תזונה נכונה, התעמלות גופנית, ויטמינים, יוגה, בדיקות תקופתיות – כמה מאמצים אתם משקיעים בטיפוח הבריאות שלכם? אין ספק שהאפשרויות הן אינסופיות וההשקעה בלתי נדלית. אבל מה אם היו אומרים לכם שפעולות יומיומיות בסיסיות שאתם מבצעים, לרוב על אוטומט, עלולות להזיק לכם מבלי שאפילו תהיו מודעים לכך? אספנו 8 כאלה וצירפנו גם המלצות שוות, שיעזרו לכם לפתח אורח חיים בריא יותר.
הקלדה: דלקות בגידים
מערכת היחסים שלנו עם מקלדות מסוגים שונים הולכת ונעשית אינטנסיבית יותר ככל שהטכנולוגיה מעמיקה שליטתה על חיינו. החיים שלנו מלאים מקלדות, מהמחשב ועד הסמארטפון והטאבלט, והן מעסיקות את האצבעות שלנו לאורך כל שעות היממה. השחיקה לא מאחרת להגיע. "הקלדה עלולה להיות כרוכה במאמץ יתר מתמשך על גיד מסוים, מה שיכול להוביל לדלקת בגיד". מסביר ד"ר מיכאל ויינפאס, רופא מומחה לרפואת משפחה ולרפואה טבעית. ""בשפה המקצועית אנחנו קוראים לזה Tendinitis. הדלקת נוצרת בעקבות תנועות מונוטוניות שיוצרות חיכוך כרוני בין הגיד לעצם והיא מתאפיינת בכאב, בייחוד בעת חזרה על התנועה. לעיתים גם תופיע נפיחות".
ויינפאס מוסיף ואומר כי תסמונת מוכרת נוספת כתוצאה מהקלדה היא תסמונת התעלה הקרפלית או 'תסמונת מנהרת שורש כף היד'. "מדובר בתסמונת אורטופדית נוירולוגית המתבטאת בתחושת הירדמות בחלק מהאצבעות וכאבים בשורש כף היד".
אז מה עושים? מעניקים הרבה תשומת לב לתנועת היד. במקלדות אפשר להשתמש בכריות אורתופדיות המייצבות את כף היד והכי חשוב, לתת ליד מנוחה מפעם לפעם.
בהייה במסך: פגיעה בראייה ועייפות
גם זו סיטואציה יומיומית מוכרת מדי: שעות רבות עוברות על רובנו בבהייה במסכים מזנים שונים. הנפוץ ביותר הוא כמובן מסך המחשב, אך גם הסמארטפון או פשוט מסך הטלוויזיה הטוב והישן. העיניים משלמות את המחיר העיקרי. "תסמונת ראיית מחשב נקראת CVS - Computer Vision Syndrom", מסביר ד"ר ויינפאס. "התסמינים כוללים תחושת אי נוחות בעיניים, ראיה כפולה או מטושטשת, קושי במיקוד ורגישות לאור".
התסמונת, כך מסביר ד"ר ויינפאס, נקשרת גם לעייפות כרונית ולכאבים בצוואר ובכתפיים, והיא נוצרת כתוצאה מהמאמץ העיני הרב הנדרש בעת בהייה במסך. "מדובר במאמץ רב יותר מאשר, למשל, קריאת ספר, משום שקריאת פיקסלים מורכבת יותר עבור העין מאשר קריאת דיו על נייר", הוא מסביר. אבל פה זה לא נגמר. "מצב נוסף שיכול להיווצר כתוצאה מבהייה במסך נקרא Accommodative Spasms. זהו מצב שבו שרירי ההתמקדות בעין ננעלים וכך הראייה מרחוק נפגעת ונדרשת הגדלת המספר במשקפיים", מוסיף ויינפאס.
אז מה עושים? שמים לב לתאורה בזמן שנמצאים מול מסך – חשוב שתהיה תאורה מספקת אך לא מסנוורת ויש להקפיד לשבת עם הגב אל החלון ולא עם הפנים. בנוסף, הקפידו לשבת במרחק 50-70 סנטימטר מהמסך. לגבי יובש בעיניים חשוב להקפיד שהמסך יוצב לפחות 15 ס"מ מתחת לגובה העיניים. "כשגובה המסך תקין, העיניים מושפלות מעט כלפי מטה, והעפעפיים העליונים מחפים על חלק מהעיניים, מה שמשמר את הלחות שלהם", מסביר ד"ר ויינפאס.
>> המדריך לחיים בריאים יותר
שינה עם אור: פגיעה באיכות השינה
כל המכשירים שדולקים ומהבהבים סביבנו לאורך כל שעות היום, נותרים דלוקים גם בשעות הלילה ורבים מאיתנו שוכחים את חשיבות השינה בחושך מוחלט. אלא ששינה בעלטה היא קריטית ולפעמים, האור שנותר דלוק במטבח או הטלוויזיה שמולה אנחנו נרדמים, יכול להיות מזיק במיוחד. "כשהגוף שלנו מזהה חושך, הוא מתחיל להפריש את הורמון השינה מלטונין, שאחראי למעשה על השינה שלנו ועל איכותה", מסביר ד"ר ויינפאס. "המלטונין מופרש עם החושך והפרשתו נפסקת עם החשיפה הראשונית לאור, בשעות הבוקר. חוסר ההפרדה בין האור לחושך, שנגרם כתוצאה ממכשירים אלקטרוניים שנותרים דלוקים, עלול לפגוע בהפרשה הסדירה של המלטונין וגם באיכות השינה שלנו. אנחנו מסוגלים לישון לילה שלם ולהתעורר בבוקר כאילו לא ישנו בכלל".
שינה דלה ולא איכותית עלולה לגרור שובל של בעיות – החל מדיכאון ועד בעיות נוירולוגיות כמו קשיים בזיכרון. מחקרים מצאו קשר בין שינה לא איכותית לסוגי סרטן שונים ואפילו קיצור תוחלת החיים.
אז מה עושים? הקפידו לישון בחושך מוחלט ככל האפשר. אם השינה שלכם עדיין לא איכותית מומלץ לבדוק את הנושא במעבדת שינה.
שימוש בקוסמטיקה: מאלרגיות ועד נזקים ללב
בשנים האחרונות יותר ויותר אנשים בודקים את רשימת הרכיבים לא רק במזון, אלא גם במוצרי הטיפוח, כמו קרמים וסבונים. המודעות לסכנות שבחומרים כמו SLS הולכת וצוברת תאוצה, אבל גם אם תקפידו להשתמש במוצרים נטולי SLS, ייתכן שהם יכילו שלל חומרים מסוכנים אחרים - מסוגי מתכות וחומצות שונים ועד כל מיני כימיקלים מסתוריים. תיאוריות קונספירציה שונות טוענות שהמוצרים האלה עלולים לגרום לנזק משמעותי לעור ואפילו לסרטן, אבל לא סופקו לכך עדיין הוכחות משמעותיות.
"תעשיית הקוסמטיקה מייצרת מוצרים המכילים לא מעט רעלים, הכל תחת מעטה של טיפות רעננות וריחניות", אומר ד"ר ויינפאס. "בין החומרים האלה אפשר למצוא את ה-SLS, נתרן לאורת סולפט, שמיוחסים לו אפילו נזקים ללב, אבל הוא רק אחד מרשימה ארוכה של רעלים שתפקידם לייצר קצף וריחניות במוצרי טיפוח".
אז מה עושים? שימוש בחומרים טבעיים ככל האפשר, נטולי SLS אבל לא רק. כמה שיותר אורגני, יותר בריא. אתם אפילו יכולים ללמוד לרקוח בבית סבונים וקרמים משמנים טבעיים.
מקלחת: פגיעה בספיגת ויטמין די
כולנו מכירים את הרוטינה הקיצית הזו: מעבירים את הבוקר על שפת הים או הבריכה, סופגים קצת (הרבה) שמש, חוזרים הביתה ומיד מדלגים למקלחת. על נזקי השמש דובר בהרחבה בשנים האחרונות, אבל לחשיפה אליה יש גם לא מעט יתרונות – השמש חיונית למאגרי הויטמין די בגופנו, שאחראי בין היתר לספיגת הסידן אבל גם למצב הרוח שלנו. אלא שגם חשיפה מבוקרת וחיונית לשמש יכולה להיפגע בפעולה פשוטה אחת: מקלחת.
"המחסור בויטמין די הוא אחד הגדולים והנפוצים כיום בישראל והוא גורם לנזקים רבים באוכלוסיות שונות", אומר ד"ר ויינפאס, "הנטייה שלנו להתקלח מיד אחרי חשיפה לשמש, פוגעת בספיגת הוויטמין משום שרבים ממוצרי הרחצה בהם אנחנו משתמשים מכילים דטרגנט, חומר מנקה סינטטי, שלא רק עלול לגרום לדלקות בעור, אלא גם לפגיעה בספיגת הויטמין".
אז מה עושים? המתינו כשעה-שעתיים מרגע החשיפה לשמש לרגע הרחצה.
מקלחת 2: הסבון בכה מאוד
אבל בכל הנוגע למקלחת, פה זה לא נגמר. גם השימוש הקבוע שלנו בסבון עלול להזיק לעור שלנו. "הסבון מוריד כל זכר להפרשות הטבעיות של הגוף." אומר אומר ד"ר ראובן ברק, רופא מטפל ברפואה אינטגרטיבית. פעמים רבות אנחנו מרגישים את עורנו שומני ו"מלוכלך", אך למעשה שכבת השומן הזו הכרחית להגנה של הגוף. "בעור מצויות בלוטות המפרישות חלב אשר תפקידו הגנה והזנת העור בלחות. שימוש תדיר בסבון, מנקה את החלב מהעור, "שוטף" ממנו את שכבת ההגנה שלו ובכך חושף אותו לווירוסים, פטריות וחיידקים", אומר ד"ר ברק.
ואיך הגוף מפצה על החוסר בשומן הטבעי? בייצור מוגבר שלו ושל החלב, דבר המגביר את אותה תחושת שומניות. "בסבונים קיימים חומרים כימיים דוגמת ה- SLS וחומרים מקציפים אשר אינם בריאים לעור ואף יכולים להזיק לגוף. מעבר לכך השימוש בסבונים יוצר תלות. למעשה, על אף שבשימוש הראשוני ישנה תחושה של ניקיון ולחות, חומרים אלה מסייעים ליצירת יובש בעור דבר המגביר את השימוש בהם, וחוזר חלילה".
אז מה עושים? "אם כבר סבונים, אז מומלץ להשתמש בסבונים טבעיים המבוססים על שמנים כמו: שמן קוקוס ושמן זית", אומר ד"ר ברק.
שימוש בחומרי הדברה: נזק לטווח ארוך
הקיץ מביא איתו שלל חברים בלתי רצויים ובהרבה מקרים, הם לא עוזבים גם בחורף. יתושים, ג'וקים, מעופפים שונים וכן הלאה. הדרך הפופולרית להילחם באלה היא שימוש במוצרים דוחי יתושים וחרקים, החל מכאלה שמורחים על גופנו ועד ריסוס חומרי הדברה ומכשירים שונים לבית, שמפיצים חומרים דוחי חרקים. אבל הנה החדשות הרעות: אם היתושים והג'וקים לא אוהבים את זה, כנראה שגם הגוף שלכם לא יאהב את זה. בכל זאת, מדובר בחומרי הדברה לכל דבר. בין היתר, מדווחים על אלרגיות בעור שמתעוררות בעקבות השימוש, כאבי ראש שמתעוררים כשמכשיר דוחה יתושים נמצא בבית, ועד סכנת הרעלה של ממש.
"אם היו סכנות ממשיות בחומרים האלה, הם לא היו מאושרים לשימוש בסביבת בני אדם", מרגיע ד"ר וייפאנס, "אבל כמו בהרבה מוצרים אחרים המכילים רעלים וכימיקלים לאורך זמן בהחלט יכולים לייצר נזק לטווח ארוך שייתכן ואנחנו עדיין לא מודעים אליו. חשיפה ממושכת ומתונה למינונים נמוכים של חומרי הדברה, כמו נגד יתושים וגם תרסיסים שונים נגד תיקנים ונמלים, עלולים לגרום לנזק נוירולוגי. הם גם מסוכנים לנשים בהיריון ונמצאו קשורים לפגיעה בפוריות".
אז מה עושים? משתמשים במכשירים מבוססי סאונד, המיועד להרחקת היתושים. ניתן גם להוריד אפליקציות לסמארטפון שפועלות על פי עיקרון זהה. גם שימוש בשמנים שונים, כמו לבנדר וצינטרנלה שריחם החזק עוזר להרחיק את העוקצים המעיקים. כדי להילחם בתיקנים ונמלים, מומלץ להזמין איש מקצוע לריסוס אורגני ונטול כימיקלים.
נטילת משככי כאבים: פגיעה בכליות ובמערכת העיכול
אומרים שתרופות מוכרחים לקחת אחרי אוכל, אבל כשזה מגיע למשככי הכאבים היומיומיים, שכולנו קונים ללא מרשם ונוטלים כשכאב מעיק מחליט לתקוף – אנחנו מרגישים שאפשר לכופף מעט את החוקים. אלא שדווקא כאן, השימוש באיבופרופן, החומר שמכילים רוב משככי הכאבים, כמו אדוויל, נורופן, אדקס ואחרים, עלול להזיק לקיבה ולמערכת העיכול יותר מכל תרופה אחרת. אצל 15 עד 30 אחוז מהמשתמשים, למשל, מתפתח כיב קיבה, והסיכון למחלות כיב עומד על כ-5 אחוזים מהמשתמשים. "התרופות הללו עלולות לגרום לדימום במערכת העיכול, לפגיעה בכליות, לעליית לחץ הדם ולעיתים נדירות יותר, לפגיעה בכבד", מזהיר ד"ר ויינפאס.
אז מה עושים? שימוש זהיר, במקרה הצורך בלבד ולא לאורך זמן אלא אם כן אתם נמצאים בפיקוח רפואי, וכמובן – לא על קיבה ריקה.
טיול עם הכלב: דלקת בכתף
לרוב בעלי הכלבים יש חבר על ארבע שסובל מחוסר מודעות להיותו קשור ברצועה ונוטה למשוך, לעצור, לקפוץ ולבצע שאר פעולות כלביות כשהכתף של בעליו נשכרת אחריו. זה אולי לא נזק שתרגישו ביום אחד, אבל אחרי שנים של שלושה טיולים ביום, אל תתפלאו אם פתאום תתחילו להרגיש כאבים בכתף. "בדומה לתנועות מונוטוניות שאנחנו עושים, למשל, עם כפות הידיים, ועלולות לפגוע בגידים – כך גם במקרה של טיולים עם הכלב", אומר ד"ר ויינפאס. "במיוחד אם יש כלב גדול ומסיבי שמושך את היד של הבעלים בכוח פעם אחר פעם. בעלי כלבים רבים מתלוננים על כאבים בכתף, שנגרמים כתוצאה מדלקת בגיד".
אז מה עושים? חנכו את הכלב לא למשוך אתכם, בדקו אפשרות לשימוש ברתמה או בקולר שיאפשרו לכם שליטה רבה יותר בו והיעזרו במאלף במקרה הצורך.