האביב כבר ממש מעבר לפינה, ואת הפריחה המלבבת בחוץ מלוות גם פריחות עוריות האופייניות לעונה, וכן תסמיני נזלת וצינון ושאר תופעות אלרגיות מטרידות. החדשות הטובות הן שניתן להיעזר בתכשירים שמאפשרים להקל את התסמינים - חלקם ניתנים במרשם רופא וחלקם ללא צרוך במרשם, אותם יש לרכוש בהתאם להמלצת הרופא או הרוקח. כך תציידו את ארון התרופות שלכם בצורה החכמה והיעילה ביותר.
אל תזרקו את התרופות לפח
אחוז ניכר מהישראלים זורק תרופות לפח האשפה, אבל מדובר בטעות שכיחה שפוגעת בסביבה שלנו. לכן, אם יש לכם תרופות מיותרות או כאלה שפג תוקפן, הדרך הטובה ביותר היא להביא אותן חזרה לבית המרקחת. משרד הבריאות קבע תקנות עוד ב-2012, לפיהן על בתי המרקחת בישראל לקבל מכם תרופות שפג תוקפן ולשלוח אותן להשמדה בשריפה או להטמנה. בבתי מרקחת רבים מוצבים מכלים לאיסוף תרופות שפג תוקפן. חשוב להבין שהשמדת תרופות דרך האשפה ומערכת הביוב עלולה לגרום לזיהום סביבתי ולפגוע בבריאות של כולנו.
וודאו שהתרופות עדיין טובות לשימוש
על כל אריזה מצוין תאריך תפוגה של כל תרופה, כאשר היא באריזתה המקורית. אין להשתמש בתרופה לאחר תאריך התפוגה שלה, היות שהיצרן אינו מתחייב ליעילותה לאחר תאריך זה. אגב, חשוב לדעת כי תרופות מסוימות טובות לשימוש רק לפרק זמן קצר לאחר פתיחת האריזה. רוב טיפות העיניים למשל, טובות עד חודש בלבד לאחר פתיחתן. לאחר מכן, תיתכן סכנה להתפתחות של זיהום חיידקי בתוך הטיפות. רצוי להשיג מראש מרשם עבור תרופה מצילת חיים כדוגמת אספירין, או תרופה חיונית, כגון תרופה ליתר לחץ דם. כך לא תיתקעו עם תרופות שפג תוקפן ויעילותן אינה ברורה.
הימנעו מנטילת תרופות במרשם באופן עצמאי
סובלים מצינון מטריד? זו בהחלט אינה סיבה ליטול אנטיביוטיקה על דעת עצמכם. חשוב לפנות ליעוץ מקצועי בכל הנוגע לשילובים בין תרופות, שינויים במינונים או כדי להבין יותר לגבי תופעות הלוואי הכרוכות בשימוש בתרופות. חשוב לדעת כי שימוש באנטיביוטיקה למשל אינו מתאים לטיפול במחלות וירליות, ובמקרים אלה הוא בהחלט אינו רצוי ואף עשוי להזיק. לכן, בכל מקרה של ספק יש להתייעץ עם רוקח או רופא.
זכרו שהטיפול היעיל ביותר הוא מניעה. רחיצת ידיים קפדנית, שמירה על היגיינה ואוורור של חללים סגורים הם צעדים נוספים חשובים המסייעים בהפחתת שיעורי ההדבקה.
בנוסף, חשוב לדעת שכיום קיימים מגוון תכשירים טבעיים ותוספי תזונה שמחזקים את מערכת החיסון כמו: תכשירים שמבוססים על אכינצאה, סמבוק שחור, קורנית, פרופוליס וויטמין C. ניתן לשקול שימוש בהם לאחר התייעצות עם הרופא המטפל או עם הרוקח.
הכותבת היא ד"ר אנגאם עסלי זייד, רוקחת קלינית, PharmD, כללית מחוז שרון שומרון