המילה 'פוליפ' מוכרת לרובנו מהבדיקה השגרתית לאיתור סרטן המעי - קולונוסקופיה. במהלכה, כידוע ניתן לאתר פוליפים טרום סרטניים ולמנוע התפתחות של סרטן אלים וקטלני. אבל מסתבר שפוליפים ניתנים לאיתור גם בבדיקה מוכרת ואף שכיחה יותר - בדיקה שגרתית אצל הגינקולוג.

יונית (שם בדוי) 46, אמא ל-4 מאזור המרכז, תמיד מקפידה להגיע לבדיקות שגרתיות בזמן. הפעם, ביקור שגרתי אצל הגינקולוג, היה חיוני ומפתיע במיוחד. "הגעתי לבדיקה שגרתית ולביצוע מעקב פאפ. לפתע הרופא הסביר שהוא נתקל בפוליפ שצריך להוציא. לרגע חששתי כי חשבתי שמדובר בפעולה פולשנית שדורשת הרדמה, אבל הוא הרגיע והסביר שזה לא כואב. וכך זה באמת היה – תוך כמה שניות הפוליפ כבר היה בחוץ ונשלח לביופסיה. הייתי המומה, לא ידעתי בכלל שאפשר לאתר פוליפים בבדיקה גינקולוגית, ושאפילו לא מדובר בפרוצדורה כואבת או כזאת שכרוכה בניתוח".

יונית מספרת שד"ר טל שרקון, הרופא שטיפל בה, הסביר לה שחשוב להוציא פוליפ מהסוג הזה משום שתמיד קיים חשש שהוא יהפוך לסרטני עם הזמן. "זה רק מוכיח כמה חשוב להגיע לבדיקה שגרתית אצל הגינקולוג. כל אישה צריכה לוודא שיש לה כזאת ביומן. לפעמים זה פשוט שומר על הבריאות ולפעמים מציל חיים", היא אומרת בשיחה עם mako בריאות.

אישה נבדקת אצל גינקולוג (אילוסטרציה: Pixel-Shot, shutterstock)
נכון שזה לא שיא הכיף, אבל לפעמים מציל חיים | אילוסטרציה: Pixel-Shot, shutterstock

ד"ר טל שרקון, מומחה ברפואת נשים במחוז שרון שומרון של הכללית, מסביר כי חשוב לבצע בדיקה גינקולוגית שגרתית אחת לשנה שנה בכל גיל, בעיקר מגיל 25 ועד סוף החיים. "בדיקה פשוטה מאפשרת לאתר סרטן בשלבים מוקדמים, ואם אכן מזהים אותו בזמן, זה מאפשר טיפול יעיל שחוסך הרבה הקרנות, כימותרפיה ושאר טיפולים". כך לדוגמה, הוא מציין כי סרטן צוואר הרחם הנפוץ אשר מאותר כשהוא בגודל עד מ"מ אחד, ניתן לטיפול בניתוח בלבד. "אם הוא גדול מס"מ יש צורך בכריתה של כל הרחם וגם בקבלת טיפול כימותרפי והקרנות", הוא מסביר. דוגמה נוספת שהד"ר מציין היא סרטן שחלה. "זהו סרטן אלים מאוד שעלול להופיע ללא כל סימן מקדים. כשיש כבר סימן כגון כאבי בטן, זה מאוחר מדי וכולל התפשטות הסרטן בכל הבטן הפנימית. גם שעור ההישרדות יורד במקרה כזה".

לסיכום ד"ר שרקון מסביר כי "ישנן עוד הרבה סיבות אונקולוגיות ולא אונקולוגיות שמאפשרות לזהות ולטפל באישה בזמן לפני שהמצב מחמיר. לכן, אני תמיד לוחץ על המטופלות שלי להגיע לבדיקה בכל שנה, גם בגיל המעבר וגם לאחריו. נכון, הבדיקה הגניקולוגית אינה נעימה ואף עלולה להביך, אבל היא מאוד חיונית לצורך אבחון מוקדם וטיפול יעיל במחלות גינקולוגיות".