שאלה - הייתם יוצאים לטפס על הר מבלי שיהיה לכם ציוד מתאים? הייתם מנסים לצפות בסרט תלת מימד בלי משקפיים מתאימים? אומרים שאנחנו מבלים כשליש מהחיים שלנו בשינה – איזו עוד פעילות גוזלת מאתכם זמן רב יותר, והאם אתם באמת ניגשים אליה מדי לילה כשאתם מוכנים במאה אחוזים? כן, אתם בטח מכבים את האור, נועלים את הבית ואולי גם לובשים פיג'מה, אבל האם יש לכם את הכלים המתאימים לפעילות הזו? האם יש לכם מזרן שראוי לכם?
>> לרכישת מזרן ל - 90 יום ניסיון
"טובי האורתופדים ממליצים לישון על הגב אבל אי אפשר לשנות הרגלים - רק לתת את המיטב כדי שכל אחד יישן הכי טוב שהוא יכול", אומר שוקי (שי) רחמני, מנכ״ל ובעלים של מזרני קינג דיוויד ישראל, המייצרים מגוון סוגי מזרנים ברמות מחירים משתנות. "מי שישן על הבטן צריך מזרן קשיח. מי שישן על הצד בוחר מזרן רך, ומי שישן על הגב צריך מזרן בינוני".
אז נכון, מזרן זה עסק לא תמיד זול, ולכן רובנו מתפשרים על מזרנים ישנים שעוברים בירושה, או כאלה שכבר ידעו סדינים יפים יותר רק כדי לחסוך כמה מאות שקלים. בהתחשב במה שמזרן טוב יכול לעשות לבריאות שלכם, סביר להניח ששווה לכם לשקול מחדש את החיסכון הזה. כי בהחלט שיש במה להשקיע.
מניעת כאבים
נתחיל בדבר שכמעט הכי ברור מאליו - מזרן איכותי שתומך בגוף שלכם יכול למנוע מכם לא מעט כאבים בחוליות, בצוואר, בגב התחתון ובמפרקים. מזרנים איכותיים אמורים להיות מותאמים לצורת הגוף שלכם ולספק לחץ ותמיכה במקומות הנכונים. אם אתם הולכים לישון ללא כל כאב, אבל מתעוררים עם תחושות בגב, בזרועות או בעמוד השדרה – זה חתיכת סימן שהמזרן שלכם לא רק שלא תומך בגוף שלכם אלא אפילו גורם לו נזק, והגיע הזמן לשדרג כמה שיותר מהר. כאבי גב במהלך השינה נגרמים בדרך כלל ממזרן שהוא רך או קשה מדי עבורכם, ולכן חשוב להתאים את מידת הקשיחות שלו לגוף. פעם היה נהוג לחשוב שמזרן קשיח טוב יותר לבריאות, ולאחר מכן חשבו שמיטת מים היא למעשה המומלצת ביותר, וכעת הקונצנזוס הוא שמזרני "קצף זיכרון" אלסטיים, אשר "מזנקים" חזרה למצב שטוח לאחר שאתם קמים מהם, מספקים תמיכה מושלמת ומתאימים אץ עצמם לחלוקת המשקל של הגוף שלכם, לנקודות הלחץ שלו ולטמפרטורה. ידעתם, אגב, שמומלץ להחליף מזרן כל 8 שנים? יש לכך סיבה.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
שינה טובה יותר
לא חסרים מחקרים שטוענים כי שינה טובה ואיכותית יותר משפיעה על התפקוד היומיומי שלנו באינספור דרכים, ביניהן שיפור במערכת החיסונית, זיכרון משופר וחד יותר, רמות אנרגיה גוברות, חילוף חומרים טוב יותר וכן הלאה. שינה טובה חיונית לתפקוד מנטלי ופיזי בריא, ומזרן מתאים יכול לוודא שהגוף שלכם ישן בצורה בריאה ונכונה יותר. אגב, אם אתם מהאנשים שישנים הרבה יותר טוב במיטות של חדרי מלון מאשר במיטה הפרטית שלכם - המזרן שלכם זקוק לשדרוג.
הקלה על מתחים
בסקר קטן שנערך לפני כמה שנים, 59 גברים ונשים בריאים ישנו במשך 28 לילות רצופים על המזרנים הרגילים שלהם, ואז עוד 28 לילות על מזרנים חדשים בדרגת קשיחות בינונית. רובם המכריע דיווח כי ב-28 הימים האחרונים למחקר הם חוו ירידה ברמת הדאגה, המתח, המחשבות הטורדניות, העצבנות, כאבי הראש, הרעידות ועוד. לא מדובר בקסם אלא בהגיון בריא - מזרן טוב יותר מוביל לשינה טובה יותר ולירידה ברמות הכאבים במפרקים, בצוואר ובגב התחתון. כתוצאה מכך, מן הסתם, אפשר לחיות חיים שלווים יותר.
עוד ב-mako בריאות:
>> בוקר (לא) טוב: מה הסיפור של אנשים שלא נחמדים בבוקר?
>> לא הבנו: הניתוחים הפלסטים הכי מוזרים שיש
>> לבלוע או לא? מה מותר ואסור לעשות עם מסטיק?
הפחתה בכמות הנחירות
בין אם אתם, מי שישן לידכם או מי שישן באותו החדר אתכם סובל מנחירות מעיקות במהלך הלילה, יתכן והוא פשוט ישן על מזרן שלא מתאים לגוף שלו. מזרן שמספק תמיכה נכונה לראש ומאפשר תנוחות שינה נוחות יותר בהחלט יכול להשפיע לטובה על רמת הדציבלים במהלך הלילה, ולשפר את זרימת האוויר לנחיריים ולקנה הנשימה. כיום, אגב, ניתן לקנות מזרנים ברמת קשיחות משתנה, כך שגם אם בן או בת הזוג שלכם מעדיפים מזרן קשוח יותר, הצד שלכם לא אמור להיות מושפע מהם כלל וכלל.
ירידה במשקל
אמרנו כבר שמזרן טוב יכול לסייע לשיפור באיכות השינה ולחילוף חומרים תקין יותר, ותוצאת לוואי מבורכת של זה לפעמים יכולה להיות ירידה במשקל. ברמה ההגיונית - אם אנחנו לא ישנים טוב, אין לנו אנרגיה ואנחנו מחפשים חטיפים ו"משהו מתוק" כדי לפצות עת זה. ברמה הביולוגית - בזמן השינה מפריש הגוף שלנו הורמונים שמסייעים לפקח על רמות הסוכר והשומן בדם, ולסייע בתהליכי המטבוליזם של הגוף. כשאנחנו סובלים משינה מקוטעת באיכות ירודה, הגוף מתקשה לשמור על איזון ברמות ההורמונים הללו, מה שיכול להוביל להגברת ייצור של הורמון הקורטיזול שידוע גם כהורמון המתח. כתוצאה מכך יכולה לעלות רמת האינסולין בדם בזמן שאנחנו אוכלים, שהוא אחד הגורמים לעודף משקל.
הפחתת אלרגיות
זה לא סוד שאנחנו משילים מעצמנו בכל רגע נתון תאי עור מתים, גם כשאנחנו ישנים. מכיוון שבמהלך השינה אנחנו נמצאים במקום סטטי אחד במשך כמה וכמה שעות, הסדינים, הכריות והמזרנים שלנו נוטים לצבור המון תאים כאלה, מה שעלול להוביל להתעטשויות, גירודים, אלרגיות ולפעמים גם פריחות וגירויים בעור. לכן, אגב, ההמלצה היא לכבס את המצעים בכל 10 ימים, אבל יש גם מזרנים היפואלרגניים שיכולים לסייע בכך, שמכילים ציפויים ושכבות קצף שונות שנועדו לדחות אבק, לכלוכים, שאריות וכן הלאה.
שיפור ברמת הנוחות כללית
שמרנו את הקריטריון הזה לסוף, למרות שרבים דווקא מתחילים איתו - אין ספק שמזרנים חדשים ומתקדמים יותר הם נוחים יותר. אם כי נוחות זה עניין יחסי, שמשתנה בין היתר בהתאם לגיל שלכם - מזרן שהיה לכם נוח בגיל 25 לא בהכרח מספק את אותה רמת נוחות כשאתם מגיעים לגילאי 35 או 40. הסיבה די ברורה - הגוף שלכם משתנה, השרירים שלכם משתנים, המשקל והגובה משתנים, החוליות משתנות וכתוצאה מכך עמוד השדרה משתנה ומערכת העצבים משתנה. תחשבו על זה ככה - אם פעם הייתם יכולים לישון בשק שינה על החולות או באיזו חושה בהודו, והיום אתם צריכים את הנוחות שלכם, גם המזרן שלכם צריך לבטא את זה.
>> האם מתאים לכם להיות רופאים?