אנדומטריוזיס היא מחלה גינקולוגית כרונית, דלקתית ותלוית אסטרוגן, הנגרמת מתאים דמויי רירית הרחם (אנדומטריום) מחוץ לרחם, שמתמקמים באזורים שונים בגוף, בעיקר באזור האגן. המחלה פוגעת בכ-10% מהנשים בגיל הפריון, פעמים רבות למן הווסת הראשונה, ומספר החולות בעולם מוערך בכ-200 מיליון. המחלה גורמת לרוב לכאבי אגן וגב קשים, שמחמירים במהלך הביוץ או הווסת, כאבים ביחסי מין, בעיות עיכול, קשיי פריון ועוד, ופוגעת באופן משמעותי באיכות החיים של החולות בה.
ועדיין יש כאלו שמרשים לעצמם לזלזל במחלה, להתייחס אליה כרגע חולף של כאב ולצפות מהנשים שחולות בה להמשיך ולתפקד כרגיל. בשביל כל אלו וגם בשבילכן הנשים שכבר יודעות מהי המחלה והסבל שהיא גורמת, 5 משפטים שצריכים לעבור מן העולם:
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
- זה בראש שלך. זה לא. הכאב באנדומטריוזיס אמיתי, חזק ולעתים אף משתק וממש לא מדובר בכאב מומצא. בעבר לקח בערך 10 שנים לאיבחון המחלה. כיום, ישנה מודעות רבה יותר בקרב החולות ובקרב רופאים, שיוכלו לקצר זמן האיבחון ועם זאת, עדיין נדרש חודש להעלאת המודעות למחלה הכרונית ש-1 מ-10 נשים סובלות ממנה.
- לכולן כואב בזמן מחזור. אין קשר. כאב האנדומטריוזיס לא דומה לכאבי מחזור "רגילים". מדובר במחלה ממשית. רקמה תוך רחמית גדלה גם מחוץ לרחם – על השחלות, בחלל הבטן והאגן. כאשר הרחם מתכווץ בזמן המחזור, כך גם הרקמה שגדלה מחוץ לו ומדובר בכאבים בלתי נסבלים.
- תנוחי קצת ויעבור לך. הלוואי. אנדומטריוזיס זו מחלה כרונית. היא לא עוברת במנוחה ולא בשימוש במשככי כאבים. לעיתים היא דורשת התערבות כירורגית (תלוי בחומרת המחלה ודרגתה), עד לרמת כריתת האיברים הנגועים (רחם, שחלות ועוד).
- את בסטרס, בגלל זה את מרגישה כך. הוכח חד משמעית שאנדומטריוזיס אינה מחלה פסיכוסומטית. מדובר בנגעים בגוף החולה שניתן לדגום בניתוח לפרוסקופי. הגורם למחלה אינו נפשי.
- לא נורא, כמה ימים וזה עובר. לא נכון. ישנן חולות במחלה שסובלות מתסמיניה רוב החודש, לא רק סביב הווסת. לא מדובר בכאבים בלבד, אלא גם בתסמינים הנוגעים למערכת העיכול, עייפות ועוד.
ד"ר שרי פרוצ'י שגיב, מנהלת מחקר ופיתוח בחברת Gynica