להביט על אזור החלציים של הבחור המתוק שהכרתן ולחשוב "מה לעזאזל קורה שם?!" זה לא מגניב, גם לא כשאתם מכירים בחורה חדשה. כדי שלא תהיו מופתעים ברגע הלוהט, בואו לפחות תכירו את הצד הלא מאוד סקסי של סקס. "מחלות מין הן מחלות שמועברות במגע מיני והביטוי שלהן הוא בדרך כלל באזור איבר המין", אומרת ד"ר מרינה לנדאו, מומחית ברפואת עור במכבי שירותי בריאות. "יש מחלות שמופיעות באזור איבר המין ואינן מחלות מין, לדוגמה קנדידה (פטרייה), או גידולים שונים כמו שומות או במקרה של סרטן עור. מחלות כמו נגיף ה-HIV או צהבת זיהומית B ו-C מועברות במגע מיני, אך הביטוי שלהן הוא לא באיבר המין ולכן הן לא נחשבות למחלות מין". לנדאו מדגישה כי איבר מין הוא מושג נרחב, שכולל לא פעם גם את פי הטבעת והפה עקב קיום יחסי מין במגוון צורות וסגנונות שונים.
מחלות מין מתבטאות בעיקר בנגעים (פצע או יבלת) ובהפרשה. אצל גברים ההפרשה מהשופכה וקל לזהותה, אצל נשים קיימת הפרשה טבעית מהנרתיק, ולכן מחלות שעיקר ביטויין הוא הפרשה, יכולות לעבור אצל אישה ללא אבחנה וטיפול. "כל פצע באזור איבר המין, שלא חולף תוך מספר ימים מחייב בדיקת רופא", אומרת ד"ר לנדאו. "גם כל הפרשה מהשופכה אצל גבר מחייבת בדיקת רופא. כל שינוי בהפרשה אצל אישה - במיוחד אם היא מלווה בצריבה ו/או כאב בטן תחתונה, מחייב בדיקת רופא". בהקשר לכך, חשוב לדעת כי בישראל ישנו חוק האומר שנערות מתחת לגיל 18 זכאיות ללכת לגניקולוג מבלי שההורים ידעו על כך, אך עדיין, נערות רבות לא הולכות כי חוששות שההורים יגלו.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
אז מהן מחלות המין הכי נפוצות? ריכזנו עבורכם:
1. קונדילומה
קונדילומה היא מחלה שמתבטאת ביבלות וירליות הנגרמות על ידי הווירוס HPV (פפילומה וירוס). המחלה מאוד נפוצה ועל פי הערכות 27 אחוז מכלל האוכלוסייה הפעילה מינית נגועה בו, וביניהם 45 אחוז מאוכלוסיית בני ה-14 עד 19. אצל הגבר היבלות יופיעו על איבר המין או בסביבתו ובפי הטבעת, ואצל האישה בנרתיק ובצוואר הרחם. בנוסף, יכולים להופיע גרד ואי נוחות באיבר המין. במקרים רבים האישה בכלל לא מודעת להיותה מודבקת וממשיכה להדביק בני זוג נוספים. ניתן לאבחן את היבלות בבדיקה שגרתית אצל הגניקולוג או אצל רופא עור.
טיפול: הטיפול הוא באמצעות צריבה של היבלות. בין היתר, בעזרת משחה, חנקן נוזלי או לייזר, תלוי באופי היבלות. מדובר בטיפול לא מאוד נעים, עם זאת, מה שבאמת לא נעים במחלה הזו הוא שחלק מהזנים של הפפילומה (הווירוס שגורם לקנדילומה) יכולים גם לגרום להתפתחות סרטן צוואר הרחם אצל נשים. זו הסיבה שבשנים האחרונות נכנס החיסון למערכת הבריאות. כאמור, החיסון לא תופס כנגד כל סוגי הפפילומה, אלא רק לאלה בעלי הפוטנציאל המסרטן. רק לא מזמן משרד הבריאות הכניס את החיסון לסל הבריאות הממלכתי גם לבנים. כך, גם בנים ובנות בכיתה ח' יקבלו את החיסון מהאחות בבית הספר. אך גם נשים עד גיל 45 יכולה לרכוש את החיסון באופן פרטי בבתי המרקחת, העלות תלויה בסוג הביטוח הרפואי ובמידת ההשתתפות העצמית. לרוב מדובר בסכום של מאות שקלים.
2. הרפס גניטאלי
בדומה לפצעי חום בשפתיים, הרפס באיברי המין, הנקרא גם הרפס גנטאלי, נגרם ע"י נגיף ההרפס סימפלקס, והוא מתבטא בשלפוחיות כואבות באזור איברי המין. השלפוחיות פוקעות במהירות ומשאירות פצעים כואבים. לעתים מופיעים חום והתנפחות בלוטות לימפה במפשעות. מי שנדבק בהרפס, עלול לסבול מהתקפים חוזרים של המחלה במהלך החיים שאינם קשורים להדבקה חוזרת ע"י מגע מיני אלא לרה-אקטיבציה (פעולה מחדש) של הווירוס. הרפס באברי המין לרוב מועבר בזמן קיום יחסי מין (נרתיקיים, אנאליים או אוראליים) עם אדם נגוע – גם אם לא הופיעו סימפטומים למחלה.
טיפול: לא ניתן לרפא הרפס גניטאלי, אך כן אפשר להקל על התסמינים באמצעות תכשירים אנטי-ויראליים.
3. כלמידיה
מחלה חיידקית המתבטאת בהפרשה מוגלתית מהשופכה, צריבה במתן שתן, דימום מהנרתיק, כאבי בטן תחתונה וכאב במהלך קיום יחסי מין. כלמידיה נגרמת ע"י החיידק Chlamydia trachomatis והיא יכולה להופיע באברי המין אך גם בלחמית העין. היא מועברת בקיום יחסי מין – אך יכולה גם לעבור מאם לבנה במהלך הריון. בגלל שאצל נשים יש הפרשה "טבעית" מהנרתיק, ללא הסימנים המתלווים (חום וצריבה במתן שתן), המחלה נשארת הרבה פעמים לא מאובחנת ולא מטופלת. גם אצל גברים לעיתים הסימפטומים לא מופיעים. המחלה, שיכולה גם לגרום לדלקות בשחלות, בחצוצרות ואפילו ברחם, יכולה להסתבך אצל נשים בדלקת של כל האגן הקטן, שתביא בסופו של דבר לעקרות או לעלייה בהריונות חוץ רחמיים.
טיפול: אנטיביוטיקה ממשפחת הטטרציקלינים.
>> עוד ב-mako בריאות:
שעירים? כנראה שאתם בריאים יותר
תתפלאו: מה המשקה שכדאי לשתות אחרי אימון גופני
ילד הפרפר: "אני חולם על יום ללא כאב"
4. זיבה (גונוראה)
גם היא מחלה חיידקית עם ביטויים מאוד דומים לאלה של כלמידיה: הפרשה מוגלתית מהשופכה, צריבה במתן שתן, דלקות בצוואר הרחם ודימום בפי הטבעת. היא יכולה להופיע גם בלוע ובעיניים. גם זיבה נשארת לא פעם לא מאובחנת אצל נשים, שיכולות להעביר אותה לעובר במהלך הריון, וגם היא יכולה לגרום לעקרות.
טיפול: אנטיביוטיקה מקבוצת הצפלוספורין.
5. עגבת (סיפיליס)
המחלה נגרמת ע"י חיידק ומתבטאת בכיב באיבר המין. העגבת עוברת במהלך קיום יחסי מין אך גם יכולה לעבור במגע עם דם וגם מאם לעובר. לרוב הכיב אינו כואב והוא נעלם גם ללא טיפול, הבעיה היא שהמחלה ממשיכה לדגור בגוף ומתבטאת בגלים של חום, פריחות בלתי מוסברות, דלקות שונות עד לפגיעה בלב ובמוח.
טיפול: אנטיביוטיקה מסוג פניצילין. במקרה של רגישות לפניצילין ניתן להשתמש בנגזרות אנטיביוטיות אחרות.
6. טריכומוניאזיס
זיהום הנגרם על ידי טפיל זעיר שנקרא טריכומונאס ואגינאלי, עובר במהלך קיום יחסי מין ומתבטא בהפרשות מהנרתיק, צריבה וגרד. אצל גברים ניתן לחוש כאב לאחר שפיכה או במתן שתן. טריכומוניאזיס בהריון יכול לגרום לזיהום מי שפיר ולידה מוקדמת, ותיתכן הדבקה של העובר.
טיפול: אנטיביוטיקה מסוג מטרונידזול.
מרפאות שניתן להיבדק בהן בחינם
משרד הבריאות מפעיל שתי מרפאות אשר נותנות את כל השירותים, לכל פונה, ללא תשלום בלי קשר לביטוח הרפואי. השירות דיסקרטי וניתן להתקשר לקבלת ייעוץ:
מרפאת לוינסקי בתל אביב, טל: 03-5373738
מרפאת הפרסים בחיפה, טל: 04-8619719
* ייעוץ רפואי נוסף לכתבה: פרופ׳ נתן קלר - מנהל המחלקה למיקרוביולוגיה קלינית, ביה"ח שיבא תל השומר.