טריכוטילומניה, הנקראת גם הפרעת תלישת שיער, היא הפרעה נפשית הכוללת דחפים חוזרים ונשנים לתלוש את השיער מהקרקפת או אזורים אחרים בגוף (לדוגמה ריסים, גבות) והאדם או הילד הסובל ממנה לא מצליח לעצור.
משיכת שיער מהקרקפת או מהגבות כתוצאה מטריכוטילומניה לעיתים קרובות משאירה אזורים קירחים, דבר הגורם למצוקה משמעותית ויכול להפריע לתפקוד חברתי או תעסוקתי. אנשים הסובלים מטריכוטילומניה עושים מאמצים כדי להסתיר את אובדן השיער בדרך כלל.
טריכטולימוניה היא הפרעה שמופיעה בעוצמות שונות, בין שבמידה קלה, אז יחסית ניתן לנהל אותה או להשתלט עליה, ועד מידה חמורה, אז הדחף הכפייתי לתלישת השיער כמעט בלתי ניתן לעצירה. עם זאת חשוב לדעת כי ישנם טיפולים שיכולים לעזור גם כאשר מדובר בבעיה בצורתה החמורה יותר. שכיחות הבעיה בקרב מתבגרים ומבוגרים היא בין 1-2 אחוז מקרב האוכלוסיה הכללית.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
סימנים ותסמינים של טריכוטילומניה
- תלישה חוזרת ונשנית של השיער, בדרך כלל מהקרקפת, הגבות או הריסים, אך לעיתים מאזורים אחרים בגוף. האזור ממנו נתלשות השיערות יכול להשתנות עם הזמן.
- תחושה גוברת של מתח או מצוקה לפני התלישה או כאשר מנסים להתנגד לדחף לתלוש.
- תחושה של הנאה או הקלה לאחר תלישת השערה.
- אובדן השיער בולט לעין, אם בעקבות תספורת קצוצה שנועדה להסוות את התלישה או כתוצאה מקרחות או אזורי שיער דלילים או גבות או ריסים חסרים ומדוללים.
- העדפה לסוגים מסוימים של שיער, לטקסים המלווים את משיכת השיער או לדפוסי משיכת שיער
- נטייה לנשוך, ללעוס או לאכול את השיער התלוש.
- נטייה למשחק עם השיער התלוש או לשפשף אותו על השפתיים או הפנים.
- קושי עיקש להפסיק את תלישת השיער או ניסיונות חוזרים להפחית ללא הצלחה עקבית.
- מצוקה רגשית משמעותית או בעיות בעבודה, בבית הספר או במצבים חברתיים הקשורים לתלישת השיער ולתוצאות התלישה.
- אנשים רבים שסובלים מטריכוטילומניה לעיתים סובלים מבעיות נלוות כגון חיטוט בעור (עד כדי יצירת פצעים), כסיסת ציפורניים, נשיכת שפתיים. לעיתים טריכוטילומניה מתבטאת בתלישת שיער מבובות או מחיות מחמד או מחפצים שונים כגון בגדים או שמיכות.
- רוב האנשים הסובלים מטריכוטילומניה ישתדלו שתלישת השיער תעשה בהחבא ויעשו מאמצים כדי להסתיר את הבעיה מאחרים.
מאפיינים של טריכוטילומניה
ממוקד – יש אנשים שיתלשו שיער בצורה מכוונת ומודעת כשמטרת התלישה היא הקלת מתח או מצוקה שחווים.
טקסים מגוונים – ישנם אנשים שסביב תלישת השיער פיתחו מעין התנהגות טקסית מורכבת יותר, כגון בחירת שערות עם מאפיינים מסויימים, סידור השערות שנתלשו בצורה מסוימת ועוד.
אוטומטי – חלק מהאנשים והילדים שסובלים מטריכוטילומניה עושים זאת בצורה אוטומטית ולא מודעת, כלומר, כלל אינם שמים לב שהם עושים זאת ויעשו זאת בדרך אגבית, כלומר כאשר הם משועממים, במהלך קריאה או צפייה בטלוויזיה.
אותו אדם או ילד יכול לתלוש שיער הן בצורה ממוקדת והן בצורה אוטומטית, בהתאם לאיך שמרגיש ולמצב הרוח.
לרוב ישנם טריגרים ומצבים שמעוררים את ההתנהגות כגון הנחת יד על הראש או הברשת השיער.
טריכוטילומניה לרוב מקושרת למצבים רגשיים שונים
רגשות שליליים - עבור אנשים רבים עם טריכוטילומניה, תלישת השיער היא דרך להתמודד עם רגשות שליליים או לא נוח, כגון לחץ, חרדה, מתח, שעמום, בדידות, עייפות או תסכול.
רגשות חיוביים - אנשים עם טריכוטילומניה לעתים קרובות מוצאים כי משיכת שיער גורמת לסיפוק ומעין תחושה של הנאה וכן מלווה בתחושת הקלה. זהו למעשה חלק מהמנגנון שמסביר את התופעה, לפני תלישת השיער עולה תחושה של מתח או מצוקה ולאחריה תחושה של הקלה, ההקלה מהווה חיזוק להתנהגות ולמעשה מגבירה את הסיכוי שאותה התנהגות תחזור על עצמה.
טריכוטילומניה היא הפרעה כרונית וללא טיפול, הסימפטומים עלולים להחמיר לאורך הזמן וכך גם רמת המצוקה הנגרמת והפגיעה בתפקוד. נוסף לכך, טריכוטילומניה היא הפרעה שמושפעת ממצבים שונים וכך גם חומרתה, למשל, שינויים הורמונליים כתוצאה מהווסת עלולים להחמיר את הסימפטומים אצל נשים. עבור אנשים מסוימים, כאשר אינם מטופלים, עשויות להופיעה תנודות בעוצמת הסימפטומים ואף להיעלם לתקופות זמן הנעות בין שבועות ואף חודשים. אך רק לעתים נדירות, תלישת שיער תיפסק באופן ספונטני, לאחר כמה שנים מאז התפרצה.
עוד ב-mako בריאות:
>> עליתם לאחרונה במשקל? אולי זאת הסיבה
>> חוששים מסקס? יש לנו כמה טיפים בשבילכם
>> בריא או לא? כל האמת מאחורי הפריכיות
הגורמים לטריכוטילומניה
הגורמים אינם ידועים לגמרי, אך כמו במרבית ההפרעות הפסיכאטריות, הסיבות הן שילוב של סיבות גנטיות וסביבתיות.
מתי לפנות לטיפול?
אם אתה מרגיש שאתה לא יכול להפסיק לתלוש את השיער שלך או שאתה נבוך או מרגיש בושה בגלל המראה שלך שנגרם כתוצאה מתלישת השיער, כדאי לפנות לאיש מקצוע לאבחון מקצועי וטיפול פסיכותרפויטי.
גם במצבים שבהם אתה מרגיש שהתפקוד שלך או של ילדך נפגע כתוצאה מתלישת השיער, למשל בפן החברתי, אתה נמנע ממפגשים עם חברים או שהילד שלך מסתגר או סובל מדחייה חברתית כתוצאה מכך, חשוב לפנות בהקדם לטיפול מקצועי.
טריכוטילומניה היא לא רק הרגל רע, מדובר בהפרעה נפשית, וסביר שהיא לא תשתפר ללא טיפול מקצועי ומתאים .
הטיפול המומלץ לטריכטולימוניה הוא סוג של טיפול קוגניטיבי התנהגותי שנקרא אימון בהיפוך הרגלים ומטרתו היא להחליף את ההרגל הבעייתי בהתנהגות אחרת אדפטיבית יותר ופחות מסוכנת. מטרת הטיפול היא לעזור לאדם או לילד לזהות את הדחף לתלישת השיער לפני התלישה וכן למידת דרכים אחרות להרגעה והפחתת המתח שנוצר לפני תלישת השיער. בנוסף, במהלך הטיפול מנסים לאתר גם מחשבות או תפיסות לא יעילות שעלולות להחמיר את הבעיה.
ישנן גם תרופות שעשויות לעזור להפחית את הדחף, כגון תרופות כנגד דיכאון ממשפחת ה SSRI אך גם סוגים אחרים של תרופות.
גורמי סיכון להתפתחות טריכוטילומניה
היסטוריה משפחתית – גנטיקה משחקת תפקיד בהתפתחות טריכוטילומניה ואנשים שיש להם בן משפחה הסובל מטריכוטילומניה או מהפרעות מאותה "משפחה" נמצאים בסיכון גבוה יותר להתפתחות הבעיה (הפרעות המשויכות לספקטרום האובססיבי קומפולסיבי).
גיל – טריכוטילומניה מתפתחת בדרך כלל החל בשנות העשרה. גם תינוקות נוטים למשוך ואף לתלוש שערות אך במקרה זה לא מדובר בטריכוטילומניה בדרך כלל והבעיה לרוב נעלמת מעצמה.
הפרעות פסיכולוגיות אחרות – אנשים הסובלים מטריכוטילומניה לעיתים סובלים מהפרעות נוספות במקביל. ההפרעות הנפוצות שמופיעות יחד עם טריכוטילומניה הן דיכאון, חרדה או הפרעה אובססיבית-כפייתית (OCD).
לחץ – מצבים מלחיצים מאוד או אירועים מעוררי סטרס עלולים לגרום לטריכוטילומניה אצל אנשים מסוימים, כמו כן סטרס מהווה גורם שמחמיר את הופעת הסימפטומים אצל מי שכבר אובחן.
מחקרים מראים שטריכוטילומניה יותר נפוצה בקרב נשים, אך יכול להיות שההסבר לכך אחר ולמעשה הסיבה היא שנשים פשוט פונות יותר לעזרה כאשר הן נמצאות במצוקה. בילדות המוקדמת, נראה כי בנים ובנות סובלים מטריכוטילומניה במידה שווה.
סיבוכים של טריכוטילומניה
למרות שלעיתים אנשים נוטים לזלזל בטריכוטילומניה ובסימפטומים שלה, עלולות להיות לה השלכות שליליות על החיים. סיבוכים של טריכוטילומניה עשויים לכלול:
מצוקה רגשית – אנשים רבים עם טריכוטילומניה מדווחים על תחושת בושה, השפלה ומבוכה. הם עשויים לחוות פגיעה בהערכה העצמית, דיכאון, חרדה ואף לפתח התמכרות לאלכוהול או סמים כתוצאה ממצבם והמצוקה הרגשית שבה נתונים.
בעיות בתפקוד חברתי ותפקוד במישור התעסוקתי – מבוכה הנובעת מתלישת שיער עלולה להוביל להמנעות מפעילויות חברתיות או פעילויות שקשורות לעבודה וכתוצאה לגרום להתרחקות ונסיגה חברתית ואף לפגוע בהזדמנויות תעסוקתיות כגון קידום. אנשים עם טריכטילומניה לעיתים כל כך מתביישים במצבם שהם בוחרים להסתיר את הקרחות בעזרת פאות או ריסים מלאכותיים בגלל החשש שמצבם יחשף. יש שמתביישים כל כך במצבם שהם עשויים להימנע מיחסים אינטימיים מחשש שסודם יתגלה.
פגיעה בעור ונזק לשיער – תלישת שיער קבועה עלולה לגרום לפצעים, הצטלקויות ונזקים בעור ולשיער. תלישת השיער עלולה לגרום לזיהומים בעור הקרקפת או באזורים אחרים שמהם נתלש השיער. נזקים כאלו עלולים לגרום לנזק בלתי הפיך שאף עשוי לפגוע לצמיתות ביכולת השיער לצמוח מחדש.
כדורי שיער – כפי שתואר קודם לכן, יש אנשים שנוטים להתעסק עם השיער שתלשו ואף לאכול אותו. הצטברות שיער במערכת העיכול עלולה לגרום להיווצרות של כדורי שיער במערכת העיכול ואלו עלולים להיות מסוכנים מאד ולגרום לירידה במשקל, הקאות ובמקרים חמורים אף למוות.
* אלעד דהן הוא עו"ס קליני, פסיכותרפיסט, מנהל את מרכז רימון – מומחים בטיפול פסיכולוגי בפריסה ארצית