תארו לעצמכם שעשיתם בדיקת אולטרסאונד בטן בשל כאב בטן שכבר מזמן חלף עד שחיכיתם בתור לבדיקה. בתשובה הכל תקין פרט להסננה שומנית של הכבד. מצב שכיח, קיים אצל כל אדם שלישי, בטח שמעתם על מישהו שיש לו. במקרה הרע, התעלמתם מזה, במקרה הטוב שאלתם את רופא המשפחה ולא תמיד זכיתם לתשובה ברורה. לפני עשור היה מקובל להגיד "זה רק כבד שומני, לא נורא". לאחרונה התגלה שאצל חלק מהאנשים כבד שומני תמים עלול להביא להתפתחות של שחמת הכבד ואף לסרטן הכבד. לכן, הגיע הזמן להבין מה זה כבד שומני ומה עושים איתו.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
כבד שומני הוא חלק מתסמונת מטבולית: הפרעה בחילוף חומרים, שכיחה מאוד בעולם המערבי ומתבטאת בהשמנת יתר, סוכרת, יתר לחץ דם והפרעה בשומני דם. לכבד יש תפקיד מרכזי בחילוף חומרים ולכן הוא הראשון להיפגע ולהתמלא בשומן מיותר. בחלק מהאנשים הסננה שומנית של הכבד מפעילה תהליכים דלקתיים הגורמים לרקמת הכבד נזק באופן איטי אך מתמיד ובחלוף שנים - להצטברות הדרגתית של רקמה צלקתית שחונקת את תאי הכבד הבריאים, פוגעת בתפקוד הכבד ומביאה לשחמת, מחלה שעלולה להביא לפגיעה קשה באיכות חיים, סכנת חיים וצורך בהשתלת כבד.
אז מה עושים?
האם הכבד של כולנו בסכנה? לא, אבל הוא דורש הערכה. דבר ראשון - בדיקות דם, כמובן. דבר נוסף, חשוב אף יותר, הוא בדיקת פיברוסקאן המבוצעת במכון גסטרואנטרולוגי. פיברוסקאן היא בדיקה לא פולשנית שעבור הנבדק נראית כמו אולטרסאונד. מתמר מיוחד בודק את דרגת הנוקשות של הכבד. כבד נוקשה יותר הוא כבד שיש בו יותר צלקות או כבד שחמתי. דרגת צלקת גבוה יותר מעידה על מחלה מתקדמת ומסוכנת הדורשת טיפול מהיר ומעקב קפדני. ניתן גם לזהות מטופלים בסיכון על ידי בדיקה גנטית מדויקת. נשאים של גן מסוים נמצאים בסיכון גבוה פי 20 לפתח סיבוכים של מחלת כבד שומני מאשר מי שאינם נשאים של הגן ולכן דורשים טיפול אינטנסיבי יותר.
מה הטיפול?
ראשית, רצוי לתקן את חילוף החומרים שהשתבש על ידי שינוי באורח החיים. דיאטה דלת פחמימות (בלי סוכר ובלי קמח), פעילות גופנית וירידה במשקל יכולות לתרום להיעלמות של הסננה שומנית של הכבד ולנסיגה משמעותית של צלקת בכבד. למתקשים, ניתן להיעזר במרפאת השמנת יתר לצורך קבלת טיפול תרופתי, אנדוסקופי או ניתוחי, המסייע בהורדת משקל. ובמידה שכל אלה לא הצליחו, יוכל טיפול מתקדם באמצעות תרופות חדשניות הניתנות במסגרת מחקרים קליניים בינלאומיים מובילים לתת מענה בכל שלב של מחלת כבד שומני.
עוד ב-mako בריאות:
>> אוכלים חביתה לארוחת בוקר? טעות גדולה
>> הטריק המהיר שמחזק את שרירי הבטן
>> אחת ולתמיד: האם כדאי ללבוש חזייה?
עכשיו אנחנו יודעים: כבד שומני אינו ממצא שכדאי להתעלם ממנו. הערכה של רופא כבד, ביצוע פיברוסקאן ובדיקות דם מתקדמות, שינוי אורח חיים וטיפול בתרופות מתקדמות ביותר (במחקרים קליניים) יעזרו לנו להתמודד עם מגפת כבד שומני של עולם המערבי.
* ד"ר הלנה קצמן היא מנהלת יחידת הכבד, המרכז הרפואי איכילוב ת"א