ביום חמישי אחרון אישר ה-FDA האמריקאי תרופה המאפשרת להאט את קצב הדעיכה הקוגניטיבית אצל חולים מאובחנים עם אלצהיימר. התרופה המכונה לקמבי, הראתה יעילות קלינית במהלך טיפול ניסיוני במחקר Clarity.
באופן כללי, דמנציה מתארת מצב קליני, שבו מתרחש אובדן קוגניטיבי או שינויים בהתנהגות הגורמים להתדרדרות תפקודית בחיי היום-יום. מבין המחלות הגורמות לדמנציה, מחלת אלצהיימר היא השכיחה ביותר. מחלת האלצהיימר לרוב מאופיינת תחילה בירידה בזיכרון, ובהמשך מתווספים ליקויים בתפקודי השפה ובהתמצאות, בהפרעות התנהגות, קשיי תכנון וכשלים בקבלת החלטות. מבחינה פתולוגית, המחלה מאופיינת במשקעי החלבונים עמילואיד בתא וטאו ובתהליכים דלקתיים הגורמים נזק והרס לתאי המוח. מחלת כלי הדם במוח שכיחה ומהווה חלק מהפתולוגיה. הגורם למחלת אלצהיימר אינו ידוע. הפתולוגיה המוחית נרקמת שנים לפי ההסתמנות הקלינית וגורמת לנזק מצטבר לתאים ולמחסור בחומרים האחראיים על מעבר מידע בין תאי המוח (נוירו-טרנסמיטורים).
ישם גורמי סיכון לירידה קוגניטיבית התנהגותית ולדמנציה כגון: יתר לחץ דם, רמת שומנים גבוהה, סוכרת, השמנת יתר, עישון, מיעוט פעילות גופנית, ירידה בשמיעה, בדידות ודיכאון.
כיוון שהגורם למחלת אלצהיימר אינו ברור, וכיוון שהפתולוגיה משולבת עם מחלות כלי דם, הגישה הטיפולית המקובלת כוללת טיפול בגורמי סיכון ידועים, ואיזון השיבוש בפעילות המוליכים העצביים. הלקמבי (לקנמב) היא הראשונה מבין תרופות חדשות המנסות לטפל במחלת האלצהיימר, על ידי ניקוי המוח ממשקעי החלבון בתא עמילואיד הפתולוגי.
מהי הבשורה שמביאה התרופה?
חשיבותה האדירה של לקמבי היא בכך שלראשונה הוכח כי ניתן להתערב ולטפל בתהליכים הפתולוגיים במחלת אלצהיימר, שעד כה נחשבה חשוכת מרפא. הלקמבי הוא נוגדן מכוון נגד החלבון עמילואיד בתא, המקטין משמעותית את כמותו במוח ומשפיע לטובה גם על החלבון טאו ועל תהליכים דלקתיים.
במחקר Clarity השתתפו 1795 אנשים המאובחנים עם ירידה קוגניטיבית מתונה או עם דמנציה בדרגת חומרה קלה עקב מחלת אלצהיימר. מחציתם טופלו באינבו (פלצבו) ומחציתם בלקמבי בעירויים תוך ורידיים שניתנו פעם בשבועיים. ב-18 חודשי המחקר הודגם כי בהשוואה לטיפול באינבו, לקמבי הפחיתה את הירידה הקוגניטיבית ב 27% וצמצמה את הירידה התפקודית ב-37%.
מה לגבי תופעות לוואי?
תופעות לוואי נפוצות במהלך הטיפול התרופתי כללו כאבי ראש ו ARIA (שינויים בדימות רקמת המוח כתוצאה מהטיפול נוגד עמילואיד בתא). על פי הנחיית ה FDA לתרופה תתווסף אזהרה בנוגע לתופעות לוואי אפשריות הכוללות בצקת מוחית, שחומרתה הקלינית בד"כ קלה, ודימומים קטנים, שמשמעותם כנראה קטנה ברקמת המוח. לעתים נדירות תופעות הלוואי כוללות בצקת מוחית ו/או דימום מוחי מסכן חיים.
מתי לקמבי תהיה זמינה בישראל?
התרופה עדיין אינה רשומה בישראל. אנחנו מקווים כי היא תגיע לרישום במהרה ותאושר ע"י משרד הבריאות לטיפול בחולים המתאימים. לקמבי הוכיחה יעילות מרבית כאשר ניתנה לאנשים הסובלים מירידה קוגניטיבית מתונה או דמנציה בדרגת חומרה קלה. ברור, אם כן, כי יש להשקיע מאמץ באיתור האנשים הסובלים מירידה קוגניטיבית ושינויים התנהגותיים בשלבים מוקדמים, לאבחן את הגורם לירידה ולטפל באלו המתאימים לטיפול.
לסיכום: האפשרות לעכב את ההתדרדרות הקוגניטיבית תפקודית במחלת אלצהיימר מבשרת כי שאנחנו בפתחו של עידן טיפולי חדש. יש להשקיע מאמצים ומשאבים על מנת להכין את מערכת הבריאות לאבחון מוקדם ולשינויים המסתמנים בטיפול.
הכותבת היא פרופ' יהודית אהרון פרץ, יו"ר הועדה המדעית המייעצת לעמותת עמדא ורופאה בכירה במכון לשבץ המוח וקוגניציה במרכז הרפואי רמב"ם ובאיגוד הנוירולוגי
עמותת עמדא פועלת למען אנשים עם דמנציה ואלצהיימר ובני משפחותיהם. העמותה מפעילה קו חם לפניות 8889* וקבוצות תמיכה בכל רחבי הארץ.