאות, ניתוחים של איברי המין ייעשו רק בבית חולים ציבורי אשר בו קיים רופא אשר עבר התמחות בתחום של שינוי מין. "נכון להיום, ניתוחים אלה מתבצעים אך ורק בבית החולים תל השומר. מטופלים העוברים דרך הוועדה זכאים לטיפולים השונים במסגרת ציבורית וללא עלות. הועדה הינה הדרך של המדינה לפקח על מתן השירות הקיים במסגרת הציבורית".
מה כולל ניתוח המעבר מגבר לאישה?
"ההליך הכירורגי במעבר מזכר לנקבה כולל סדרה של ניתוחים – נישוי הפנים, ניתוח למיתרי הקול, השטחת הגרוגרת, הגדלת החזה ויצירת איבר מין נשי. ישנן טכניקות שונות ליצירת נרתיק, אני משתמש בטכניקה הנקראת "היפוך", בה כורתים את האשכים ואת הפין, מייצרים חלל בין הרקטום לצינור השתן והוא הופך לנרתיק. משתמשים בעור של שק האשכים כדי לרפד את הנרתיק, ומהחלק העליון של אבר המין הזכרי, היכן שעוברים העצבים וכלי הדם שמעניקים תחושה באיבר המין, אותם משמרים ומהם מייצרים דגדגן. בסוף הניתוח המראה האסתטי דומה מאוד לווגינה נשית, ולרוב קשה להבדיל בין וגינה שנוצרה בניתוח לבין זו הטבעית".
האם לאחר הניתוח אפשר לקיים יחסי מין?
"הנרתיק שנוצר מאפשר קיום יחסי מין והדגדגן מאפשר להגיע לאורגזמה. יש לא מעט תחזוקה שצריכה להיעשות באזור: להשתמש במרחיבי נרתיק, כדי שהוא לא יתכווץ, ובמהלך קיום יחסי מין יש להשתמש בחומרי סיכוך כי אין סיכוך טבעי".
עוד ב-mako בריאות:
נמאס מגלולות? תתחילו לטעום את ההפרשות שלכן
האם ניתן לעצור את אחד מסוגי הסרטן הקטלניים ביותר?
כמה קלוריות שורפים באימון מטקות? מדריך כושר לקיץ
ומהו התהליך במעבר מאישה לגבר?
"הניתוח הזה מורכב יותר. כאן יש צוות המורכב מגינקולוגית, אורולוג ופלסטיקאי. בניתוח כורתים את איברי המין הפנימיים: רחם, שחלות ונרתיק. מאריכים את צינור השתן כך שבסוף התהליך אפשר להטיל שתן בעמידה, בדיוק כמו זכר רגיל. מתוך רקמות של עור ושומן מהיד, בונים בטכניקה מיוחדת את כל הפין, מחברים את העצבים וכלי הדם לכלי דם ועצבים באזור המפשעה, שתהיה תחושה רגילה של מגע, חלק מהעצבים מחברים לעצבים של הדגדגן כדי שתהיה תחושה מינית".
אחרי הניתוח יכולה להיווצר זקפה?
"בהתחלה אין להם זקפה, רק בשלב מאוחר משתילים תותב שמאפשר זקפה. ישנם סוגים שונים של מקשיחים, חלקם כל הזמן קשיחים וחלקם תותב שמתנפח בעת הצורך. בסופו של דבר אפשר להגיע לגמירה אך ללא שפיכה. נכון להיום, לא עושים את הניתוח הזה בארץ כיוון שמחכים להכשרה של גניקולוגית ואורולוג".
האם אפשרי לקיים יחסי מין מיד לאחר הניתוח?
"כשלושה חודשים לאחר הניתוח ניתן לקיים יחסי מין. מנקבה לזכר לוקח יותר זמן כי תהליך ההחלמה יותר מורכב".
עד כמה הניתוחים הללו שכיחים בישראל?
"השכיחות היא אחת לחודש, בשנה האחרונה הייתה עלייה במספר הניתוחים".
מהם הסיכונים הטמונים בניתוחים אלו?
"כמו כל ניתוח, יש סכנה לזיהום, דימום ודלקות", מסביר ד"ר לירן. "בניתוח מעבר מזכר לנקבה עלול להיווצר נמק של הדגדגן וזה יכול לפגוע בהנאה המינית, או חוסר קליטה של שתל עור בנרתיק הדורש תיקון בניתוח, הצרות של הנרתיק. לעיתים, בטעות אפשר לחדור לרקטום או לצינור השתן, זה נדיר אבל עשוי לקרות. בניתוח מעבר מנקבה לזכר, תתכן בעיה בחיבור כלי הדם שחיברנו במפשעה, יכול להיווצר קריש דם, ואז אספקת הדם לפין לא טובה ויכול להיווצר נמק. לעיתים נוצרת פיסטולה, תופעה די שכיחה בה יש דליפה של שתן, היוצא מכל מיני חורים ולא רק מקצה הפין, ויש צורך לתקן את זה. לכן בניתוח כזה יש צוות שכולל אורולוג וגניקולוגית שידעו לטפל בין היתר בסיבוכים הללו".
ד"ר לירן מציין כי הטיפול באוכלוסיית הטרנסג'נדרים הינו מורכב ועל כן קיימת חשיבות מרובה לצוות מולטידיסיפלינרי. "יש צורך במעקב וליווי פסיכולוגי אחר כל התהליך הרגשי/נפשי והחברתי שהמטופלים עוברים. היציאה מהארון, החשיפה בפני החברים והמשפחה, מקורות התעסוקה וכו'".