בזמן האחרון אני מרגישה שכל מי שאני מדברת איתה מספרת לי שהיא חווה נשירת שיער מסיבית. למה זה קורה, ומה יש דווקא בתקופה הנוכחית שמשפיע על העניין? בואו נדבר על זה רגע.
ובכן, באופן טבעי ונורמלי השיער שלנו מתחדש וגם נושר כל הזמן. בכל יום נושרות בין 50 – 100 שערות אשר מתחדשות בקצב דומה. לרוב זה לא מורגש או מפריע כי אנחנו פשוט לא שמים לב לכך. לעומת זאת, הרגע הזה שבו אתן מעבירות יד או מסרק בשיער ונשארות עם גוש שיער – פה כבר אפשר לדבר על נשירה.
אז מה גורם לתופעה דווקא עכשיו?
בגדול, לנשירת שיער ישנם כמה גורמים ידועים ומוכרים, כמו למשל: תת פעילות של בלוטת התריס, מחסור בברזל/אבץ, סטרס, מחסור בוויטמינים ומינרלים, לידה, מחלות שונות ונטילת תרופות. הסיבה שרבות מאיתנו מתלוננות על הבעיה דווקא בתקופה הנוכחית, ככל הנראה קשורה לשני היבטים אחרים.
קורונה: לפני כחודשיים התמודדנו עם גל קורונה משמעותי שמאות אלפים נדבקו בו, ורבים מהם בפעם שנייה והשלישית. חלק מהנשים שחוות נשירה הן מחלימות קורונה שכלל לא מודעות לכך שחלו, מכיוון שמחלתן הייתה א-סימפטומטית. כיום יודעים לומר שמדובר בתסמין פוסט קורונה ידוע, ולכן יש סיכוי לא רע בכלל שהנשירה שאתן חוות כרגע קשורה לעובדה שחליתן, בעיקר אם אתן לא נוטות לסבול מהבעיה.
חילופי העונות: שמתן לב ששקט מסביב? הילדים כבר חזרו למסגרות והחצב פורח, מה שמעיד על כך שהסתיו כאן. זוהי בדיוק התקופה שבה העלים נושרים וגם פרוות החיות מתעבה ומכינה אותם להתמודדות עם הקור. כיוון שגם נשים וגברים הם חלק ממחזור הטבע השנתי, רבים מהם מדווחים על נשירת שיער בכל שנה בסתיו.
תכלס' – מה עושים?
אחרי שהבנו שיש די הרבה סיבות שיכולות להסביר את הנשירה, הגיע הזמן לדבר על - מה עושים? אז קודם כל, חשוב לאתר את מקור הבעיה, שם טמון הפתרון. אם למשל בדיקות הדם שלכן מצביעות על תת פעילות של בלוטת התריס, תוכלו לנסות לאזן אותה בעזרת תזונה לאחר התייעצות עם נטורופת; או באמצעות טיפול תרופתי בהמלצת רופא.
לעומת זאת, מחסור במינרלים אפשר להשלים על ידי שימוש בתוספים או באמצעות שינוי תזונתי, אבל חשוב לעשות את זה בהתאם להמלצת מומחה רלוונטי. חשוב למשל לדעת שאבץ למשל לא רצוי ליטול מעבר לחודשיים. אחרי חודשיים של נטילה, תוכלו לתחזק את התוצאות בעזרת אכילת חופן גרעיני דלעת ביום.
יש להיזהר גם מנטילת ברזל שלא לצורך, משום שמדובר במינרל שכאשר הוא נמצא בעודף, הוא שוקע בכלי הדם באופן שעשוי לגרום לחסימות.
כמו כן, אפשר להעשיר את התזונה ולהשתמש בסרפד חלוט כבסיס לתבשילים אהובים – ממרק, דרך אורז ועד קינואה. גם הוספת מאש לתזונה היומית עשויה לשפר את מצב מאגרי הברזל.
אם הנשירה החלה לאחר מחלת קורונה או אחרת, חיזוק מערכת החיסון יועיל. מומלץ להגביר צריכת עלים ירוקים ולאכול ירקות, שורשים, בטטה, גזר, דלעת, דלורית, דלעת ערמונים. תוכלו לשתות חליטת אסטרגלוס באופן יומי בתוספת חופן גרעיני דלעת ליום, אותם רצוי לטחון. תוכלי להוסיף אותם לשייק/יוגורט/ דייסה/ סלט ועוד.
כנגד חילופי העונות אין הרבה הרבה מה לעשות כמובן, מלבד לחכות שהחורף יחלוף לו. הקפידו להניח לשערכן להתאוורר באופן פזור לעיתים קרובות, והימנעו מאיסופו באופן הדוק מדי שגורם לשבירתו. בנוסף, הימנעו מחבישת כובעים לזמנים ממושכים או בחרו בכובעי מצחייה שבהם הקרקפת לא חסומה ומזיעה.
תוכלי להשתמש גם בשמן אתרי רוזמרין. טפטפי 5 טיפות על כריות האצבעות שלך במקלחת ועסי את הקרקפת. תנועות העיסוי וגם השמן עצמו, ישפרו את זרימת הדם לקרקפת, דבר שישפר את התחדשות השיער. לאחר העיסוי תוכלי לחפוף כרגיל.
אגב חפיפות, המלצת הספרים היא לחפוף לסירוגין - יום כן ויום לא. חפיפה מוגברת או מועטה, גם הן עשויות להגביר נשירה. ואם כבר הזכרנו את הספרים והספריות שלנו, אם אתן סובלות מהבעיה, זה זמן טוב להתחדש בתספורת. שיער עם קצוות מפוצלים, ארוך וכבד, מקשה על התחדשות. במקביל, שווה לחכות עם צבע או החלקות למועד אחר ולא לבצע אותם בזמן נשירה משמעותית, אלא אם מדובר בהחלקות משקמות הנעשות באישור משרד הבריאות אצל בעלי מקצוע מנוסים.
והכי חשוב - להתמיד. מחזור החיים הממוצע של שערה נמשך כשלושה חודשים. זה אומר שנדרש להתמיד בכל שינוי שאתן עושות במטרה לראות שיפור במצב השיער, לפחות 3 חודשים כדי לראות שיפור משמעותי.
הכותבת אורטל ברובין - חן היא נטורופתית N.D