קפאין. נדמה שאי אפשר בלעדיו. מהצעידה הסהרורית לקומקום או למכונת הקפה בבוקר, לאספרסו המרים של אחר הצוהריים, לקולה זירו של ארוחת הערב – הוא נוכח בהרבה מקומות ביומיום שלנו, מציע נחמה מהעומס הקיומי, אולי תחושת עוררות או לפחות אשליה כזאת. בעוד שהמומחים מסכימים על כך שצריכה של עד 400 מ"ג קפאין ביום היא סבירה, צריכה גדולה יותר אינה מומלצת. צריכה של למעלה מ-600 מ"ג קפאין ביום, כך על פי מחקרים, תביא לתופעות לוואי המתבטאות במגוון סימפטומים: בחילות, עצבנות, רעידות, הפרעות שינה, עוויתות שרירים, הפרעות בקצב הלב, בעיות קיבה וגם תופעות של בלבול. אלה שצורכים את הקפאין שלהם בתוך משקאות אנרגיה, נמצאים בסכנה אף יותר משמעותית, כפי שגילו לאחרונה כמה צעירים בריאים שאובחנו עם בעיות בריאות בשל צריכה מוגברת של משקאות אנרגיה.
זה מה שקרה לסייג' וויבר, בחור אמריקאי, מתופף מקצועי, בן 24 שבמשך תקופה סבל מכאבים בחזה, עד שאובחן עם בעיה לבבית בשם אנגינה, הגורמת לכאבי חזה עזים. זהו למעשה סימפטום של מחלת עורקים כלילים שבה העורקים מסביב ללב נסתמים. "בסוף השנה האחרונה התחלתי לחוות תסמינים ממש לא נעימים, חשתי סחרחורות, והתעלפתי במהלך נהיגה. היה לי כאב מטורף בחזה, הידיים שלי נרדמו", הוא מספר ל"באזפיד". אבל רק כשחווה התכווצות שרירים מסיבית בבית החזה בעת שערך בדיקות סאונד לתוכנית של אלן דג'נרס, הוא הבין שעליו להגיע בדחיפות לבית החולים. הרופאים הודיעו לוויבר שיש לו מחלת עורקים בשלב מוקדם, וזו בהחלט אינה אבחנה טיפוסית עבור צעיר בן 24. הוא שיתף את הסיפור שלו בטיקטוק, שם גילה מה ייתכן שגרם למחלת העורקים ולכל הסימפטומים המבהילים שנלוו אליה. כאמור, מדובר במשקאות אנרגיה אותם צרך באופן מוגזם. הסרטון שלו צבר למעלה מ-6.7 מיליון צפיות, וכך טיקטוקרים רבים גילו שגם הם חווים את אותם תסמינים בדיוק.
אחת מהם, היא צעירה בשם אמה לי, שפרסמה סרטון טיקטוק בו סיפרה על התקף הלב הקטלני שעבר אביה לפני עשור, כשהיה בן 46 בלבד, תוך שהיא מאשימה את משקאות האנרגיה שאביה צרך: כמויות גדולות של משקה אנרגיה מסוים מדי יום במשך שנתיים, לפני שמת בפתאומיות בעודו יושב על המדרגות בפתח הבית. "ידענו שהצריכה מוגזמת, אבל לא היה לנו מושג כמה זה מסוכן", אומרת לי. לטענתה, הרופאים של אביה האמינו שלצריכה הזו היה איזשהו קשר להתקף הלב שממנו מת, אבל לא בטוח שזו הסיבה. "המשקאות האלה לא גורמים לסתימת עורקים, וצריכה גבוהה של קפאין לא גורמת למחלות לב או התקפי לב או מעלה את הכולסטרול, אבל הקפאין יכול לגרום להפרעות קצב", מבהירה פרופ' תרצה פוקס, קרדיולוגית מומחית למחלות לב ולהפרעות בקצב הלב.
אגב, וויבר סיפר לבאזפיד שהאבחנה שלו הגיעה אחרי שנתיים שבהן צרך משקאות אנרגיה כמו מים. הוא התמכר אליהם אחרי סיבוב הופעות בו היה צריך להיות עירני וחיוני במשך שעות רבות. בלעדיהם, הוא סבל ממיגרנות ומהתקפי עייפות קשים. בשיא ההתמכרות, הוא שתה שני שוטים ושני משקאות אנרגיה מדי יום וגם כמה כוסות קפה. "היו לי רעידות מוזרות וזרמים חשמליים בבית החזה", הוא אומר, "הייתי מתעורר באמצע הלילה וחושב שדוקרים אותי". אחרי התקרית והאבחנה, וויבר נטש את המשקאות האלה ופצח באורח חיים בריא יותר.
"חשבתי שאני בלתי מנוצח, אבל אני ממש לא, זה יכול לקרות לכל אחד. אני מרגיש עכשיו כמו גיבור על. אני לא יכול לתקן את הנזק שכבר נעשה, אבל משום שאני עדיין צעיר יש לי הרבה מזל".
מהם הסיכונים מצריכה מוגברת של משקאות אנרגיה?
הפרעות קצב מרובות לאורך זמן יכולות לפגוע בתפקוד הלב. צריכה גבוהה של קפאין עם ירידה ברמות האשלגן בדם, יכולה לגרום במקרים קיצוניים להוביל לדום לב מפרפור חדרים. משקאות אנרגיה מכילים כמויות משתנות של קפאין, וחומרים נוספים כמו: סוכר, ויטמינים ותוספים צמחיים בריכוזים משתנים. הם משווקים בפחיות גדולות וגם בכמויות מרוכזות יותר המציעות "אנרגיה לחמש שעות". אלא שצריכה מוגברת שלהם או ערבובם עם אלכוהול, עלולה להוביל לבעיות בריאות. בפועל, משקאות אלה מקושרים לבעיות לב וכלי דם, כמו למשל: הפרעות בקצב הלב, קצב לב מוגבר, ולחץ דם גבוה. עדיין לא לגמרי ברור אם הם גם קשורים גם למחלת לב כלילית, שמופיעה לרוב בשילוב של גנטיקה והרגלי אורח חיים קלוקלים.
מה עוד אומרים המחקרים?
מחקרים שנעשו על ילדים ובני נוער, מבהירים שמשקאות הקפאין מעלים את לחץ הדם ואת קצב הלב עד ארבע שעות אחרי הצריכה, בהשוואה למשקאות ללא קפאין. מחקר שנעשה בקרב מבוגרים מצא שאלה ששתו משקה עם 300 מ"ג קפאין הראו בתוך שעה סימנים של עלייה בלחץ הדם והפרעות חשמליות בלב הידועות בשם QT prolongation בהשוואה לצרכנים של משקה נטול. ההוכחה שמצאו החוקרים היא ש"צרכני משקאות האנרגיה רגישים יותר להפרעות קצב, מה שעלול להוביל לדום לב ומוות", כך הכותב הראשי של המחקר שפורסם בז'ורנל American Heart Association, סצ'ין שה, אומר לבאזפיד.
"השימוש במשקאות עתירי קפאין שכיח גם בארץ", אומרת פרופ' פוקס, "מדובר במשקאות כמו קפה, קולה, משקאות אנרגיה, תה ירוק וגם שוקולד. תופעות הלוואי של קפאין מופיעות בכל הגילים, ומגיעים אלינו אנשים הפרעות קצב בפרוזדורי ובחדרי הלב, וכן עם יתר לחץ דם כתוצאה מכך".
התופעות האלה, מבהירה פרופ' פוקס, מופיעות בדרך כלל כאשר מדובר בצריכה ממושכת, והכמות שגורמת לתופעות הלוואי משתנה מאדם לאדם ותלויה בהרכב הגנטי, והיא אינה תלוית גיל. "יש אנשים שהכבד שלהם מפרק מהר את הקפאין והם מסוגלים לצרוך כמות גדולה מבלי שיש להם תופעות לוואי, ויש אנשים שיצרכו כמות קטנה ויפתחו הפרעות בקצב הלב", היא אומרת.
אם אתם צרכנים של משקאות אנרגיה, ומרגישים דפיקות לב מואצות, כדאי לגשת לייעוץ אצל אלקטרופיסיולוג (מומחה בהפרעות קצב). פרופ' פוקס ממליצה להימנע לחלוטין ממשקאות אנרגיה. "אפשר לשתות מעט קפה. שכל אחד יקשיב לגופו וישתדל לצרוך כמה שפחות קפאין. יש למשל אנשים שצורכים כמויות גדולות של תה ירוק ובטוחים שזה בריא ולא מסוכן כי זה בכל זאת תה, אבל יש גם מקרים של אנשים שסובלים מהפרעת קצב אך ורק מצריכה של תה ירוק".