למרות שסיפורי זוועות על שלשולים והקאות בחופשה הן דבר נפוץ, גם התופעה ההפוכה תוקפת מטיילים רבים, והיא לא פחות מטרידה. עצירות במהלך חופשה (VIC) היא כמובן חוסר היכולת לשחרר מטען כבד כשאתם לא בשירותים הפרטיים שלכם בבית, והיא מתאפיינת בתחושת כבדות, נפיחות וכאבי בטן. למה זה קורה?
לפי הגסטרולוג הניו יורקי דוקטור דיוויד פופרס, הסיבה הכי נפוצה לכך היא שנופשים נוטים במהלך חופשה לאכול ולשתות דברים שהם לא רגילים אליהם ביומיום, כך שהקיבה שלהם לעתים מתקשה לעכל באפקטיביות. כך למשל, מטיילים רבים נוטים להתנפל על הבופה בחדר המלון, להעמיס על עצמם פחמימות וכוסות קפה, כדי שיהיה כוח להסתובב ברגל ולהוריד דרינקים בלילה כאילו אין מחר. כל אלה עשויים בהחלט לשנות סדרי עולם במערכת העיכול.
גורמים אחרים לכך עשויים להיות מתח (הצורך להספיק הכול), חוסר בשינה (שוב, כי צריך לנצל כל רגע), וישיבה ממושכת במטוס או באוטו (כולל תנועות שעשויות להרגיז את מערכת העיכול). כמו כן, דוקטור ברוק גרלנד, מנתחת בקליבלד, אומרת כי חופשה מן הסתם משבשת את שגרת היומיום שלנו, שבה אנחנו רגילים לאכול בזמנים קבועים וללכת לשירותים בהתאם. השינוי בלו"ז עלול לבלבל את הגוף ולגרום לו לדחות יציאות כדי לראות מה בדיוק קורה.
נסו לא לשבש את השגרה
יופי, אז מה עושים בנידון? הפתרון הכי טוב הוא לנסות לא לשבש את השגרה עד כמה שאפשר: להימנע מכמויות גדולות של קפאין או אלכוהול, להקפיד על מנוחה ראויה, ולקום מהכיסא במקרים של ישיבה ממושכת. נגיד, להסתובב במטוס, לעשות עצירת ביניים בדרך כדי לחלץ עצמות, ואפילו לבקר בחדר הכושר במלון אם יש בו אחד כזה. עדיף לנסות ללכת לשירותים בזמנים שבהם אתם רגילים לעשות את זה בבית, ולהתחשב כמובן בהפרשי השעות, גם אם זה אומר שיציאת הבוקר מתרחשת פתאום בערב.
>> מצמצמים בפחמימות? 8 טעויות שאתם עושים
>> הטריק הפשוט שיעלים לך את הצלוליט
>> מרפדים את האסלה? כדאי שתקראו את זה קודם
המלצה נוספת היא לשתות הרבה מים כדי לסייע לעיכול חלק יותר, ולשלב מזונות מותססים כמו יוגורט, כרוב חמוץ וקמבוצ'ה. כמו כן, עדיף להימנע מפחמימות מיותרות, בייחוד בארוחות במטוס, ולבחור באופציה של סלט, פירות וירקות במקום המאפים היבשים והפסטה השומנית. ובמקרה הכי גרוע – בכל בית מרקחת מקומי יש כדורים משלשלים.