בין כל המצבים הרפואיים המדאיגים, יובש בפה לא נמצא מאוד גבוה ברשימה. עם זאת, מדובר בתופעה מעצבנת שיכולה להטריד מאוד את הסובלים ממנה, ולפעמים אף להצביע על בעיה גדולה יותר. אז למה זה קורה ומה ניתן לעשות נגד זה?
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
יובש בפה הוא תחושה סובייקטיבית שלרוב נוצרת בעקבות תת פעילות של בלוטות הרוק. אבל לא תמיד, לפעמים זו סתם תחושה שנובעת מלחץ או מצבים נפשיים אחרים. "מדובר בבעיה מאוד נפוצה, קרוב לרבע מהאוכלוסייה המבוגרת סובלת מיובש בפה, וניתן כמובן לבדוק את זה כמותית במרפאה", אומרת ד"ר חאג' ורדה, מומחית לרפואת הפה של שירותי בריאות כללית במחוז חיפה. "זה חשוב במיוחד מפני שהרוק הוא אחד החומרים המעניינים ביותר שהגוף שלנו מפריש, ויש לו תפקיד חשוב בשמירה על העור באזור הפה והלוע, לובריקציה של הרקמות ואיזון החומציות בחלל הפה".
כשיש יובש בפה זה מפריע בלעיסה, פוגע בתחושת הטעם ומעלה את הסיכון לזיהומים בחלל הפה. "הרוק אחראי ללובריקציה של הפה, אחרת הלעיסה גורמת לחיכוך בפה שעלול לגרום לפצעים בחלל הפה", מסבירה ד"ר ורדה. "בנוסף, מחסור ברוק יגרום להיווצרות ריח רע מהפה, פלאק על השיניים והופעת פטריות בחלל הפה. זאת בשל העובדה שהרוק הוא מנטרל זיהומים ושומר על חלל הפה מפני זיהומים כמו פטריות".
הסימנים ליובש בפה הם שפתיים יבשות, חוסר רוק ברצפת הפה ולעיתים זה יכול להיות מלווה ביובש בעיניים ובאף. "בנוסף, אצל חלק מהסובלים מהתופעה ניתן לראות אטרופיה בפפילות על גב הלשון, כלומר המרקם הטבעי והגבשושי של הלשון נאבד. בנוסף, מחסור ברוק יכול להקשות על שימוש בשיניים תותבות, משום שהן למעשה נדבקות בעזרת הרוק".
אז מה בעצם גורם ליובש בפה? להלן הגורמים המפתיעים:
1. תרופות במרשם
פעם חשבו שכחלק מתהליך ההזדקנות, בלוטות הרוק שלנו מפרישות פחות רוק, ולכן הרבה מבוגרים סובלים מיובש בפה, אך כיום מתחילים להבין שמדובר בתופעת לוואי נפוצה מאוד של תרופות שונות. "נכון, פעם חשבו שזה עניין של גיל, אבל הסיבה העיקרית היא למעשה שימוש בתרופות", אומרת ד"ר ורדה. "יש מעל ל-500 תרופות שיש להן קשר ליובש פה, ולמעשה רוב התרופות הכי משומשות בעולם גורמות לכך - כמו תרופות אנטי היסטמיניות, תרופות נגד לחץ דם ונוגדי דיכאון".
עוד ב-mako בריאות:
>> קנדידה: הפטריה הקטלנית מתפשטת בעולם
>> האם צריך להפסיק לקחת פרצטמול בזמן ההריון?
>> יש לכם גומות בגב התחתון? זו הסיבה
2. הקרנות
בבדיקות חלל הפה והשיניים של מטופלים לפני ואחרי הקרנות, נמצא כי עששת נוטה להתפתח בקצב מהיר מאוד. "היובש בפה שנגרם על ידי ההקרנות גורם להתקדמות מהירה ביותר של עששת", אומרת ד"ר ורדה. "בעיקר בקרב מטופלים שעוברים הקרנות באזור הראש והצוואר".
3. סימן מקדים למחלות שונות
יובש בפה יכול לסמן גם דברים רציניים יותר כמו מחלות שונות. "התופעה הזו יכולה להיות תסמין מוקדם לסוכרת, HIV, סרקואידוזיס, בעיות בבלוטת התריס וכל מיני בעיות אנדוקריניות נוספות", אומרת ד"ר ורדה. "מלבד זאת, זה יכול לסמן גם בעיות פסיכוגניות כמו מתח נפשי. בנוסף, קיימת גם מחלה אוטואימונית שנקראת תסמונת שיוגרן, היא נדירה יחסית אך נפוצה יותר בקרב נשים, והיא מתבטאת ביובש פה ובעיניים. התסמונת לפעמים משולבת עם עוד מחלה אוטואימונית כמו זאבת או דלקת פרקים".
4. בעיות נשימה
בעיות בסינוסים ובמחיצת האף עלולים לגרום לנשימה מהאף להיות קשה, ולכן נושמים מהפה. נשימה מהפה עלולה אף היא לגרום ליובש בפה.
5. התייבשות
והגורם הטריוויאלי ביותר הוא שאם לא שותים מספיק, הפה יתחיל להיות יבש. הנה עוד סיבה מצויינת להתחיל לשתות מים כמו שצריך – גם השיניים שלכם ירוויחו מזה.
איך מטפלים?
אם הסיבה ליובש בפה היא תרופות, אפשר לנסות לשנות מינון או להחליף תרופה או אפילו להשתמש בתחליפי רוק. "הבעיה עם תחליפי רוק היא שמדובר בהשפעה זמנית מאוד, לכן נעדיף לגרות את בלוטות הרוק דרך סוכריות חמוצות ללא סוכר", אומרת ד"ר ורדה. "בנוסף, אם מישהו לא שותה הרבה, נעודד אותו לשתות יותר, חוץ ממקרים רפואיים שבהם אסור לשתות הרבה, כמו במצב של אי ספיקת לב. באופן כללי, הטיפולים היום מנסים להיות מכוונים לטיפול גנטי, ובעיקר בתחום הנדסת רקמות. אלו יהיו טיפולי העתיד".