חולת לוקמיה ונשאית HIV הפכה לאישה הראשונה בעולם ולאדם השלישי עד כה, שנרפא מ-HIV לאחר שעברה השתלת תאי גזע. המקרה של האישה בת ה-64 הוא גם המקרה הראשון שכולל השתלה של דם טבורי עם מוטציה עמידה ל-HIV, גישה חדשה יותר שעשויה להפוך את הטיפול לזמין ליותר אנשים.
"אנו מעריכים שיש כ-50 חולים בשנה בארה"ב שיכולים להפיק תועלת מהליך כזה", אמר ד"ר קון ואן בזיין, אחד הרופאים המעורבים בטיפול. "היכולת להשתמש בשתלים מותאמים חלקית של דם טבורי מגדילה מאוד את הסבירות למצוא תורמים מתאימים לחולים כאלה".
המטופלת אובחנה כחולת HIV ב-2013 ובלוקמיה ב-2017. שלוש שנים לאחר ההשתלה, היא והרופאים שלה הפסיקו את הטיפול האנטי ויראלי ב-HIV, ו-14 חודשים לאחר מכן, היא עדיין לא חוותה וירוס מתחדש.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
המקרה הזה הוא חלק ממחקר גדול יותר שנתמך על ידי ארה"ב בראשות ד"ר איבון בריסון מאוניברסיטת קליפורניה לוס אנג'לס (UCLA), וד"ר דבורה פרסווד מאוניברסיטת ג'ונס הופקינס בבולטימור. המטרה היא לעקוב אחר 25 אנשים עם HIV שעוברים השתלת תאי גזע שנלקחו מדם טבורי לטיפול בסרטן ובמצבים חמורים אחרים.
החולים עוברים תחילה כימותרפיה כדי להרוג את תאי החיסון הסרטניים. לאחר מכן, הרופאים משתילים תאי גזע מאנשים עם מוטציה גנטית ספציפית, שבה חסרים להם קולטנים המשמשים את הנגיף להדבקת תאים.
עד כה היו רק שני מקרים ידועים של ריפוי HIV. הראשון היה חולה המכונה "החולה הברלינאי", טימותי ריי בראון שנשאר נקי מנגיפים במשך 12 שנים, עד שמת ב-2020 מסרטן. בשנת 2019, דווח על חולה אחר בשם אדם קסטיליה, שנרפא מ-HIV.
שניהם עברו הליך של השתלות מח עצם מתורמים שנשאו מוטציה החוסמת זיהום ב-HIV. השתלת מח עצם אינה אופציה ריאלית עבור רוב החולים, מאחר ומדובר בהליכים פולשניים ומסוכנים. זו הסיבה שהשתלות מוצעות לרוב לאנשים עם סרטן שמיצו את כל האפשרויות האחרות.
במקרים הקודמים, השתלות מח העצם גרמו לתופעות לוואי חמורות. אחד מהם כמעט מת לאחר שעבר את ההשתלה והחולה השני איבד כמעט 70 קילו ופיתח ירידה בשמיעה.
עדיין לא ברור בדיוק למה תאי גזע מדם טבורי עושים את השינוי. "אפשרות אחת היא שהם מסוגלים יותר להסתגל לסביבה חדשה", הסביר ד"ר בזיין, "אלה תינוקות שזה עתה נולדו, הם יותר מסתגלים".