רובנו לומדות לחיות עם המחזור החודשי יחסית בשלום ומקבלות את העובדה שכל חודש נסבול מתסמינים לא נעימים במיוחד ושבין השאר אולי נזיל דמעה בסרט לא מרגש בכלל או שנחשוק בשוקולד קצת יותר מהרגיל. אך ישנם דברים שקשורים למחזור שלנו שכדאי לא להתעלם מהם, מאחר שהם יכולים להיות סימנים לבעיות בריאותיות שחשוב לטפל בהן. "המחזור הוא לעתים קרובות אינדיקטור לדברים שקורים בגוף שלכן, מאחר שהמחזור הוא איזון מדויק בין כמה הורמונים שפועלים יחדיו בהתאמה מושלמת", מסביר ד"ר ג'וזף צ'אנג לאתר Bustle. "המחזור שלכן עשוי להיות מושפע מדברים רבים שקורים בגוף שלכן".
לכן חשוב להיות עם היד על הדופק ולהבחין בשינויים במחזור החודשי שלכן, כמו דימומים כבדים יותר, תזמון שונה וכאבים חזקים יותר. הנה כמה דברים שהמחזור יכול להגיד על הבריאות שלכן.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
מחזור לא סדיר: סימן לבעיה בבלוטת התריס
בעיות בבלוטת התריס יכולות להוביל לחוסר איזון הורמונלי – וזה עשוי להתבטא בין השאר במחזור לא סדיר. "גם תת פעילות וגם פעילות יתר של בלוטת התריס יכולות לגרום לבעיות במחזור", מסביר ד"ר צ'אנג. "זה יכול לגרום למחזורים תכופים יותר או פחות". במקרים מסוימים, בעיה בבלוטת התריס יכולה אף להוביל להפסקת המחזור לכמה חודשים.
כאבי מחזור חזקים במיוחד: סימן לאנדומטריוזיס
פרט למחזורים לא סדירים, גם מחזורים כואבים במיוחד צריכים לעורר את תשומת לבכן. "מחזורים כרוניים כואבים ומחזורי ווסת קצרים (פחות מ-27 יום), עשויים להיות סימנים לאנדומטריוזיס", מסביר ד"ר מייקל גוארנ'ציה, אנדוקרינולוג המתמחה בפוריות. אנדומטריוזיס היא תסמונת המתבטאת בגידול של רירית הרחם (רקמה המצפה את דופן הרחם) מחוץ לרחם, כמו השחלות, החצוצרות וחלל הבטן. כאבי מחזור קשים שעלולים להיות אינדיקציה לאנדומטריוזיס לרוב מתבטאים לא רק בהתכווצויות, אלא גם בכאבים חזקים בגב התחתון, בבטן ואף באזורים אחרים בגוף.
מחזור לא סדיר: סימן לסטרס
סטרס משפיע על החלק במוח שאחראי על ייצור ההורמונים ולפיכך יכול גם להשפיע על המחזור החודשי. אם אתן שמות לב לשינויים בזמני המחזור שלכן או בזרימה – ייתכן שזה בעקבות דברים שעוברים עליכם בחיים. "מעבר דירה, נישואין, גירושין, אובדן מקום עבודה או מעבר לתפקיד חדש, יכולים כולם לגרום למחזורים לא סדירים", מסביר ד"ר צ'אנג.
דימום חזק: בעיה ברחם
אם סבלתן לאחרונה מדימום כבד, מחזורים לא סדירים או דימום בין מחזורים – אלה עשויים להיות סימנים לבעיות ברחם. "זה כולל שרירני רחם (גידולים שפירים), פוליפ רחמי ואדנומיוזיס (מצב בו רירית הרחם חודרת לתוך שריר הרחם)", מסביר ד"ר גוארנצ'יה. גידולים אלה יכולים להיות שפירים, אך הם עלולים לדרוש ניתוח להסרתם, לכן זה חשוב לספר לרופא על כל דימום חזק מהרגיל שאתן חוות.
עוד ב-mako בריאות:
>> 8 דברים מגעילים שהגוף עושה בבוקר
>> נכון או לא נכון? בדקנו 19 מיתוסים על דיאטה
>> מחדל חמור בניתוח אף לחיילת משוחררת
מחזור לא סדיר: סימן למחלה כרונית
"מחלות כרוניות כמו בעיות בכליות או זיהומים כרוניים יכולים לגרום להתשה של הגוף", אומר ד"ר צ'אנג. זה יכול לגרום לחוסר איזון הורמונלי, המוביל למחזור לא סדיר". התסמינים כוללים בין היתר זרימה חזקה, דימום ממושך יותר (לרוב יותר משבעה ימים) ודימום לא סדיר בין מחזורים.
דימום חזק: מחסור בברזל
מחזורים תכופים שכוללים דימום כבד במיוחד עלולים לגרום לחוסר ברזל ומאחר שמחסור בברזל יכול לקרות באיטיות ובמשך זמן ממושך, נשים רבות לא תמיד מצליחות לזהות את הבעיה ולא פונות לרופא כדי לטפל בה. הנה כמה תסמינים שיסייעו לכן לדעת אם הדימום שלכן חזק מהרגיל:
-
מחליפות טמפון/תחבושת כל שעה (או פחות) במשך כמה שעות ברצף.
- זקוקות להגנה כפולה במהלך הלילה (למשל משתמשות גם בטמפון וגם בתחבושת).
- סובלות ממחזורים ממושכים, שאורכים יותר משבעה ימים.
חוסר ברזל יכול להוביל לתחושת תשישות, קוצר נשימה בעת מאמץ, חולשה וחיוורון.