ערמונית מוגדלת היא תופעה מוכרת, שממנה סובל כמעט כל גבר במהלך חייו. תופעות הלוואי המרכזיות כוללות דחיפות ותכיפות במתן שתן וכאבים בגב התחתון. לפי הנתונים העולמיים, כ-80% מכלל הגברים יפנו לקבלת טיפול תרופתי או ניתוחי בשל הבעיה.

לאחרונה הוצאה מגופו של יוסי (שם בדוי), בן 68, ערמונית בגודל עצום של כ-640 גרם (מהגדולות בעולם), במחלקת האורולוגיה בבי"ח השרון. "בחודשים האחרונים סבלתי מתכיפות במתן שתן, מזרם חלש ומיקיצות מרובות במהלך הלילה", הוא מספר. "בהמשך הופיע גם דימום ולבסוף הרופאים אבחנו ערמונית ענקית בגופי", הוא מתאר.

למרות מידותיה הגדולות של הערמונית (פי עשרה מהממוצע), היא הוצאה ללא חתך בשיטה מיוחדת באמצעות לייזר. בבית החולים מדווחים כי על פי הספרות המקצועית, ככל הנראה מדובר בערמונית השנייה בגודלה בעולם שהוצאה בהליך מעין זה.

ד"ר ירון ארליך, מנהל המחלקה האורולוגית בבית חולים השרון, שביצע את הניתוח יחד עם פרופ' דימטרי ינקייב, רופא בכיר במחלקה האורולוגית, מסביר כי גודל הערמונית הפתיע את צוות המנתחים. "בכל שנותיי לא נתקלתי בערמונית כזאת. מובן שלגודל היו השלכות משמעותיות על איכות חייו של המטופל והיה צורך מיידי לטפל בזה כדי שהוא יוכל לחזור לשגרת חייו", הוא אומר.

ניתוח להוצאת ערמונית (צילום: בי"ח השרון)
הניתוח להוצאת הערמונית | צילום: בי"ח השרון

הטכניקה הניתוחית שמצמצמת סיכונים

לדבריו, הוצאת הערמונית התאפשרה בזכות ניתוח HOLEP שלהסברו נהפך לניתוח המוביל בישראל ובעולם להסרת ערמונית גדולה, ויש לו יתרונות בולטים. "מדובר בחלופה לניתוח 'פתוח'. זהו ניתוח ללא חתך שנעשה דרך פתח השופכה בעזרת לייזר. הניתוח מקל את ההחלמה אולם דורש מיומנות וציוד מתקדם. בפעולה עצמה אנחנו בעצם מקלפים את הערמונית מבפנים בעזרת הלייזר, ממש כמו תפוז מקליפתו, ושואבים אותה החוצה בפיסות קטנות. בצורה זו גם לא נעשה חתך וגם הסיכון למטופל קטן יותר. לאחר ניתוח באמצעות לייזר HOLEP משך האשפוז קצר יותר - אשפוז של יום אחד לעומת אשפוז של חמישה-שישה ימים בניתוח פתוח והחזרה לתפקוד מהירה. יתרה מכך, איבוד הדם בניתוח קטן באופן משמעותי בהשוואה לניתוח פתוח".