האביב הוא עונת השנה המלבלבת ביותר שהסממן הבולט ביותר שלו הוא פריחה והתחדשות של צמחים רבים. עם זאת, יש לציין כי עם בוא האביב גם העור שלנו פורח ומגיב בצורה אלרגנית. לכן, מומלץ לדעת מהן התופעות האלרגיות הבולטות בעונת האביב שעלולות להתפרץ בעור, כיצד ניתן לזהות אותן ומהן דרכי הטיפול.
אקזמה
אקזמה היא הגדרה כוללת למצבים דלקתיים כרוניים של העור. היא נובעת מרגישות אלרגית של העור המתבטאת במשטח אדום, יבש ומגרד המופיע באזורי גוף שונים. האקזמה גורמת לגרד עז שעלול אף להתפתח לדימומים או לשלפוחיות. בגלל האלרגיה תאי דם לבנים מגיעים לעור, ונוצרת הפרשה של גורמים פעילים מתאי הדם המעודדים את הדלקת. זהו תהליך המעודד את עצמו.
סימפטומים: עור יבש, עבה, אודם, גרוד, דלקת, קשקשת, שלפוחיות קטנות, השלפוחיות יכולות להתאחד וליצור שטחים רצופים של עור מודלק שלאחר מכן יתכסה בקרום. סופו של התהליך התבטא בהתקשות העור והתכסותו בקשקשים.
מיקום: פנים, ידיים, פרקי ידיים וחלקים פנימיים של מרפקים וברכיים.
האקזמה יכולה להימשך חודשים ואפילו שנים. היא יכולה להופיע ולהיעלם כלעומת שבאה ויכולה לחזור ולהופיע. רוב מומחי העור אינם מסוגלים להסביר תופעה זו. האקזמה אינה גורמת נזק לבריאות אך היא מטרידה ופוגעת בשלמות העור עד לסכנת זיהום.
>> "ליל האירוע": השנה שבה למדנו על אקזמה
אקנה
כ-70 מהאוכלוסייה סובלת מאקנה בדרגות שונות. אקנה יכולה להתפתח מגיל הינקות ועד גיל המעבר. נגעי האקנה מתפתחים באזורי הגוף העשירים בבלוטות חלב. בפנים, בעורף, בכתפיים, בחזה ובגב.
הגורמים לאקנה: שינוים הורמונליים, שגשוג חיידקי (של חיידק הפ. אקנה) גנטיקה וסטרס. מזג אוויר יכול להשפיע גם כן על הופעת האקנה. באזורים בעלי לחות קיצונית אנו נוטים להגיב ביובש או בהזעת יתר, אלו יכולים גם כן לגרום להתפרצויות אקנתיות.
שימוש בתכשירי קוסמטיקה שהם מצד אחד פעילים ומצד שני לא מייבשים מדי את העור ופוגעים בבריאותו, תוך הקפדה על היגיינה, יטפל בהתפרצויות קיימות וימנע התפרצויות עתידיות.
תכשירים הגורמים להשלה קבועה ועדינה של תאי עור כדי למנוע סתימות של זקיקי השערה, תכשירים בעל רכיבים אנטי דלקתיים המטפלים בשגשוג חיידק הפ. אקנה ותכשירי לחות נטולי שומן המונעים ייבוש יתר של העור.
>> תרופות סבתא לאקנה שרופאי עור מאשרים
סבוריאה
מחלת עור כרונית המופיעה באזורים עשירים בבלוטות חלב, בייחוד בפנים, בקרקפת, בבתי השחי ובמפשעות. שכיחות המחלה היא אצל כ-15 אחוז מהאוכלוסייה, ונפוצה יותר אצל גברים. אצל כ-5 אחוזים היא מתפרצת באופן חמור. גורם המחלה הוא פעילות מוגברת של בלוטות החלב ועודף יצירת סבום (מכאן שמה), המוביל לנשירה תכופה יותר של תאי קרטין המתבטאת בקשקשת.
הסבוריאה מתבטאת בעור אדמדם ורדרד ומבריק עם קשקשת עדינה, והפרשת חלב מוגברת. לפעמים מלווה בתחושת גרד. בהיעדר טיפול, הקשקשים יתעבו ויקבלו גוון צהבהב.
גורמים לסבוריאה: תורשה, בעיות הורמונליות, סטרס – סבוריאה היא מחלה פסיכוסומטית, גורמים אטמוספריים: מזג אוויר קר וחם ולחות, תזונה – יש מזונות שמחמירים את המחלה, ומחסור בוויטמין B12 ו-B6. יש הנחה שסוג מסוים של פטריית שמר מתרבה על השומן של העור ומייצר חומרים המגרים את העור באותם אזורים.
>> זה מה שקורה לגוף כשמפסיקים לקיים יחסי מין
>> הגיעה לעשות החלקה וגוונים ויצאה עם צלקות
>> חייכו! מצאנו טריק פשוט להלבנת שיניים בבית
קיימים שני סוגים של סבוריאה:
סבוריאה אולאוזה (סבוריאה שמנה) הסוג הנפוץ יותר. הופעת קשקשת שמנונית המתלווה לעור שמן, באזורים העשירים בבלוטות חלב. העור שמנוני, מבריק, חם, והנקבוביות פעורות.
סבוריאה סיקה (סבוריאה יבשה) מתלווה לעור יבש ונורמלי. שכיחה מסביב לפה ובלחיים. העור אדמדם ומתקלף אך אינו מבריק. סבוריאה סיקה שכיחה בעונות המעבר.
סבוריאה דרמטיטיס (סבוריאה דלקתית): סבוריאה עם תהליך דלקתי מזיהום של חיידק הסטפילוקוקוס.
מאפיינים: העור שומני, אדום, קשקשת עבה, בצקת, העור מפריש הפרשה מוגלתית ונוצרים גלדים. העור מגורה, מגרד וצורב.
מיקום שכיח: פנים, קרקפת, צוואר, בית שחי ומפשעות.
טיפול רפואי בסבוריאה: סבוריאה היא דלקת כרונית ולא ניתן להעלימה אלא לדכא ולהקל את הסימפטומים. משחות עם קורטיזון (סטרואידים) או אנטיביוטיקה להרגעת הדלקת והמסת הגלדים. שימוש ממושך עלול לגרום לנזקים כמו התפתחות עור דק ונימיות עור מורחבות. לקשקשת משתמשים בשמפו המכיל חומרים כמו: צינק פיריתיון, סלניום סולפיד, תוצרי זפת מזוככים או חומרים כנגד פטריות למשל קטוקונאזול.
טיפול קוסמטי בעור סבוריאי: חומרים מרגיעים וחומרים לחותניים על בסיס מימי.
* חוה זינגבוים היא מייסדת ומנכ"לית של תאגיד קוסמטיקה