אתם מוצאים את עצמכם מתהפכים במיטה ולא מצליחים להירדם? אתם מתעוררים באמצע הלילה אחרי שחלמתם שהבוס שלכם אוכל אתכם? אל תדאגו, זה בעצם עוזר לבריאות הנפש שלכם.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
מחקרים נוירולוגיים מראים שמה שהכי שמטריד אותנו בזמן שאנחנו ערים יכול להמשיך להטריד אותנו גם כשאנחנו ישנים. התת-מודע בעצם לוקח את הפחדים המופשטים שלנו והופך אותם לסיפורים בצורת סיוטים. כשאנחנו חווים סיוטים, אנחנו מתעוררים וזוכרים אותם כאילו זה קרה לנו באמת, גם אם זה היה הכי הזוי. במילים אחרות, סיוטים הם כמו מפעל שלוקח את הפחדים שלנו והופך אותם לזיכרונות.
למה זה מעניין? כי יותר קל למוח שלנו להתמודד עם זיכרונות מאשר עם פחדים. גם אם יש זיכרונות שמטרידים אותנו, לפחות המוח מבין שהם שייכים לעבר, לכן אנחנו לא צריכים להתמודד איתם בהווה. החלומות הרעים שלנו בעצם עוזרים לנו להרחיק את עצמנו מהפחדים שלנו.
אז אל תפחדו מסיוטים, הם עוזרים לנו להתמודד עם הנפש שלנו. מחקרים מראים שאנשים עם בעיות שינה הם יותר פגיעים להתפתחות מחלת נפש. אנחנו צריכים את הסיוטים שלנו כדי להתמודד עם כל הדברים הרעים שבעולם שמסביבנו. בלעדיהם, החיים האמיתיים יהיו הסיוט האמיתי.
"אני חושב שזה מאשש משהו שהפסיכולוגיה מדברת עליו כבר 115 שנה", מוסיף ערן כ"ץ, פסיכולוג. "פרויד דיבר על כך שחלומות עוסקים בדברים שקורים לנו ביומיום ושאנחנו לא רוצים להתמודד איתם, זה יכול להסביר את המנגנון הזה מבחינה מדעית".