אם פעם ניתוחים פלסטיים היו משהו ששמרו בסוד, היום יותר ויותר אנשים, בעיקר נשים, מדברים עליהם בגלוי. הלחץ לעמוד באידיאל היופי הקשוח של החברה שלנו, יחד עם מחירים אפשריים מביא אותן לעשות שינויים בניתוחים או בהזרקות. גם הנתונים לא משקרים - לפי סקר חדש ומקיף שנערך על ידי האיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית ואסתטית, באמצעות מכון סמית, עולה כי 11 אחוז מהנשים מעידות שעברו ניתוח פלסטי בעבר, לעומת 89 אחוז שלא עברו ניתוח פלסטי מעולם. 7 אחוז מהנשים בטוחות שעוד יעברו אחד, ו-43 אחוז מהנשים חושבות שייתכן שיעברו ניתוח פלסטי בעתיד. 46 אחוז מבנות ה-30-44 חשבו שה״יתכן״ הזה עשוי לקרות בשנתיים הקרובות.
למה נשים עוברות ניתוחים פלסטיים למרות הכאבים? הסקר מונה כמה וכמה סיבות: כדי להתקבל לעבודה או לחוש טוב יותר בסביבת העבודה (10 אחוז), בגלל לחץ של בן הזוג (20 אחוז), בגלל סיבות בריאותיות (20 אחוז) ו-92 אחוז מהנשים חושבות שהעלאת הביטחון העצמי היא אחת הסיבות לניתוח פלסטי. רק אחוז אחד מהנשים חושבות שהרצון להיראות צעירה יותר, לחץ חברתי או מודל היופי הוא הסיבה לניתוחים הפלסטיים – עובדה מעניינת בהתחשב באחוז הגדול שסבורות שהגורם הוא העלאת הביטחון העצמי או העובדה שהניתוחים הללו נותרו נחלתן של נשים בעיקר.
אותו סקר מצא גם ש-92 אחוז מהנשים בגילאי 20-60 היו רוצות לשנות משהו בגוף שלהן. החלומות האסתטיים לא תואמים את הטרנדים בפועל: 31 אחוז היו רוצות להיפרד מעודפי השומן ו-25 אחוז היו רוצות לשנות את הבטן שלהן. 10 אחוז מהנשים היו רוצות לטפל בקמטים שבפניהן, 7 אחוזים היו רוצות לשנות את הישבן, 7 אחוזים נוספים את החזה, 6 אחוזים את האף, 2 אחוזים את העפעפיים, 1 אחוזים את האזניים ורק 8 אחוזים מהנשים לא היו רוצות לשנות דבר.
במגמת עלייה: בוטוקס ומילוי קמטים
מה הטרנדים החמים שרואים בתחום הזה? פרופסור אייל גור, יו״ר האיגוד לכירורגיה פלסטית ואסתטית ומנהל המחלקה לכירורגיה פלסטית במרכז הרפואי תל אביב מסביר שאת העלייה הגדולה ביותר הוא רואה בהזרקות של בוטוקס ושל מילוי קמטים: ״הייתי אומר שיש עליה של מאות אחוזים בשלוש השנים האחרונות, כשנשים מהוות 99 אחוז מהאוכלוסייה שעוברת את הטיפול הזה. זה מתחיל בגילאי 25-30, שמהוות כחמישה אחוזים מכלל המטופלות, ורוב המטופלות הן בנות 30-50, כשהשיא הוא בקרב נשים בנות ה-40״. אחרי הגיל הזה הקמטים והשקעים עמוקים יותר ונשים נוטות לעבור להליכים ניתוחיים.
אבל רגע לפני שנרחיב על הנושא הזה, כדאי לדעת שעם העלייה בדרישה להזרקות – צצים בשוק גם מזריקים לא מיומנים שחובה להיזהר מהם: ״כדי לדעת להזריק בוטוקס או חומרי מילוי נכון יש צורך בהכשרה נכונה וניסיון, אבל בגלל שיש בתחום הזה הרבה כסף אנחנו רואים שנכנסים אליו רופאים לא מיומנים", אומר פרופסור גור. "נכון, רופא יודע להזריק – אבל כדי לטפל בקמט צריך להבין את האנטומיה של העור וניואנסים שקשורים לאסתטיקה, לסיבות בגללן נגרם הקמט – ואת זה אין לרופאים שלא מתמחים בתחום״.
פרופ' גור רואה את הריקושטים של הטיפולים שנעשים על ידי רופאים שעברו העשרה קצרה בלבד בהזרקות מילוי או בוטוקס – ואפילו של בעלי מקצועות אחרים שמעיזים לתת את הטיפולים הללו בלי הכשרה מתאימה. את השיא של התופעה הזו הוא פגש לפני שבוע וחצי, כשהגיעה למרפאה שלו אישה שעברה הזרקה אצל קוסמטיקאית – אפילו לא רופאה. ״הקוסמטיקאית הזריקה לה חומר מזותרפי לעור, חומר שהיא הבטיחה שיחולל שינוי פנימי ופעילות בעור, אבל זה גרם לה לתופעה אלרגית ולזיהומים. היא עדיין מטופלת אצלנו״.
>> מבלים הרבה שעות מול המחשב? הטיפול שיציל אתכם
הבעיה היא שבעבר השתמשו בהזרקות ומילויים בסיליקון ובחומרים אחרים קבועים. החומרים הללו מתפקדים נפלא – עד הרגע בו הם מזדהמים. ״רופאים שלא מבינים בנושא מטפלים בנשים שעברו הזרקות של חומרים קבועים ואז מזריקים חומרי מילוי עליהם. זה מסכן את האזור בהחדרת זיהום – וכשזה קורה מדובר בקטסטרופה, כי את החומרים הללו אי אפשר להוציא״, מסביר פרופסור גור. ״אנחנו רואים פציינטיות עם זיהומים ונפיחויות שמתחננות שננתח את המקום ונוציא את החומר – אבל אין איך להוציא את החומרים הללו״. כגוף שמאגד את כל המומחים לכירורגיה פלסטית ואסתטית בישראל, ממליץ פרופסור גור לכל מטופלת או מטופל לבדוק היטב את ההכשרה המקצועית והניסיון של הרופא המנתח, טרם קבלת הטיפול ומציעים למטופל/ת לבחור אך ורק ברופא שהינו חבר באיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית ואסתטית.
טרנד השדיים הגדולים נעלם
הניתוח הפלסטי הנפוץ בישראל הוא עדיין ניתוח להגדלת החזה. ״נשים עוברות את הניתוח הזה בדרך כלל אחרי השחרור מהצבא, בין גיל עשרים לשלושים ומרביתן עוברות אותו כיון שיש להן חזה קטן ולא כדי להגדיל חזה בגודל ממוצע לשדיים גדולים מאוד. בכלל, נראה שהטרנד של שדיים גדולים, בפרופורציות מלאכותיות, נעלם לטובת מראה אסתטי ולא מוגזם״. את הטרנד הזה רואה פרופסור גור גם בניתוח השני בשכיחותו בארץ: ניתוח אף. ״כבר לא מבקשות ממני אף סולד וקטן אלא משהו שייראה טבעי על הפנים שלהן. זו מגמה שאני מאמין שאנחנו כרופאים עוזרים לטפח״. גם בניתוחי האף, כמו בכל שאר הניתוחים הפלסטיים, יש רוב נשי מוחץ ופה הגיל הממוצע לניתוח הוא 17-20.
אחרי הניתוחים השולטים הללו מגיעים שאר הניתוחים הפלסטיים, בשכיחות דומה: ניתוחי מתיחות הפנים נקנים על ידי נשים מגיל חמישים ועד גיל שבעים ושבעים וחמש, כשהשיא הוא סביב גיל שישים. ״הדבר שתמיד מבקשות ממני הוא שהמתיחה תיראה טבעית, שנשים לא יסתובבו עם ״פרצוף מופתע״, שהחברות והחברים לא יראו שעברו מתיחת פנים אלא ישאלו מה הן עשו ואיפה הם היו, שהן נראות יותר טוב״, מסביר פרופסור גור. הרמת צדי הגבות גם היא ניתוח פלסטי שעוברות נשים רבות, במטרה להימנע מאותו מראה מופתע, שמקורו בהרמה של כל המצח.
הרמת שדיים, הקטנת שדיים ומתיחות בטן נכללות גם הן ברשימת הניתוחים הנפוצים, אבל אם חיפשתן חידושים – יש ויש: ״ניתוחים למתיחת זרועות עדיין נמצאים בשוליים מבחינת המספרים אבל הם הולכים ועולים בשכיחות שלהם״, מספר פרופסור גור. הניתוחים מעלימים את אותו ״מידלדל״ בזרוע שאנחנו מנסות כל כך להילחם בו והם לא היו נעשים בעבר בישראל. ״ניתוחים פלסטיים של נשים שעברו ירידה קיצונית במשקל, של 40 ואפילו 60 קילוגרם, צברו לנו ניסיון בניתוח הזה ומאפשרים לנו לבצע אותו גם בנשים שלא עברו את הירידה הגדולה הזו. המחיר לניצוח הזה הוא צלקת לאורך הזרוע, אבל היום התוצאות מבחינת הצטלקות טובות – היא במקום חבוי אז המחיר לא גדול״. מחיר של ניתוח כזה, אם תהיתן, נע בסביבות 10-20 אלף שקל. ניתוח דומה הוא מתיחת ירכיים, וגם הוא זמין בזכות הניסיון שצברו רופאים בניתוחים שעברו נשים שירדו במשקל בצורה חדה.
הניתוח היחיד בו שכיחות הגברים המנותחים גבוהה יותר מאחוז הוא ניתוח הרמת העפעפיים. גם פה יש רוב נשי, אבל בעוד בניתוחים אחרים 99 אחוז הן מנותחות, פה יש 10 אחוז מנותחים. ומה הניתוח הנדיר ביותר בישראל? נראה שהתשובה לשאלה הזו היא הגדלת ישבן. ״אני לא נתקלתי מעולם בהגדלת ישבן״, אומר פרופסור גור. ״כן יש בשוליים של הסטטיסטיקה ניתוחים להרמת ישבן, כחלק מניתוח פלסטי אחרי ירידה דראסטית במשקל, אבל הגדלה היא אנקדוטה בארץ״.