כשאתם סובלים מחיידק או זיהום ומקבלים אנטיביוטיקה מהרופא, כמובן שחשוב לעקוב אחרי הוראותיו, לסיים את כל התרופה ולקחת בזמן. אבל יש עוד כמה דברים שמותר או אסור לכם לעשות. וכדאי שתדעו אותם, אם אתם מתכוונים ליטול בקרוב אנטיביוטיקה.
"אנטיביוטיקה יכולה להשפיע על אזורים אחרים בגוף מלבד השפעתה הממוקדת על החיידק", אומרת קרי פיטרסון, דוקטור לרפואה פנימית בניו יורק למגזין Women's Health. "כל סוגי האנטיביוטיקה שונים זה מזה ולכן רצוי תמיד להתייעץ עם הרופא או הרוקח ממה אתם צריכים להימנע".
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
עלולה לבטל אמצעי מניעה הורמונליים
לדברי פיטרסון, רוב סוגי האנטיביוטיקה לא הוכחו ככאלה שמשפיעות על אמצעי מניעה הורמונליים, אבל יש יוצאים מן הכלל. 2 סוגי אנטיביוטיקה המשמשות לטיפול בדלקת קרום המוח ובשחפת עלולות להוריד את רמות ההורמון המונעות ביוץ. אם קיבלתם מרשם לאנטיביוטיקה המשמשת לטיפול בדלקת קרום המוח או שחפת, אל תסמכו רק על אמצעי מניעה הורמונאליים אלא השתמשו בגיבוי של אמצעי מניעה, כמו קונדומים, בזמן שאתם נוטלים את האנטיביוטיקה, ולפחות שבוע לאחר שסיימתם אותה.
אל תערבבו עם אלכוהול
"הימנעות משתיית אלכוהול בזמן נטילת אנטיביוטיקה חשובה מאוד מכמה סיבות: למרות שהאלכוהול אינו מפחית את היעילות של רוב סוגי האנטיביוטיקה, הוא מוריד את האנרגיה ומעכב את מהירות ההתאוששות מהמחלה", אומרת פיטרסון. בנוסף, מאחר שגם שתיית אלכוהול וגם אנטיביוטיקה יכולות לגרום לבחילות, סחרחורת ותחושת נמנום. שילוב של שניהם יחד עלול להחמיר את תופעות הלוואי הללו. יש סוגי אנטיביוטיקה נפוצים המשמשים לטיפול בזיהומים בנרתיק ובטפילים, או לטיפול בדלקות אוזניים, שיש איסור חמור לערב אותם באלכוהול משום שהם יכולים לגרום לכאב ראש, בחילות, הקאות וקצב לב מהיר.
עוד ב-mako בריאות:
>> המחלה הקשה שנפוצה במזה"ת - ובארץ לא מכירים
>> זו הסיבה שהכתפיים שלכם תפוסות כל הזמן
>> הטריקים הפשוטים האלה מנצחים את החשק למתוק
אל תשכחו לקחת פרוביוטיקה
מטרת האנטיביוטיקה היא להרוג את החיידקים שחוללו את המחלה, אבל הם גם מחסלים חיידקים טובים במעיים. "ההשפעה של האנטיביוטיקה על הקיבה יכולה לגרום לשלשולים", אומרת פיטרסון, "לכן נטילת פרוביוטיקה בזמן שאתם על אנטיביוטיקה עשויה לעזור למנוע זאת". בקרב נשים נטילת פרוביוטיקה עשויה להיות אף משמעותית יותר, כיוון שהאנטיביוטיקה עלולה להרוג גם חיידקים טובים באיבר המין, שזה עלול להוביל להיווצרות של פטריה וגינלית.
קראו היטב את ההוראות
"יש סוגי אנטיביוטיקה מסוימים, שיש ליטול עם ארוחה כדי להימנע מהפרעות בעיכול. בעוד שסוגים אחרים כולל פניצילין, המשמשים לטיפול בזיהומים חיידקיים,יש ליטול על בטן ריקה כדי לשפר את הספיגה שלהם", אומרת פיטרסון. לכן חובה תמיד לבדוק את התווית היצרן טרם נטילת האנטיביוטיקה.