כשחושבים על התמכרויות, רובנו חושבים בעיקר על התמכרות לאלכוהול או לסמים. אבל גם תרופות, בין אם במרשם רופא או בין אם כאלה שניתן להשיג ללא מרשם רופא, עשויות להיות ממכרות ומסוכנות אם הן ניטלות שלא בהתאם להתוויה הרפואית ולמינון המקובלים. בסקר שערכה הרשות הלאומית למלחמה בסמים, עולה שכ-5 אחוזים מכלל התלמידים בגילאי 12-18 וכ-2 אחוזים מהמבוגרים השתמשו בתרופות שלא לצורך רפואי בשנה החולפת.
התרופות השכיחות "בשימוש לרעה", שאינן בהתוויה הרפואית, הן תרופות המשמשות להרגעה, לשיכוך כאבים ותרופות ממריצות. הרשות למלחמה בסמים מבחינה בין מספר אספקטים שונים תחת המונח הרחב "התמכרות" - האחד הוא שימוש לרעה (abuse), מצב בו אדם משתמש בחומר שלא לצורך מתוך הנאה מהשפעתו אך יכול להפסיק את השימוש אם ירצה. אספקט נוסף הוא התלות, כאשר לא ניתן להפסיק את השימוש בחומר בגלל חשש מתסמונת הגמילה. להלן מספר דוגמאות לתרופות שבשימוש לא נכון ניתן "להתמכר" אליהן.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
מצב רוח טוב: תרופות מקבוצת הבנזודיאזפינים
תרופות מקבוצת הבנזודיאזפינים משמשות לטיפול בהפרעות שונות בשינה ובמצב הרוח. עם זאת, צריכה קבועה של התרופות יכולה לגרור הרגל והתמכרות. במחקר שבוצע בגרמניה, נבדקה התמכרות לתרופות מקבוצה זו שניתנו כטיפול למחלות ומצבים שונים. עולה שהתרופות יעילות לרוב בתחילת הטיפול אבל יעילותן נשמרת לתקופה מוגבלת ופוחתת בהמשך. במנגנונים שונים, הגוף מפתח סבילות ו"מתרגל לתרופה" - מה שמצריך עליה מתמדת במינונים כדי לשמר את האפקט של הטיפול. סקר שנערך בארה"ב הראה כי 80 אחוז מאלה שנטלו תרופות הרגעה מסוג בנזודיאזפינים, למשך ארבעה חודשים המשיכו להשתמש בתרופות למשך יותר משנה. בנוסף, לעיתים תהליך הפסקת הנטילה של התרופה יכול להפוך לתהליך גמילה של ממש עם תסמינים הדומים לגמילה מסמים או אלכוהול. על כן לא מומלץ להשתמש בכדורי שינה כפתרון קבוע לבעיית השינה ומומלץ לטפל בבעיה בדרכים אחרות תוך התייעצות עם רופא המשפחה.
טיפות או תרסיסים לאף: סוג אחר של התמכרות
טיפות או תרסיסים לאף נמצאים בשימוש נרחב שכן ניתן לרכוש את חלקם בזול וללא מרשם רופא. המנגנון השכיח בו התרופות פועלות הוא כיווץ מקומי של כלי הדם הקטנים באזור האף, מה שמקל על הגודש באף ובלוע. בשימוש יתר בתרסיסים אלה, יכול להיווצר מצב שנקרא "ריניטיס מדיקמנטוזה" (כלומר נזלת כתוצאה מתרופות), בו יש שינויים במבנה רירית האף והסתננות של תאי דלקת כתוצאה משימוש ממושך בתרופה. כך, נוצרת נזלת דווקא בגלל שימוש בטיפות נגד נזלת. לא לגמרי ברור לאחר כמה זמן של שימוש בטיפות אלה נוצרת "ההתמכרות" שגוררת נזלת גם בנוכחות הטיפות ולכן מומלץ להשתמש בהן לזמן הקצר ביותר הנדרש.
עוד ב-mako בריאות:
למה כל כך חשוב להשלים שעות שינה?
איזה אמצעי מניעה הכי מתאים לך?
תופעה: מבוגרים לוקחים ריטלין כדי להתגבר על קשיים
אופוריה ממכרת: תרופות נגד כאבים
תרופות לשיכוך כאבים נפוצות מאד וחלקן נמכרות ללא מרשם רופא. גם כאן, שימוש ממושך בתרופות עלול לגרום לסבילות. התרופות מורכבות מחומרים פעילים שונים והרכב התרופה וריכוז החומר הפעיל משפיעים על אפקט ההתמכרות. למשל, תרופות מקבוצת האופיאטים, שניתנות לשיכוך כאבים קשים, משפיעות על מערכת העצבים המרכזית ועל שחרור הדופמין במח. שימוש חוזר בתרופות אלה מעלה את כמות הדופמין המופרש שוב ושוב וגורר תחושת אופוריה ממכרת. בדומה לתרופות אופיואידיות, גם תרופות המכילות קודאין בשימוש ממושך או שלא לפי ההתוויות הרפואיות עלול לגרום התמכרות.
דיכוי התיאבון: תרופות ממריצות
בקבוצה זו נכללות תרופות להגברת הערנות ותרופות לדיכוי התיאבון. תרופות דמויי אמפטמינים משמשות לטיפול בהפרעת קשב וריכוז ובמחלת הנרקולפסיה, הפרעת שינה המאופיינת בהירדמות פתאומית בלתי נשלטת. שימוש באמפטמין מגביר ערנות ומשפר את יכולת הריכוז והביטחון העצמי. עם זאת, זהו חומר ממכר, שהגמילה ממנו קשה וכוללת עייפות, דיכאון ותאבון מוגבר. בנוסף, מנת יתר יכולה להיות מסוכנת מאד, ולגרום לפסיכוזה ואף למוות כתוצאה משבץ או התקף לב.
קשה להעריך את שכיחות תופעת ההתמכרות לתרופות, מכיוון שיש אנשים שנוטלים תרופות ואינם יודעים שפיתחו תלות בתרופה. בנוסף, "המתמכרים" האלה, בניגוד למשתמשי הסמים והאלכוהול, לרוב אינם מגיעים בסופו של דבר למכוני גמילה או לתהליכי גמילה. חשוב לזכור שתרופות מאושרות לשימוש ויכולות להועיל בהתאם להתוויות שלשמן נועדו, אך במקביל עלולות להזיק ולגרום לתופעות לוואי או התמכרות בשימוש לא נכון.
* הכותבת היא סטודנטית לרפואה בשנה ה', באוניברסיטה העברית בירושלים.