החופש הגדול בשיאו, הטמפרטורות עולות וחופי הים והבריכות מלאים במבקרים. אך האם ידעתם שעונת הקיץ היא גם עונת דלקת האוזניים החיצונית?

דלקת אוזן חיצונית נפוצה בעונות הקיץ ונגרמת עקב זיהום חיידקי או פטרייתי בתעלת האוזן החיצונית. הקיץ הלח והחם וחשיפה למקורות מים כמו בריכה או ים מזמינים את התפתחות הזיהום בתעלת האוזן החיצונית, אזור הקינון האהוב על חיידקים ופטריות, ובכך מגבירים את הסיכוי ללקות בדלקת האוזן החיצונית.

שלוש הסיבות העיקריות להתפתחות דלקת האוזן החיצונית:

  1. הרטבת האוזן: דלקת האוזן החיצונית נקראת גם ״אוזן של שחיין״, משום שחשיפה מרובה למקורות מים כמו בריכה או ים מביאה להגברת הלחות בתעלת האוזן ומגבירה את הסיכוי לזיהום.
  2. חיטוט באוזניים: אנשים שנוהגים לנקות ולחטט באוזניים עם מקלות עשויים לפצוע ולגרות את תעלת האוזן, וזהו פתח לדלקת. פעולות אלו עשויות לגרום ליותר נזק מתועלת.
  3. שעווה באוזן: מומלץ לאנשים שנוטים לצבור שעווה באוזן ללכת לבדיקה אצל רופא אף אוזן גרון לפני הקיץ והבילוי בבריכות ובים ובכך להקטין את הסיכוי לדלקת. חשוב לציין כי בדיקת אוזניים על ידי רופא לפני הקיץ היא לא פעולה שגרתית אלא מומלצת רק למי שנוטה לצבור שעווה.
    מקל אוזניים  (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
    תתרחקו ממקלות אוזניים | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

תסמינים

שלושת התסמינים העיקרים הם כאבים חזקים וחדים באוזן שעשויים להקרין לצוואר וללסת, הפרשות מוגלתיות מהאוזן ושמיעה ירודה. במקרים קשים במיוחד מופיעה נפיחות של העור ורקמות הרכות מסביב לאוזן (לחי וצוואר).

דרכי טיפול

בראש ובראשונה לא לנסות לנקות את האוזן לבד אלא להגיע לבדיקה אצל רופא אף אוזן גרון שיזהה לפי סוג ההפרשה אם זוהי דלקת חיידקית או פטרייתית ויתאים את דרכי הטיפול.

בדיקת שמיעה, אוזניים (צילום:  Bangkoker, shutterstock)
רופא אף אוזן גרון יזהה את סוג ההפרשה | צילום: Bangkoker, shutterstock

בדרך כלל הטיפול הראשוני והמספיק הוא טיפול בטיפות אוזניים שכוללת אנטיביוטיקה וסטרואידים שתואמים לדלקת חיידקית. במקרה שלדלקת פטרייתית יש להשתמש בטיפות מסוג אחר לפי מרשם רופא. במקרים קשים יותר, שבהם תעלת השמע בצקתית, סגורה ומלאת הפרשות ולא ניתן לזלף את הטיפות, יש צורך בהכנסת ״פתיל״ לאוזן שמרחיב את התעלה ומאפשר לטיפות להגיע למטרה. במידת הצורך הרופא ישאב את ההפרשות המוגלתיות.

במקרה של דלקת קשה וקיצונית ייתן הרופא טיפול באנטיביוטיקה ובמידת הצורך אנטיביוטיקה תוך ורידית. דלקת חמורה ואי טיפול עלולים להיות מסוכנים ביותר ואף להביא לאשפוז. 

אטמי אוזניים מטוס (צילום: Andrey_Popov, shutterstock)
לפני הכניסה לים | צילום: Andrey_Popov, shutterstock

כדי להגן על האוזן ולמנוע ככל הניתן את הדלקת, מומלץ לקנות אטמי אוזניים מיוחדים לשימוש לפני הכניסה לים או לבריכה שימנעו את כניסת המים לאוזן ויצמצמו את הסיכוי ללקות בזיהום.

ד״ר סופיה קורדליוק היא רופאת אף אוזן גרון במכבי שירותי בריאות מחוז דרום