מדי יום, כ-10 מיליון אנשים טסים ברחבי העולם. למרות שטיסות הן אמצעי תחבורה בטוח יחסית, התנאים הסביבתיים המיוחדים ששוררים במטוס עשויים להגביר סיכון לבעיות בריאותיות, בקרב אנשים הנוטלים תרופות מסוימות. אז מה אנחנו צריכים לעשות לפני טיסה והאם אנחנו צריכים להפסיק ליטול תרופות מסוימות לפני?
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
למרות שטיסות נחשבות לבטוחות, ישנם כמה סיכונים. במטוסי נוסעים יש לחץ אוויר הזהה לתנאים האטמוספריים המצויים בגובה של 10 אלף רגל. בגובה זה, רמת החמצן האפקטיבית עומדת על 14.3 אחוז, שזה משמעותית נמוך יותר מ-20.9 אחוז חמצן המצוי בקרקע. סיכון נוסף הוא זרימת דם נמוכה עקב מחסור בתנועה וישיבה ממושכת וצפופה. אלא אם יש לכם את הכסף והמזל להיות במחלקה ראשונה או מחלקת עסקים. התייבשות הוא גורם סיכון נוסף, מאחר שבמטוס יש מחסור בלחות באוויר. כשמשלבים את כל גורמי הסיכון הללו, אתם עלולים לסבול מ"תסמונת מחלקת תיירים", המתבטאת בסיכון מוגבר ללקות בפקקת ורידים עמוקה – כלומר היווצרות של קרישי דם ברגליים. במצבים מסוימים קריש הדם עלול להיסחף לריאות, ללב או למוח ולעתים אף לגרום למוות.
גלולות למניעת הריון ותרופות מבוססות הורמונים
כיוון שישנו סיכון מוגבר לקריש דם בטיסות, נוסעים צריכים להיזהר כאשר הם נוטלים תרופות שעלולות להגביר את הסיכון להיווצרות של קריש דם. סוגים מסוימים של אמצעי מניעה לנשים ידועים בכך שהם מגבירים סיכון לקריש דם, למרות שמדובר בסיכון קטן. גם תרופות הניתנות במהלך טיפולי פוריות עשויות להגדיל סיכון לקריש דם. אך זה לא אומר שאנשים הנוטלים תרופות אלו אינם יכולים לטוס או אינם צריכים ליטול את התרופה במהלך טיסה.
אך סיכון זה עשוי להיות גבוה יותר אם אתם סובלים מבעיות בריאותיות אחרות כמו סוכרת מסוג 2, מחלות לב או אם סבלתם מהתקף לב או שבץ בעבר. לפיכך, אנשים הנוטלים תרופות למניעת התקף לב ושבץ צריכים להיוועץ ברופא או ברוקח לפני שהם טסים. אם אתם בסיכון מוגבר לקריש דם, ייתכן שנוגדי קרישה הם פתרון טוב לכך.
עוד ב-mako בריאות:
>> 25 הטיפים הכי חשובים לתזונה נכונה
>> עייפים? בואו לגלות איזה סוג עייפות יש לכם
>> אוהבים פיצה? אתם חייבים לדעת את זה
אנטי היסטמינים
אנשים רבים מתקשים להירדם במהלך טיסות, בייחוד בטיסות ארוכות. לעתים הורים שטסים עם ילדים קטנים מודאגים מכך שילדיהם לא יירדמו ויפריעו לנוסעים אחרים. במקרים כאלו, אנשים רבים פונים לאנטי היסטמינים כמו פרומתזין, המסייעת עם קשיי שינה. אך לא תמיד מדובר באופציה הטובה ביותר. ארגון הרפואה האוסטרלי ממליץ להורים לא לתת לילדיהם אנטי היסטמינים, כיוון שלפעמים זה עלול להוביל לתוצאה הפוכה ולגרום לילדים להיות פחות ישנוניים ויותר אקטיביים. כמו כן, סוגים אלה של אנטי היסטמינים ידועים בכך שהם גורמים לדיכוי הנשימה ובסביבה עם אחוז חמצן נמוך, זה עשוי להיות מסוכן. אם אתם מרגישים שאתם זקוקים לתרופות הרגעה בזמן הטיסה, אל תשמשו באנטי היסטמינים, היוועצו ברופא או ברוקח כדי שיתאימו לכם תרופה. כדורי שינה או תרופות טבעיות כמו ולריאן יכולים לסייע לכם.
מה כדאי לעשות לפני הטיסה?
אם אתם מתכוונים לטוס בקרוב ואתם נוטלים תרופות מסוימות, מומלץ שתקבעו לפני כן ביקור אצל הרופא כדי לבדוק אם כדאי לכם להמשיך ליטול אותן במהלך הטיסה ואם קיים סיכון.
במהלך הטיסה, שתו הרבה מים, מתחו את הרגליים ונסו גם ללכת מדי פעם במטוס, כדי להפחית סיכון לקריש דם. השפעות אלכוהול עשויות להיות משמעותיות יותר במהלך טיסה, לכן כדאי לשתות במתינות ומומלץ להימנע מתה, קפה ומשקאות אחרים המכילים קפאין, כיוון שהם מייבשים ויפריעו לכם להירדם.