המספרים מדברים בעד עצמם: מעל חצי מיליון גברים ונשים בישראל מאובחנים עם סוכרת מסוג 2. אחוז משמעותי מתוכם זקוקים לאינסולין מסוגים שונים ובמינונים שונים. סוכרת מסוג 2 הינה בחלק מהמקרים, מחלה פרוגרסיבית, כלומר שמתקדמת עם השנים, ככל שהגיל עולה. איזון המחלה ורמת הסוכר בדם הוא המפתח למניעת סיבוכים. כדי למנוע את ההתקדמות, או לפחות לעכב אותה, יש צורך במעקב וטיפול רפואי צמודים, ובסיגול אורחות חיים שהינם חשובים לא פחות לניהול המחלה. בשלב מסוים, בחלק מהחולים, יש צורך בזריקות אינסולין. זה שלב שמאיים על המטופלים, כמו גם על הצוות הרפואי המטפל. אך בניגוד לעבר, כיום השימוש באינסולין יכול להתחיל בשלבים מוקדמים יותר של המחלה. זה אמנם נשמע מפחיד, אבל האמת היא שישנם חולים שזקוקים לאינסולין בתחילת מחלתם דווקא כדי לעכב את התקדמות המחלה, ולא משום שהיא התקדמה.
"מרבית החולים בסוכרת מקבלים טיפול תרופתי, שחלקו כולל שימוש באינסולין, אך אחוזים גבוהים מן החולים שמטופלים באינסולין – מחלתם איננה מאוזנת כהלכה", מדגישה ד"ר מוסנזון. "שינוי מהותי באורח החיים עשוי להביא לירידה בצורך באינסולין ואפילו בהפסקת השימוש בו. המחשבה שהתחלת השימוש באינסולין הוא סוף הדרך איננה הגישה הנכונה, כי כיום אנחנו יודעים שלעיתים יש צורך באינסולין בהתחלת הדרך ולזמן קצוב".
סיבוכי סוכרת שאיננה מאוזנת כוללים מחלות לב, נזקים לכליות, אבדן ראייה וסיבוכים נוספים. "חשוב לזכור כי משום שמדובר במחלה שלא תמיד קל לאזן אותה, וגם כשמשתמשים באינסולין, לא תמיד השפעתו היא מיטבית, בגלל התאמה לא מדויקת של הטיפול ובגלל מינון שמשתנה לעיתים קרובות", אומרת ד"ר מוסנזון ומוסיפה: "כמו כן, ישנן תפיסות שגויות וחששות שמהווים חסמים שמפריעים לטיפול, הן מצד הצוות הרפואי, הכולל רופאים, אחיות, דיאטניות, מאמני כושר ועוד, והן מצד המטופלים. החששות העיקריים הם מפני היפוגליקמיה והשמנה, וכן מפני חשש (לא מוצדק!) מכך שהמחלה נמצאת בשלביה האחרונים ואין סיכוי שהמצב ישתפר. מטופלים רבים אף חוששים שהאינסולין גורם להם לעלות במשקל, ושלא יוכלו לצאת מן הבית ולהיות פעילים כפי שהיו בעבר, עקב התלות בו". אפשר להבין את החששות, אך חשוב לדעת שכיום זה לא הכרח המציאות ויש הרבה מה לעשות. טיפולים באינסוליניים משולבים עם אנלוג ל GLP-1 בזריקה אחת למשל, אינם גורמים לעלייה במשקל, ואפילו עשויים לסייע בהפחתת משקל. כמו כן, הם מפחיתים משמעותית את אירועי "צניחות" הסוכר - היפוגליקמיה - ופשוטים מאוד לנטילה (פעם אחת ביום בלבד). מדובר בטיפולים יעילים מאוד, והעובדה שהם פשוטים מאפשרת למטופל לנהל את המחלה שלו ולא לתת למחלה לנהל אותו. בנוסף, הם יכולים לסייע בהפחתת הסיכוי לסיבוכים וחזרה לאיכות חיים טובה.
על קורונה וסוכרת
על הקשיים הידועים בטיפול בסוכרת ובשמירה על איזון נוספה בעת האחרונה מגפת הקורונה, אשר מכניסה את החולים למעגל "קסמים" מורכב: סגר ומגבלות תנועה שמונעים פעילות גופנית שחיונית למניעת השמנה ולאיזון הסוכרת, שהייה בבית והאכילה המוגברת שזו גוררת, ולא פחות מכך – פחד וחששות הגורמים למטופלים רבים לא ללכת למרפאה ולא לבצע בדיקות מעקב על איזון הסוכרת שלהם.
"חשוב לדעת כי סוכרת נחשבת לאחת ממחלות הרקע המשמעותיות והמשפיעות ביותר על חומרת מחלת הקורונה אם נדבקים בה. כך גם השמנה (מעל 30 BMI), שקשורה כמובן לתחלואה בסוכרת. לכן, בפרט בימים אלו, ישנה משמעות מוגברת לשמירה על איזון טוב של רמת הסוכר בדם באמצעות התרופות המודרניות שיש בידינו כיום, כמו אינסולין", מדגישה ד"ר מוסנזון.
איזון סוכרת מוצלח תלוי במידה רבה בשותפות פעילה של המטופלים עם הצוות הרפואי. "לאורח החיים של המטופלים - הכולל תזונה נכונה, מיעוט פחמימות בתזונה, פעילות גופנית, שינה מספקת והפסקת עישון - יש משמעות רבה והמטופלים הם שותפים חשובים ביותר", אומרת ד"ר מוסנזון, "למעשה, מטופלים רבים שלי ניצלו את תקופת הסגר כדי להכניס שינויים בריאים יותר לחייהם: לבשל אוכל בריא, לעשות קניות "חכמות" ולסלק מהבית מזונות שהם "אויבים" של אורח חיים מאוזן. מדובר בשינויים חיוביים שבהחלט כדאי לבצע".
"אסור שהחשש מפני מגפת הקורונה ימנע פנייה לביקורת רפואית. מדובר בסיכון אמיתי לחולים בטווח הקרוב והרחוק. ההמלצה הטובה ביותר שלי למטופלים הוא ללמוד להכיל את המחלה, לא להילחם בה, לשמור על תקשורת טובה עם הצוות הרפואי, להתמיד בקשר ולסמוך אלה על אלה", מסכמת ד"ר מוסנזון.
לעמוד היוטיוב של אגודה ישראלית לסוכרת>
להצטרפות לאגודה הישראלית לסוכרת 03-9508222 שלוחה 3
*מוגש מטעם האגודה הישראלית לסוכרת, בתמיכה בלתי תלויה של חברת נובו נורדיסק.