כדורים נוגדי חרדה ודיכאון משמשים אנשים בגילים שונים, הנוטלים אותם באופן תדיר. אבל מה קורה כשמשלבים את נטילתם יחד עם שתיית אלכוהול? האם אנשים שמשתמשים בכדורים מהסוג הזה צריכים להיזהר יותר סביב שולחן החג?
ד״ר אהוד רוזיצקי, מומחה בפסיכיאטריה מבוגרים ומנהל מערך בריאות הנפש בכללית מחוז ירושלים, מסביר כי באופן כללי, אלכוהול הוא אינו חומר בריא לגוף. "הוא נספג דרך מערכת העיכול ומתפרק בכבד לחומרים שיכולים להיות מאוד רעילים בגוף. צריכת אלכוהול מוגברת עלולה להזיק לגוף ויש לה תופעות לוואי והשפעה לא טובה על מערכות שונות בגוף". יתרה מכך, לדבריו, תרופות פסיכיאטריות מתפרקות בדיוק באותו מקום בכבד שבו האלכוהול מתפרק, מה שעלול להוביל לאינטראקציה לא רצויה בין אלכוהול ובין נטילת תרופות פסיכיאטריות.
בפועל, הוא טוען שהשילוב הזה עלול לגרום להרעלה. "זה מסוכן בגלל שני היבטים: אלכוהול יכול להפריע לפירוק של תרופות לתוך הגוף ולהפוך אותן לרעילות. גם התרופות עצמן יכולות להשפיע על הפירוק של האלכוהול ולהפוך אותו לרעיל הרבה יותר לגוף. מעבר לכך, אלכוהול יכול להגביר אפקט התרופות על אברי הגוף השונים - והפוך, תרופות יכולות להגביר את האפקט של האלכוהול על הגוף".
ההמלצה: להימנע לחלוטין מאלכוהול בעת נטילת תרופות פסיכיאטריות
הד"ר מבהיר כי המלצות חברות התרופות, הן להימנע לחלוטין מאלכוהול בעת נטילת תרופות פסיכיאטריות. לדבריו, מדובר בהמלצה הרשמית, אך היא משתנה בהתאם לסוג התרופה ולמצב המטופל. "ישנן תרופות נוגדות חרדה למשל, כמו ואליום, קלונקס או ואבן, שהן ממשפחת הבנזודיאזפינים שמשמשים כתרופות לטיפול קצר טווח בחרדה חמורה או נדודי שינה. שילובן עם אלכוהול עלול להביא להרעלה של התרופות, ובפועל לגרום לבלבול, חולשה וטשטוש. כלומר ההמלצה שלי היא בפירוש לא לצרוך תרופות אלו במקביל לשתיית אלכוהול".
עוד הוא מציין כי הוא נתקל מדי פעם במטופלים שנוטלים תרופות הרגעה ומגיעים למרפאה במצב מבולבל. "כשזה קורה, אין הרבה מה לעשות עם זה מלבד לתת לזה לעבור. בינתיים חשוב לשמור על המטופל במצב בטוח, לא להשאירו לבד, ומובן שלא לתת לו לנהוג אלא לנוח".
אגב, לדבריו, גם קנאביס רפואי אינו מומלץ לתריכה במקביל לשתיית אלכוהול. "פעולה זו עלולה להוביל לתופעות לוואי של הרעלת קאנביס, או להרעלת אלכוהול. אלה יגרמו לאותן תחושות שצוינו - טשטוש, בלבול וחולשה".
עם זאת, ד"ר רוזיצקי, מציין כי ישנן תרופות נוגדות דיכאון שאותן דווקא כן ניתן לשלב עם שתיית אלכוהול מתונה. "תרופות נוגדות דיכאון ממשפחה SSRI כמו ציפרלקס למשל, נחשבות לבטוחות יחסית לשילוב, ובעת נטילתן אפשר לצרוך כמות מתונה של אלכוהול, כלומר אם למשל שותים באופן נקודתי כוס יין בארוחת חג זה בסדר. כשנוטלים תרופות מהסוג הזה אפשר לשתות פעם-פעמיים בשבוע כוס אלכוהול, אך לא יותר מזה".
עם זאת, הוא מסייג את הדברים: "ישנן אוכלוסיות שעבורן לא מומלץ כלל לצרוך אלכוהול בשילוב עם תרופות פסיכיאטריות, כמו למשל הסובלים ממחלות כרוניות, קשישים, ילדים ונוער ונשים בהריון".