כשמתמודד מהעבר הופיע שוב על הבמה בפרק האחרון של "הכוכב הבא לאירוויזיון" (פרק חדש בשלישי, אחרי החדשות, קשת 12), השופטים נזכרו שבפעם הקודמת הוא הגיע עם נעלי עקב - ודיון בנושא התפתח בין צמד המנחים אסי עזר ורותם סלע. "זה הדבר הכי לא נוח בעולם, זה סיוט שאין כמותו. אני שמה עקבים כי אני קורבן של תעשיית היופי", הצהירה סלע.
עזר שיתף בחוויות מנסיעות משותפות של השניים: "בכל פעם שאני איתה במלון וצריכים ללכת מדלת הכניסה למסעדה הקרובה, היא דורשת מונית. היא פשוט לא מסכימה ללכת עם העקבים". שאלנו את ד"ר עמית דותן, מומחה באורתופדיה בקופ"ח מאוחדת ומנהל יחידת ניתוחי כף הרגל והקרסול בבית החולים וולפסון, האם יש הסברים נוספים להימנעות מהנעליים היוקרתיות והסביר שנעלי עקב בהחלט עלולות לגרום לנזקים שונים.
אילו נזקים עלולים להיגרם בטווח המיידי?
"שימוש בנעלי עקב גורם לקרסול להימתח כלפי מטה. חלוקת העומס מתערערת ומשקל הגוף מופנה לקדמת כף הרגל, מה שגורם ללחץ על כריות הדריכה ומתיחה של מפרקי האצבעות. הברכיים נאלצות להיכנס לכיפוף קל, האגן מוטה קדימה ועמוד השדרה נוטה לקימור יתר. עיוות מנח זה גורם לכאבי שרירים בשוק וכאבי פרקים, כאבי אגן אחורי וגב תחתון. בנוסף, נשים הנועלות נעלי עקב נמצאות באופן מובהק סטטיסטי בסיכון גבוה יותר למעידות, נקעים ושברים בכפות הרגליים ובקרסוליים כתוצאה מנפילה ואובדן שיווי המשקל. באופן מידי עלולה להיגרם פגיעה בניידות, סכנת מעידה וחבלה עד כדי שברים וכאבי שרירים, רצועות ומפרקים".
"מחקר מעניין שנערך באנגליה בשנת 2017, בדק עשרות נשים בעזרת מצלמות תנועה וחיישנים מדויקים", הסביר ד"ר דותן. "במחקר בחנו את תבנית ההליכה בנעלי עקב לעומת נעלים שטוחות, אותן הנשים ביצעו את המסלול פעם בנעל עקב ופעם בנעל שטוחה. נמצא כי קיימת השפעה מובהקת לרעה על שיווי המשקל והשליטה המרחבית. ניתן היה להבחין, שהליכתן של נשים בנעלי עקב הופכת איטית יותר ובצעדים קטנים יותר, דבר שהזיק ליכולתן לנוע באופן חופשי".
אילו נזקים נגרמים לטווח הארוך כתוצאה מנעילת נעלי עקב?
"עיקר הנזקים ארוכי הטווח נגרמים לכפות הרגליים. מחקרים מהעשור האחרון מראים, שיש קשר מובהק בין נעילת נעלי עקב לבין התפתחות והחמרה של עיוות אצבע קלובה (hallux valgus), בליטת העצם (bunion) ועיוות של אצבעות פטיש (hammer toe). הנעליים דוחסות את האצבע הגדולה הצידה אל האצבעות הקטנות, גורמות לעומס עצום על מפרקי בסיס האצבעות עד כדי קרעים של קופסית המפרק והתפתחות של יבלות לחץ מכאיבות בכריות הדריכה, בעיקר בכרית המסרק השני. דחיסת קדמת כף הרגל גורמת ללחץ על העצבים התחושתיים העוברים בין עצמות המסרק עד כדי התפתחות של נוירומה מכאיבה (Morton’s neuroma) ולכאב בלתי נסבל. חשוב להבין שמרגע שעיוותים אלה נגרמים ומתבססים הדרך היחידה לתקנם היא בניתוח. העיוות הנגרם למנח החוליות בגב התחתון עלול להוביל לכאב גב תחתון כרוני. עם זאת, לא נמצאה השפעה על כאבי צוואר".
האם יש הבדל בין נעלי עקב שונות והנזק שהן יוצרות?
"אין משמעות לסוג העקב, אלא למידת הכיפוף המאולץ של הקרסול שהוא הגורם העיקרי לפגיעה בחלוקת העומסים. כל עקב מעל ארבעה סנטימטרים מעביר את הקרסול לזווית פנייה כלפי מטה ומעביר את משקל הגוף לקדמת כף הרגל ומשם מתחילות ההשפעות המזיקות על הביומכניקה של הגוף".
האם מדובר בנזק בלתי הפיך?
"ברגע שנגרם נזק משמעותי לרקמות החשובות שמאזנות ומתאמות את התנועה בכף הרגל הוא לרוב בלתי הפיך. עיוותים של האצבע הגדולה ואצבעות הפטיש ניתנים לתיקון רק בניתוח ואכן חלק לא מבוטל מהפניות למומחי כף הרגל קשורות בבעיות אלה באופן הדוק. בגילים המבוגרים רואים לעיתים עיוותים קשים מאוד עם אצבעות 'רוכבות' אחת על השנייה וכאבים המגבילים את הניידות וגורמים לפגיעה ניכרת באיכות החיים".