החורף בשיאו והמחלות הויראליות במגמת עלייה משמעותית. בנוסף לתסמינים המוכרים ובהם נזלת וחום, הורים רבים מתלוננים על שיעול בקרב הילדים, שלעיתים נמשך אף מעבר למספר ימים.
למרות הפופולריות של הסירופים השונים שאמורים להקל את התופעה, הרופאים שעמם שוחחנו מסבירים כי הם לא ממהרים להמליץ עליהם כתרופה לטיפול בבעיה. "שיעול הוא תופעה נפוצה בקרב ילדים בתקופה הזאת", מציין ד"ר אילן בלאו, מומחה אא"ג בכללית מחוז שרון שומרון ורופא בכיר במחלקת אא"ג במרכז הרפואי 'מאיר'. "מדובר במנגנון טבעי שעוזר לגוף להיפטר מגופים בלתי רצויים, כמו ליחה למשל והוא עשוי להימשך תקופה ממושכת, לעיתים גם מספר שבועות לאחר ההחלמה. לכן, למרות העובדה שהוא עשוי לגרום לאי-נוחות, לרוב רופאים אינם ממהרים להציע דרכים שמדכאות אותו".
ד"ר בלאו מוסיף כי אף שתרופות הסירופ השונות הנמכרות בבתי המרקחת אולי עשויות לעזור להפחית את השיעול, חשוב להביא בחשבון כמה דברים לפני ששוקלים ליטול אותן. "ראשית, רבים מהסירופים מכילים קודאין שהוא למעשה נגזרת של אופייאט. מעבר לכך, כאמור שיעול הוא תופעה טבעית ויעילה ולכן אם אין סיבה מוצדקת, כמו למשל במקרה של דימום בגלל שיעול ממושך או בקע סרעפתי שעלול להיגרם כתוצאה ממנו – אני לא הייתי ממהר להשתמש בתרופות שמדכאות אותו".
אם מדובר בשיעול ממושך שמטריד את מנוחת הילד, ממליץ ד"ר בלאו לפנות קודם כל לאבחון אצל רופא ילדים. לדבריו, רופאי אא"ג יכולים לעזור בעיקר כשמדובר בשיעול שנגרם כתוצאה משאיפת גוף זר.
חשוב להבין מהו הגורם
ד"ר ליאת אטשטיין, מומחית לרפואת ילדים במכבי, מציינת כי שיעול יכול להיגרם מסיבות שונות. "הסיבה השכיחה ביותר בעונת החורף היא וירוס בדרכי האוויר העליונות, שיכול להתבטא בגודש ובליחה מרובה, המתרכז בחלק של הלוע והאף. אבל יכולות להיות סיבות נוספות כמו רפלוקס או מחלות נדירות יותר. לכן, אני בהחלט ממליצה לגשת לרופא הילדים אם השיעול נמשך מעל מספר ימים. כך ניתן לשלול מחלות כמו אסתמה, דלקת ריאות (חיידקית או וירלית), או שעלת שמצריכה שימוש באנטיביוטיקה. אגב, שעלת היא מחלה מידבקת מאוד ולכן אם אכן הילד מאובחן בה חשוב להבין עם מי הילד בא במגע ולטפל במקרה הצורך. ההמלצה תקפה בייחוד בעונה זו שבה יש התפרצות של המחלה בארץ, עבור תינוקות וגם עבור ילדים או בוגרים לא מחוסנים".
בדומה לד"ר בלאו, גם היא אינה ממהרת לרשום סירופ שיעול לילדים משתעלים. "אנחנו תמיד מעדיפים להציע אלטרנטיבות אחרות כמו למשל שימוש בתרסיס מי מלח לאף שיכול לסייע, ובמקרים מסוימים ייתכן שיומלץ על שימוש בתרופות מפחיתות גודש שמתאימות לשימוש מעל גיל שנה, אם כי יעילותן מוגבלת. אם כבר משתמשים בסירופ שיעול, אני תמיד מציעה לנסות קודם סירופ טבעי, אבל כזה שהוכח מחקרית. בכל מקרה מוצרי הסירופ השונים מתאימים רק לילדים מעל גיל שנה".
כמו כן, היא ממליצה על טיפ זמין ויעיל שיכול לעזור, לדבריה, לפעמים אפילו יותר משימוש בתרופות, שימו לב – דבש. "כפית דבש ביום אמורה לעזור, אבל אין לתת דבש לתינוקות מתחת לגיל שנה".
לסיום, מבהירה הד"ר כי "לפני שממהרים למצוא פתרון שיקל את השיעול, ראשית חשוב להבין ממה הוא נגרם".