אם אתם סובלים מדיכאון לאחרונה, אולי כדאי שתתחילו לפשפש קצת בארון התרופות שלכם. "ממש כפי שתרופות עלולות לגרום לתופעות לוואי רבות, כך הן גם עשויות לפגוע במצב הרוח ולהוביל לדיכאון", מסבירה ד"ר פזית שקד, רוקחת קלינית ומומחית בטיפול תרופתי בקהילה.
"לדוגמה כ-7 אחוזים מהאנשים הנוטלים תרופות נוגדות חומצה - המשמשות גם לטיפול ברפלוקס ובכיבי קיבה ממשפחת ה-PPI - יפתחו דיכאון", מזהירה ד"ר שקד. "כך פורסם בשבועון הרפואי המוביל "JAMA". הדברים פורסמו ב 2018, לאחר מחקר שנערך בקרב קבוצת סקר שכללה 26 אלף איש – מתוכם כאלה שנטלו תרופות מסוימות באופן קבוע, וגם כאלה שלא נהגו לעשות שימוש קבוע בתרופות. מסקנת החוקרים הייתה ברורה: תרופות מסוג מסוים בהחלט עלולות להגדיל את הסיכוי לפתח דיכאון. יתרה מכך, צוין במאמר, ככל שנוטלים יותר תרופות הכרוכות בתופעת לוואי של דיכאון, כך עולה הסיכון לפתח אחד כזה".
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
אז אילו תרופות הן המועדות ביותר לפורענות? שימו לב לפירוט הבא באדיבות ד"ר שקד:
תרופות ממשפחת P.P.I: אמנם תרופות מעין אלה, המיועדות בין היתר לטיפול בצרבת, בדרך כלל אינן פועלות על המוח אלא על מערכת העיכול. אך חלק מהן חוצות את אותו מחסום דם-מוח וכך חודרות לדם ועשויות להשפיע על מצב הרוח.
תרופות ממשפחת הבנזודיאזפינים: תרופות אלה, המיועדות לטיפול בחרדה ולנדודי שינה, משפיעות על המוח באופן בלתי צפוי במקרים מסוימים, וכך עלולות לגרום לדיכאון. גם תרופות חדשות יותר לטיפול בנדודי שינה ממשפחת ה-Z-drugs עשויות לגרום לאפקט דומה.
תרופות אנטי דיכאוניות: מדובר באבסורד הגדול ביותר – תרופות המיועדות לטיפול בדיכאון עלולות לגרום להחמרתו, ולעיתים אף להוביל את המטופל למעשה אובדנות. עם אלה ניתן למנות תרופות ממשפחת SSRI (למשל ציפרלקס), וכן נוגדי דיכאון מסוג SNRI.
תרופה לטיפול ביתר לחץ דם: במקרה הזה מדובר בתרופה אחת בלבד, נורמלול/נורמיטן, ולא במשפחה שלמה.
משככי כאבים ממשפחת האופיאטים: מדובר רק בחלק ממשפחה זו, למשל בתרופה טרמדקס המיועדת לשיכוך כאבים ולא בכל התרופות הכלולות בה.
תרופה לטיפול באפילפסיה: למיקטל.
תרופות מדף ללא מרשם: תרופות מוכרות לשיכוך כאבים – אדוויל/נורופן/איבופרופן. זהו נתון מדאיג ביותר לנוכח העובדה שתרופות אלה אינן מחייבות מרשם או מעקב רפואי ונמכרות בקלות לכל דורש.
עוד ב-mako בריאות:
>> עליתם לאחרונה במשקל? אולי זאת הסיבה
>> חוששים מסקס? יש לנו כמה טיפים בשבילכם
>> בריא או לא? כל האמת מאחורי הפריכיות
אז מה עושים כדי להימנע ממצב כזה?
"באופן כללי, הייתי מציעה לכל מי שמתחיל לסבול מדיכאון ונוטל תרופות, לגשת למומחה שיוכל לסייע בנושא – כלומר או לרופא, או לפסיכיאטר או לרוקח קליני", אומרת ד"ר שקד. "אלה יוכלו לבצע הערכה ויבחנו קשר ישיר לשימוש בתרופות. במקרה הצורך, מומחה מקצועי יוכל להציע למטופל תחליף תרופתי אחר שלא יגרום לתופעת לוואי חמורה כזאת, או לחלופין ימליץ על הפסקת השימוש בתרופה באופן המתאים לסובל מהבעיה.
"במקרה של אנשים שסובלים מדיכאון ונוטלים באופן קבוע תרופות ללא מרשם, ניתן להפסיק את השימוש בהן ולבחון אם המצב הנפשי משתפר. במקרה של נטילת תרופות במרשם רופא, חשוב להתייעץ במומחה בטרם הפסקת השימוש בהן".