המגמה המובילה בשנים האחרונות בטיפול בסוכרת מסוג 2 היא באמצעות טיפול בכדור המפנה את הסוכר העודף בכליה דרך השתן ונוסף להורדת ערכי הסוכר מסייע להפחתה במשקל ובהורדת לחץ הדם. ההשפעה המיטיבה של מנגנון תרופות אלו, מסוג מעכבי ה SGLT2, על סוכרתיים מסוג 2 הביא למחקרים גם עבור סוכרתיים מסוג 1. אצל חולי סוכרת סוג 1, או בשמה העממי סוכרת נעורים, הלבלב פסק לייצר אינסולין ועל כן הטיפול המרכזי לחולים הוא בזריקות אינסולין, אותם הם חייבים להזריק מספר פעמים ביום. על אף היעילות הגבוהה של תכשירי האינסולין, עדיין כ-30 אחוז מהם אינם מאוזנים. בעיה נוספת של חולי סוכרת סוג 1 היא שאינסולין בשימוש מתמשך עלול לעודד עלייה במשקל ולמשקל עודף השפעה גם על מצב המחלה ונזקיה. חולי סוכרת נעורים, שחלקם חלו בגיל צעיר ומכאן שמה העממי, ממשיכים לחיות עם סוכרת כל החיים ולכן מרבית מהסוכרתיים מסוג 1 הם בוגרים וחייבים להמשיך להזריק כל חייהם.
הרעיון לתת טיפול של חוסם SGLT2 לחולי סוכרת סוג 1 עלה גם בעבר, אך המומחים הביעו חשש מנתינת תרופה זו לסוכרתיים מסוג 1 מהחשש ליצירת חמצת. מתן כדור משתן סוכר גורם לירידת הסוכר בדם ולהפחתת מינון האינסולין, דבר שיכול לגרום לעליה בפירוק השומן לחומצות שומן ואף הופכות בחלקן לקטונים, שמעלים את חומציות הדם ועלולים בריכוז גבוהה לסכן חיים. מסביר פרופ' איתמר רז יו"ר המועצה הלאומית לסוכרת, "מחקר ראשוני מצומצם, הראה שלתרופה יעילות גבוהה בהורדת ערכי הסוכר בדם, ייצוב המחלה קרי שמירת ערכי סוכר מאוזנים,שאף מפחית מצב מסוכן של היפוגליקמיה (ירידה חדה ברמות הסוכר, מצב שמסכן חיים) וכמו כן ירידה במשקל בשל פינוי הסוכר בשתן. מהמחקר הראשון הסיקו שהקבוצה הטיפולית של מעכבי ה- SGLT2יכולה להיות טובה לטיפול בסוכרת סוג 1 ואף להוריד את אירועי ההיפוגליקמיה.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
מחקר חדש ופורץ דרך
התוצאות הראשוניות על יעילות מעכבי ה-SGLT2אצל חולי סוכרת סוג 1 הביאו את החוקרים לבצע מחקרים נוספים. בשורה חדשה ומשמעותית נרשמה לאחרונה, עם פרסום של מחקר חדש, באשר לשימוש בתרופה פורסיגה, כדור מקבוצת SGLT2,כטיפול הניתן כתוספת לזריקות האינסולין, לסוכרתיים סוג 1. במחקר גדול שפורסם בכנס איגוד רופאי הסוכרת האמריקאית, ה ADA שהתקיים בימים האחרונים באורלנדו, פורסמו תוצאות מחקר עם בשורה פורצת דרך בתחום, מסביב פרופ' רז, שאלת המחקר היתה 'האם השימוש בפורסיגה יעילה לסוכרתיים מסוג 1 והאם יש סיכון במתן שלה'. המחקר הקליני בשם ה DEPICT נעשה על 820 סוכרתיים סוג 1 שכולם מטופלים באינסולין (ארבעה סוגים שונים של אינסולין), שליש קיבלו פלצבו (תרופת דמה), שליש קיבלו את התרופה פורסיגה (מקבוצת ה SGLT2), ברמת 5 מ"ג, ושליש קיבלו את אותה תרופה במינון 10 מ"ג. המחקר ארך 24 שבועות ותוצאותיו מהוות סמן משמעותי בטיפול העתידי בסוכרת סוג 1. תוצאות המחקר הראו ירידה ניכרת ברמות ההמוגלובין המסוכרר A1C, הורדה ניכרת בווריאביליות (תנודתיות של רמות הסוכר שמאד אופיינית בקרב סוכרתיים סוג 1), ואף נרשמה ירידה באירועי ההיפוגליקמיה. נוסף, נרשמה ירידה בכמות האינסולין שנטלו החולים ברמה של כ-10 אחוזים. השפעת הטיפול החדש על הפחתה במשקל הביאה גם לירידה של 3-4 אחוז במשקל החולים, שינוי מבורך שתורם גם הוא לאיזון מצב המחלה.
התרופה נמצאה בטוחה וכאמור מאוד יעילה עם מעט יותר מקרי חמצת אצל החולים שנטלו אותה. במחקר נרשמו 0 מקרי חמצת בקרב נוטלי הפלצבו ובקרב נוטלי התרופה, נרשמו 2 אחוז מקרי חמצת. ברוב המקרים, מדובר בחמצת קלה וניתנת לפתרון ללא צורך באשפוז. רק בשלושה מקרים נרשמה דרגה קשה שהצריכה אשפוז וטיפול אינטנסיבי. כדי להתמודד עם תופעת לוואי זו, יש כיום מכשיר לבדיקת קטונים, וברגע שהמטופל נמצא במעקב אצל מומחה לטיפול בסוכרת סוג 1, ניתן לטפל במצב שכזה באופן מיידי ולא להגיע למצבי קיצון.
>> נגמלה מארבעה דברים בלבד - והשילה 70 ק"ג
>> הטעות החמורה שאתם עושים כשאתם מפשירים דגים
>> 5 פריטים שאסור להשאיר ברכב ביום חם
שאלת השאלות - סוכרתיים מסוג 1 יכולים כבר להשתמש בתרופה? חשוב להדגיש בשלב זה שההתוויה לטיפול בחולי סוכרת סוג 1 עדיין לא קיימת, אך המומחים חושבים שלאור המחקר האחרון והמחקרים שקדמו לו צפויות הרשויות בעולם לאשרו בקרוב. על כל פנים, יש לזכור שסוכרת סוג 1 היא מחלה שונה ממגפת הסוכרת הרווחת בציבור מסוג 2 ומחייבת טיפול ומעקב אצל מומחה לסוג 1, גם באופציה טיפולית זו.
נראה שאנחנו עומדים בפתחו של עידן חדש חולי סוכרת מסוג 1 צפויים לקבל טיפול בכדור נוסף לאינסולין בהזרקה, עם פוטנציאל אמיתי לשבור את הסוכרת העקשנית ולתרום לאיזון המחלה.