צהבת נגיפית C (הפטיטיס C) היא מחלה זיהומית שפוגעת בכבד ונגרמת על ידי נגיף ההפטיטיס C. מדובר באחת ממחלות הכבד הכרוניות הנפוצות, שבחלק נכבד מהחולים עלולה לגרום לסיבוכים קשים ביותר. כ- 80 אחוזים מהאנשים שנדבקים לא מצליחים להתגבר על הנגיף ומפתחים זיהום כרוני אשר נמשך כל החיים. אצל חלקם יכולה להתפתח גם שחמת כבד, בה רקמת הכבד הבריאה מתחלפת ברקמה צלקתית שאינה מתפקדת. הדבר יכול לגרום לכשל בתפקוד הכבד ואצל חלק מהחולים לסרטן ראשוני בכבד ותמותה משנית מסיבוכים קשים של המחלה.
בשנים האחרונות חלה התקדמות אדירה בכל הנוגע להבנת הווירוס ופותחו טיפולים מהפכניים אשר יכולים להביא לריפוי מלא של המחלה (מעל 95 אחוזים). מדובר בתרופות בטוחות ויעילות שהשימוש בהן קצר מועד וכרוך במעט תופעות לוואי.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
הבעיה העיקרית: האבחון
"המכשול העיקרי במחלה זו מתבטא בקושי הרב לאתר את החולים. הרוב המכריע אינו מודע לקיום המחלה ואינו מאובחן על ידי הרופאים המטפלים. כיום ישנם בארץ על פי ההערכות כ- 100 אלף נשאים של הווירוס, שאינם מודעים לקיום המחלה. מחלה זו מהווה מגפה שקטה בשל חוסר המודעות לקיומה והעדר הסימפטומים שלה עד לשלבים מתקדמים של סיבוכים קשים בכבד", מסביר ד"ר פאדי אבו בכר, מנהל יחידת כבד במרכז הרפואי הלל יפה.
למרות שמדובר במחלה שהתסמינים שלה יכולים להופיע רק בשלב מאוחר יותר. אך כיוון שחלק מהנשאים יסבלו מתסמינים או תסמינים חלקיים בשלב מסוים, חשוב להכיר אותם:
- עייפות.
- בחילות.
- צהבת (גוון צהוב בעור ובעיניים).
- ירידה במשקל.
- כאבים באזור הכבד.
- שתן כהה וצואה בהירה.
עוד ב-mako בריאות:
>> הסופר פוד הזה באמת משפר את חיי המין?
>> זה הגיל בו רוב האנשים מרגישים זקנים
>> 5 דרכים שאתם מאמללים את עצמכם
אילו אוכלוסיות נמצאות בסיכון למחלה?
האוכלוסיות בסיכון כוללות אנשים שעברו טיפולים פולשניים ללא סטריליזציה ראויה ובפרט מי שנולד בארצות המוגדרות כאנדמיות, כדוגמת ברית המועצות לשעבר. "איתור המחלה נעשה באמצעות בדיקת דם פשוטה. ככל שיותר אנשים יבצעו את הבדיקה, יאובחנו ויקבלו את הטיפול, כך ניתן יהיה להשתלט על הווירוס עד לכדי מיגור מלא של המחלה", מציין ד"ר אבו בכר.
במרכז הרפואי הלל יפה החלו בשנים האחרונות באיתור נשאים של הנגיף ומתן טיפול מהיר למיגור המחלה. "יזמנו תכנית מקומית להעלאת המודעות למחלה וגיוס מטופלים מקבוצות סיכון לביצוע בדיקות לאיתור הווירוס והפנייתם במסלול מהיר לטיפול. הצלחנו לטפל בעשרות רבות של מטופלים עם הפטיטיס C והתוצאות מצוינות", מדגיש ד"ר אבו בכר.
לסיכום, הפטיטיס C היא מחלה שקטה שיכולה לדגור שנים רבות בגוף ללא תסמינים עד להתפתחות סיבוכים קשים, כמו הצטלקות וכשל הכבד ואפילו לסרטן כבד ראשוני ומוות. אבחון מוקדם באמצעות בדיקת דם פשוטה מציל חיים ומביא לריפוי מלא של המחלה.