כל אמא מכירה את זה - לפתע, בלי כל אזהרה מוקדמת, השיער מתחיל לגרד ורק המחשבה על כך שהילד הדביק את בני ביתו בכינים עושה חלחלה. פלאשבק גדול לילדות, טיפולים, מסרק ובמקרה הטוב זה עוזר, במקרה הרע זה לא עובר. חושבים שאתם יודעים הכול על הטפילים המטרידים שמתגנבים לכם לשיער מדי פעם? ליקטנו עבורכם 10 מיתוסים שיגרמו לכם להבין קצת יותר את היצור שהתביית לכם על הראש ואולי סוף סוף להפסיק לגרד:
כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
1. כינה אחת מטילה המון ביצים
נכון. הכינה היא טפיל פורה למדי, והיא מטילה בין 50-150 ביצים במחזור החיים שלה. כדי להטיל ביצים, הכינה הנקבה זקוקה לזיווג עם זכר. יכול להיות מצב שבו כינה עברה לראש נקי אחרי ההזדווגות שלה ושם היא תטיל את הביצים.
2. חשוב לשים כובע רחצה בבריכה כדי לא להידבק בכינים
לא נכון. אין שום סיבה ביולוגית שתתמוך ברעיון הזה, הסביבה הטבעית של הכינה אינה מים אלא פדחת שעירה. כשכינה נמצאת על שיער רטוב, היא פשוט אחוזת בשיער חזק יותר ומחכה שהוא יתייבש.
3. כינים קופצות מראש לראש
לא נכון. הכינה מטפסת ועוברת מראש לראש במגע פיזי, יש לה בוהן וציפורן, והיא פשוט זוחלת לנו על הראש. היא לא קופצת משיער לשיער ואין לה יכולת לעוף, לכן מחייב שיהיה מגע פיזי בין שני ראשים כדי שהיא תעבור משיער נגוע ללא נגוע.
4. טיפול ידני הוא הטוב ביותר
לא נכון. הכינה פוחדת מאור ולכן, בזמן שאנו מחפשים אותה, היא נעלמת בין השבילים. מסרק צפוף להסרת כינים הוא בטוח יותר לאבחון והוצאת כינים מאשר טיפול ידני. בנוסף, מלבד הוצאת הכינים מהשיער, המסרק גם יכול לפגום בביצים, ובכך למנוע מהן להיבקע.
5. כינים יש רק לבנות
לא נכון. אמנם לבנות יש עד פי 5-10 יותר כינים מלבנים, אך ההסבר לכך הוא אורך השיער וגם נטייה למגע וקרבה בין בנות לעומת בנים. לכינה יותר קל לעבור מראש לראש כאשר השיער ארוך, אך גם לבנים בעלי שיער קצר יכולות להיות כינים.
עוד ב-mako בריאות:
>> נמאס לכם מטונה? נחשו כמה חלבון יש במאכלים הבאים
>> "המחלה שלי שקופה, אבל אני לא": החיים עם פיברומיאלגיה
>> איך נפטרים מריח רע מכפות הרגליים? הטיפים הכי הזויים שיש ברשת
6. כשיש כינים יש להחליף בתכיפות מצעים ומגבות
לא נכון. הכינה זקוקה למנת דם מראשכם 5 פעמים ביום, וסביבת החיים שלה צריכה להיות חמימה- 35 מעלות ובעלת לחות גבוהה. אין לה יכולת ושום רצון להגיע למקומות אחרים שנמצאים מחוץ לראשכם. אם היא במקרה נופלת מהראש לכרית או לסדין, היא תגסוס במשך כ-12-15 שעות אבל לא תשרוד זמן רב. אין צורך להתעסק במצעים, בגדים, וגם לא צריך להתחיל לרסס את הספות והשטיחים.
7. כשילד מגרד את הראש, סימן שהוא נדבק אתמול מילד אחר
לא נכון. כשמגלים כינים בראש הילד, זה אומר שהבעיה כבר קיימת לפחות חודש או חודשיים. את המגע הראשוני עם הטפיל לא ממש מרגישים, בתקופה של שבועיים עד שלוש אחריו יש תגובה מינורית, ורק כעבור חודש או חודשיים נוצרת תגובה מקומית חזקה יותר- הגירוד הטיפוסי לכינים.
8. אם יש ביצים – יש כינים
לא מדויק. כינה מטילה ביצה קרוב לקרקפת, עד כ-3 מ"מ, משום שהטמפרטורה שם גבוהה יותר. אחרי 6-9 ימים הכינה עוזבת את הקליפה ויוצאת החוצה. הקליפה נשארת דבוקה לשיער עד 8 חודשים, והשיער גדל בערך בסנטימטר בכל חודש. כל ביצה שרחוקה מהקרקפת מעל חצי ס"מ היא באופן עקרוני מתה או ריקה, אבל יכולה להישאר שם עד כשמונה חודשים.
9. אם הילד מגרד – יש כינים
לא בטוח. גירוד יכול להיות בשל יובש בעור, סיבות קליניות או רפואיות. כשהכינה מוצצת דם היא מזריקה לתוך העור חומר אנטי קרישתי שגורם לגירוד ונשאר בעור עד שבוע. כלומר שגם לאחר טיפול מוצלח הגירוד יכול להימשך עד כשבוע ימים.
10. שמן רוזמרין ידחה את הכינים
לא מדויק. השיטה של מריחת השמן מאחורי האוזניים או על הגוף איננה יעילה ואף יכולה לגרום לאלרגיה בעור. בנוסף, שמפו או מרכך המכילים רוזמרין אינם יעילים כנגד הדבקה בכינים, וזאת מהסיבה של ריכוז נמוך של השמן. עם זאת, מריחה של 3-5 טיפות (לפי עובי השיער) של רוזמרין, על אזורים שונים של הקרקפת ופיזור השמן לכל אורך השיער בעזרת מברשת, בכל בוקר לפני שהילד יוצא לגן או בית הספר, יכול למנוע הדבקה חדשה בכינמת. החומר לא יהרוג כינים קיימות, ויש להשתמש בו על שיער נקי מכינים.
* ייעוץ לכתבה: פרופ' קוסטה ממוצ'גלו, חוקר ומרצה ביחידה לפרזיטולוגיה, במחלקת מיקרוביולוגיה וגנטיקה מולקולארית, בבית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית, עין כרם, ירושלים.