בין אם זו החופשה הראשונה אליה אתם יוצאים ובין אם החופשה ה"מי יודע כמה" שלכם, בין אם אתם מתכננים טיול בחו"ל, חופשת סוף שבוע או סיבוב הרפתקאות סביב העולם לטווח ארוך, תמיד יותר מועיל אם יש ברשותכם רשימה של כל הדברים שצריך לארוז לנופש. אז אחרי שקיבלנו טיפים איך לארוז נכון, הגיע הזמן ללהקדיש גם כמה שורות לתיק העזרה הראשונה, שבדרך כלל הולך קצת לאיבוד בהכנת המזוודה לטיסה.
כלל המפתח הראשון, עוד לפני הרשימה המלאה היא להתאים את תיק העזרה ראשונה ליעד אליו אתם נוסעים וכן למשך זמן הנסיעה. כשמדובר ביעד אקזוטי, בספארי באפריקה, במזרח הרחוק ואפילו בתאילנד, אבל גם אם אתם טסים לאירופה או לצפון אמריקה, אתם צריכים להיות מצוידים וערוכים.
"כמובן שבמקרים מסוימים - רצוי גם להיוועץ מראש עם מרפאת מטיילים על מנת להתאים טיפולים מניעתיים שונים לפי המחלות השכיחות באזור אליו אתם עתידים להגיע. כך למשל, טיול באזורים גבוהים במיוחד יצריך טיפול למחלת גבהים, וטיול באפריקה ידרוש כדורים נגד מלריה", אומרת ד"ר רקפת בכרך, מומחית ברפואת המשפחה.
אז מה בכל זאת מומלץ לקחת בכל תיק עזרה ראשונה?
-
היזהרו מהשמש: תכשירי הגנה
ברוב המקרים חופשה בקיץ משמעה גם חשיפה לשמש. יש לזכור שלפעמים גם עשר דקות של חשיפה בלי הגנה יכולות לגרום לאודם ולהתחלת כוויה מדרגה ראשונה, במיוחד אצל בעלי עור בהיר. לכן, דאגו להכניס לתיק העזרה הראשונה שלכם מסנן קרינה, שמטרתו לספוג חלק מקרני השמש או לדחות את קרניה לפני שהן פוגעות בעור. "שימו לב, ישנם תכשירי הגנה רבים ושונים - החשוב ביותר הוא דרגת ההגנה שהם מספקים. ההמלצה היא שמקדם ההגנה מהשמש יהיה 30 SPF ומעלה, וכן שהתכשירים יהיו רחבי טווח, כלומר, תכשירים המציעים הגנה משולבת נגד קרינה על-סגולה מסוג UVB ונגד קרינה על-סגולה מסוג UVA", אומרת בכרך. -
היזהרו משלשולים
אם עונת החורף מאופיינת בעיקר במחלות של דרכי הנשימה, דוגמת התקררויות, שיעול, נזלת וברונכיטיס, הרי שבעונת הקיץ רוב המחלות נקשרות למערכת העיכול ובאות לידי ביטוי בין השאר בשלשולים שלרוב נובעים מכך שהווירוסים אוהבים מאוד את החמימות שבאוויר ו"יוצאים לחגוג". כמובן שבעונה החמה שלשולים יכולים להיגרם גם כתוצאה מאכילת מזון שהתקלקל. לפני התרופות, כדאי שתקפידו לאכול בטיולים רק אוכל שנשמר בקירור, ואם אתם קונים פירות וירקות בשווקים המקומיים – דאגו לשטוף אותם לפני האכילה.
"אם בכל זאת אתם בחופשה וסובלים משלשול, דעו שבחלק מהמקרים הוא חולף לבד, אך על מנת להמשיך לטייל בכיף ובנועם ובכדי להקל על עצמכם, כדאי להצטייד מראש במוצרים שיכולים לסייע במצבים פחות נעימים אלו. לדוגמה אחד המוצרים המומלצים כיום מבוסס על ג'לטין טנאט, ומגיע בכמוסות למבוגרים או באבקה לילדים. הוא מסייע בשליטה ובהפחתת תסמיני השלשול. בין אם בחרתם לתת לתסמינים לחלוף לבד ובין אם בחרתם בטיפול רפואי, חשוב לזכור שצריך לשתות הרבה נוזלים ולאכול דברים מלוחים כדי להחזיר את מאזן המלחים שהתערער", מסבירה בכרך. -
היזהרו מעקיצות
אמרתם קיץ - אמרתם עקיצות יתושים, או ליתר דיוק – יתושות. למעלה ממיליון בני אדם מתים מדי שנה בשל נגיפים וטפילים המועברים באמצעותן, ומאות מיליונים אחרים חולים במחלות כמו מלריה, קדחת המוח היפנית, קדחת צהובה, קדחת דנגי וקדחת מערב הנילוס.
אם נחזור לעקיצות הרגילות, בכל טיול בקיץ מומלץ להצטייד בחומרים דוחי יתושים, המכילים DEET או Picaridin או שמן אקליפטוס לימוני הנמכרים בבתי המרקחת וברשתות הפארם. שימו לב שהתכשירים שאתם לוקחים מתאימים גם לשימוש של ילדים. בנוסף, מומלץ להכניס לתיק העזרה הראשונה גם משחות ותכשירים ייעודיים להקלה על עקיצות, שרובם לא מצריכים מרשם. גם נוזל קלמין יכול להקל על הגירוד, משום שהוא מכיל אבץ שמונע מתאי העור להפריש היסטמין בתגובה לעקיצה. -
הצטיידו בתרופות מדף ללא מרשם
כאב ראש בטיול הוא תופעה די נפוצה. לפעמים זה קורה בגלל חוסר שינה, חוסר בנוזלים או חום שמופיע פתאום בגלל וירוס. כדי להימנע מהצורך ללכת ולחפש בית מרקחת בחו"ל ולנסות להסביר איזו תרופה בדיוק אתם מחפשים, כדאי להצטייד מראש בתרופות מדף ללא מרשם, כלומר כאלו המיועדות לטיפול בבעיות כלליות, כמו חום, כאבי ראש, כאבי גרון, שלשולים ועוד. תרופות אלו בהחלט נועדו להקל במצבים לא נעימים הגורמים לאי נוחות ופוגעים בהנאת הטיול. -
אל תשכחו את תרופות המרשם שלכם
אם אתם סובלים ממחלות כרוניות שדורשות טיפול תרופתי קבוע, או מאסתמה הדורשת הצטיידות במשאף - חשוב להיערך בהתאם. "במקרה כזה, כדאי שלטיסה תיקחו אתכם את התרופות בתוך תיק היד ולא תשלחו אותן עם המטען לבטן המטוס. קחו את התרופות באריזה המקורית שלהן, כדי שאם משהו במקרה ישתבש בחו"ל תוכלו להגיע עם האריזה לבית המרקחת" ממליצה ד"ר בכרך. ליתר ביטחון, הצטיידו ב"רזרבות" שיספיקו לכם גם במקרה שהשהות תתארך באופן בלתי צפוי.